Filmvilág blog

3D balett az Urániában a Tánc Világnapján

Sajtóközl.

2013. április 18. - filmvilág

Egy világpremier előtti bemutatót és egy exkluzív 3D balett premiert tűz műsorára a Tánc Világnapja alkalmából az opera- és balett közvetítéseknek rendszeresen otthont adó Uránia Nemzeti Filmszínház.

hattyuk-tava.jpgA Tánc Világnapja 1982-ben került be az UNESCO nemzetközi világnapjai közé, azóta minden év április 29-én tartják szerte a világon. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban ez alkalomból két különleges produkció magyarországi bemutatóját láthatják a nézők.

A Holland Nemzeti Balett Hamupipőke előadása a világpremier előtt három nappal, április 28-án elsőként hazánkban kerül a nagyközönség elé. A gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt ismerős klasszikus új feldolgozása a San Francisco Balettel koprodukcióban jött létre,  színházi premierje 2012 decemberében méltán vívta ki a közönség és a szakma elismerését.  A darab koreográfusa a nemzetközileg elismert Christopher Wheeldon, a főszerepeket Anna Cigankova és Matthew Golding táncolják. Prokofjev dallamaira Wheeldon pazar koreográfiát tervezett, az ámulatba ejtő díszletek és jelmezek a brit Julian Crouch fantáziáját dicsérik.

A Hamupipőke klasszikus szellemben színre vitt előadását követően, április 29-én este egy felnőtteknek szóló, extravagáns modern balett 3 dimenziós felvétele kerül műsorra, a világhírű brit koreográfus és rendező, Matthew Bourne Hattyúk tava adaptációja. Bourne teljesen új felfogásban vitte színre a klasszikus történetet – a hattyúkat például ezúttal férfiak táncolják –, a darab 1995-ös ősbemutatója a tradíciókat a feje tetejére állítva, megrengette a  hagyományos feldolgozásokhoz szokott szakmát és közönséget. A gyors sodrású, végig feszültséggel teli előadás egy intenzíven megélt tragédiát tár a nézők elé, akik a 3D technológiának köszönhetően még inkább a cselekmény részeseivé válhatnak. A modern koreográfiában a kortárs balettművészek legjava szerepet kapott: Richard Winsor táncolja a Vezérhattyú/Idegen szerepét, Dominic North a Herceget és Nina Glodman a Királynőt.

Jegyek egységesen 3600 Ft áron kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában. A mindkét vetítésre jegyet váltók részére a kedvezményes belépődíj 3000 Ft / előadás. Részletes ismertető és jegyfoglalás: http://hd.urania-nf.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr405233456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása