Filmvilág blog

Tévéajánló - Csütörtök (05.02.)

Pénz, párna, csapda

2013. május 02. - Orosdy Dániel

Pénzvonat
Joseph Ruben szórakoztató, akciódús havervígjátéka Jennifer Lopez, Wesley Snipes, Woody Harrelson és Robert Blake főszereplésével.
Vetítik: Film+ - 21:00

Jadviga párnája
Deák Krisztina drámája Závada Pál regénye és forgatókönyve alapján, Tóth Ildikóval és Bodó Viktorral.
Vetítik: Duna - 21:15

halálcsapda.jpg
Halálcsapda
Igazságtalanul bánt el a kritika a Halálcsapdával, amely a „másodrangú Sleuth” címét kapta Joseph L. Mankiewicz és Anthony Shaffer 1972-es klasszikusa után. A minősítés nem alaptalan, de miután Lumet filmje és Ira Levin író (Rosemary gyermeke, Halálcsók, Sliver, A stepfordi feleségek) színdarabja vállaltan épített A mesterdetektívre, kifejezetten igazságtalan is (az már csak hab a tortán, hogy a Halálcsapda minőségben nem marad el jelentősen a nagy előd mögött, és a rendező a színészválasztással tudatosan erősítette az allúziót). Lumet mozija nem korszakalkotó a műfajban, különösebben elgondolkodtatónak sem nevezhető, viszont a rendezés versenyre kel Mankiewicz Oscarra nominált teljesítményével, és a színészek elsőrangú alakítást nyújtanak. Az eredetiség megítélését az teszi különösen bonyolulttá, hogy rétegzettségben a Halálcsapda köröket ver A mesterdetektívre, Jay Presson Allen forgatókönyve ugyanis a posztmodern apró remeke: egy fiktív és egy valós színdarab szintjeit keveri mesterien egy valós filmével (mindhárom címe Halálcsapda, mindhárom a nézők és a többi szereplő becsapására épül), ráadásul a valós színdarab cselekménye könnyen megfeleltethető annak írója, Ira Levin életével (a Halálcsapda főszereplője sikertelen színpadi szerző, aki nagy dobásra készül egy Halálcsapda című drámával – a Broadway-premier előtt ugyanez Levinre is igaz volt).
Vetítik: Film+ - 23:10

Egy gyilkosság anatómiája
Otto Preminger klasszikus, díjak tömegére jelölt tárgyalótermi drámája James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara és George C. Scott főszereplésével.
Vetítik: Film Mánia - 00:40

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr565260678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talléros 2013.05.02. 13:38:41

Sajnos hiába keresem a Duna programjában Jadvigát, Horthy filmet adnak helyette.
süti beállítások módosítása