Filmvilág blog

Átjáró – The Passage (1979)

Tarantino nyomában - 53.

2013. április 30. - Huber Zoltán

THE PASSAGE - brit, 1979. Rendezte: J. Lee Thompson. Írta: Bruce Nicolaysen. Kép: Michael Reed. Zene: Michael J. Lewis. Szereplők: Anthony Quinn (A Baszk), James Mason (Prof. John Bergson), Malcolm McDowell (Von Berkow), Christopher Lee (A Cigány). 99 perc.

Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A világháborús eposzok aranykorát néhány évvel elszalasztó Átjáró valószínűleg gyorsan a feledés homályába merül, ha a gyenge forgatókönyv és a félszívvel dolgozó rendező mellé nem sikerül néhány remek színészt leszerződtetni. Az 1979-es brit produkció a korábbi amerikai sikerfilmek farvizén evez, és a havas magashegyi tájképekkel, a titkos küldetéssel érezhetően a Kémek a sasfészekben francia ellenállós, tudós-menekítős verziójaként próbálja lenyűgözni a nézőt - sajnos kevés sikerrel. A kissé erőtlen és összecsapott mozit a korabeli közönség és a kritika is utálta, ám a vonzó stáblistának hála mégsem tűnt el a süllyesztőben. Az Átjáró időről-időre elcsíphető valamelyik csatornán, sőt, itthon kedvező árfekvésű DVD-n is megjelent - ami azért lehet örömteli a filmrajongók számára, mert a mű egy igen figyelemreméltó főgonosszal büszkélkedhet. Malcolm McDowell a jók csapatát üldöző Von Berkow szerepében a Mechanikus Narancs Alexét a Maraton életre-halálra háborús bűnösével háziasítja, emlékezetes exploitation-mókává varázsolva az egyébként rendkívül vérszegény alapanyagot.

átjáró-plakát.jpg

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

A francia ellenállók felbérelnek egy tapasztalt birkapásztort (Anthony Quinn), hogy a Pireneusok hegyláncain keresztül Spanyolországba csempéssze a világhíres tudóst (James Mason), akit az SS osztagai nagy erőkkel keresnek. A hegyeket kitűnően ismerő baszk vonakodva vállalja csak el a veszélyes feladatot, a búvóhelyen azonban kiderül, az idős professzor egy gyönge asszonnyal és két huszonéves gyermekével hajlandó csak útra kelni. A csapat nagy nehézségek árán eljut a hófödte csúcsokig, ám a nyomukban loholó, vérszomjas Von Berkow  egyre közelebb kerül hozzájuk.

átjáró1.jpg
Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A szinte pillanatok alatt legendássá vált Hans Landa alakját egyértelműen a tejet iszogató, az elfogott francia partizánnal rétesekről csevegő Von Berkow ihlette. A kedélyes, udvarias és kifogástalanul öltözött náci katona Tarantino antagonistájához hasonló megszállott szadista, de az opportunista, intelligens Landával szemben Von Berkow fáradhatatlan ügybuzgalma egyértelműen az elvakult ideológiai meggyőződésből fakad. A jéghideg tekintetű Malcolm McDowell a paródia határáig tolja a kegyetlen és cinikus SS-tiszt megformálását, játéka mégis ugyanolyan hatásos, mint az osztrák kolléga díjesővel jutalmazott alakítása. Az Átjáró markáns antihőse kétségtelenül lenyűgözte Tarantinót, hisz Von Berkow szelleme a Becstelen Brigantyk mellett a Kutyaszorítóban csúcspontján is ott kísért. Ami nem sikerül Mr. Drappnak, azt a német parancsnok gond nélkül viszi véghez, a székhez kötözött, benzinnel leöntött fogolyra ugyanis érzelemmentesen pöcköli rá az égő cigarettát.

átjáró2.jpg
Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Elsőosztályú szereposztása ellenére az Átjáró hamisítatlan B-film, annak minden idegesítő és megmosolyogtató vonásával együtt. Az unalomig ismert ellenállós-menekülős sztori egy szikrányi izgalmat sem tartogat a néző számára, a forgatókönyv hemzseg a logikai következetlenségektől, ráadásul igen amatőr módon rendkívül sok folytonosságbeli hiba is a vászonra került (egyetlen párbeszéden belül hol süt a nap, hol köd van). A Navarone ágyúi és a Rettegés foka rendezésével hírnevet szerzett, ám később leginkább a másodvonalban tevékenykedő J. Lee Thompson egy zavaróan kusza, ám meglepően erőszakos filmet készített, melynek szerencsére jót tettek az eltelt évek. Az Átjáró bűnös élvezetként remek szórakozás, de a színészek miatt sem reménytelen. A szokatlanul halvány James Mason mellett Anthony Quinn és Michael Lonsdale hozzák a megszokott típusfiguráikat, míg a cigányvajda apró szerepében Christopher Lee brillírozik - a film fő attrakcióját mégsem ők, hanem Malcolm McDowell őrült magánszámai jelentik. A pszichopata SS-tiszt minden felbukkanása élményszámba megy, az óriási energiával és látható élvezettel játszó McDowell valósággal uralja a filmet. Akár ujjakat vagdal a Hitlernek készülő gulyásba (!), akár horogkeresztes férfitangát villant (!!), a fanatikus Von Berkow feledhetetlen!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr865253133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repulogepszerelo 2013.05.03. 00:20:49

Valóban bűnös élvezet. Néhol azt se tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Próbálom elképzelni a pillanatot, amikor az utolsó kocka is a helyére kerül, és J. Lee Thompson a műve sikerét latolgatja.
Mindenesetre köszi a tippet!
süti beállítások módosítása