Filmvilág blog

Tévéajánló - Vasárnap (03.10.)

Túlhájpolt?

2013. március 10. - Orosdy Dániel

Elveszett paradicsom
Makk Károly drámája Sarkadi Imre műve alapján Pálos György, Páger Antal és Törőcsik Mari főszereplésével.
Vetítik: Duna - 12:50

Halálos iramban: Tokiói hajsza
Kocsik.
Vetítik: TV2 - 20:00

Kegyetlen bánásmód
A Coen-testvérek szórakoztató, szerethető, de nem túl mélyenszántó kitérője a kommersz screwball comedy irányába, George Clooney és Catherine Zeta-Jones főszereplésével. Asztmás Joe karaktere és halála mindentől függetlenül zseniális.
Vetítik: m1 - 20:15

Jabberwocky
Bolondos kis remekmű, Terry Gilliam első önálló rendezése. Társtettesek: két Monty Pythonos kollégája (Michael Palin, főszerepben, Terry Jones, epizódszerepben), valamint kb. tucatnyi ismert angol komikus.
Vetítik: Comedy Central - 20:30

Két félidő a pokolban
Fábri Zoltán klasszikusa Sinkovits Imre főszereplésével. A történetet később John Huston is feldolgozta Menekülés a győzelembe címen, futballsztárok (pl. Pelé), valamint Michael Caine és Sylvester Stallone főszereplésével. A stáblista persze nem csinál nagy ügyet ebből a tényből, de mi, valamint Andy Vajna producer ezt is tudjuk.
Vetítik: Duna - 21:00

2 félidő a pokolban.jpg

Szerelmes Shakespeare
1999 sem volt túl erős év az Oscar történetében... 7 Oscar, 3 Golden Globe, 3 BAFTA.
Vetítik: Story4 - 21:00

Törés
Gregory Hoblit bűnügyi filmje Anthony Hopkins, David Strathairn és Ryan Gosling főszereplésével.
Vetítik: RTL Klub - 21:50

Zongoralecke
Jane Campion díjak tömegével elismert drámája Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill és Anna Paquin főszereplésével.
Vetítik: m1 - 21:55

Taplógáz: Ricky Bobby legendája
Nézhető, de bőven túlhájpolt komédia az Adam McKay - Will Ferrell csapattól.
Vetítik: TV2 - 22:05

Közönséges bűnözők
Bryan Singer immár klasszikus bűnügyi kultfilmje Christopher McQuarrie Oscar-díjas forgatókönyve nyomán. Szereplők: Stephen Baldwin, Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Benicio Del Toro, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite, Suzy Amis, Giancarlo Esposito, Dan Hedaya. Spacey ugyancsak Oscart kapott legjobb mellékszereplő kategóriában.
Vetítik: TV2 - 00:05

Flandria
A 2006-os cannes-i fesztiválról a Zsűri Nagydíját elhozó háborús dráma.
Vetítik: Duna - 00:15

Tétova tangó
Főleg színészi díjakra jelölt francia romantikus film.
Vetítik: m2 - 03:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr625106285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2013.03.11. 16:38:36

@Orosdy Dániel: Ezt legfeljebb akkor érezheted úgy, ha bizonyos blogokat olvasol, úgy _összességében_ nincs agyondicsérve a film. IMDb: 6.4. Komolyabb díj: 0.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2013.03.11. 16:50:15

@scorsesefan: Biza.

@[bs]: Nem bizonyos blogokból, egy közös ismerősünktől származik az a létélményem, hogy a Taplógázt egyesek kiemelkedően jó filmnek tartják, s e nézetüket akár erőltetett röhögéssel is megtámogatják, miután a hosszas főzés (vö. hype) után elrángatták szegény delikvenst a moziba.
Talán tévedek, de szóljon a javamra, hogy ezt hajlandó vagyok elismerni, ha és amennyiben bekövetkezik: a Taplógáz NEM minősíthető bőven túlhájpolt filmnek. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2013.03.11. 16:51:40

@[bs]: Hány olyan vígjátékot tudsz felsorolni, amit (akár túlhájpolt, akár nem) rangos díjakra jelöltek?...

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2013.03.11. 17:27:31

@Orosdy Dániel: Szóval a fókuszcsoport egyszemélyes. :)

Díjügyben megfogtál, bár ezek biztos kaptak pár nem elhanyagolható elismerést:
filmvilag.blog.hu/2010/11/04/guardian_toplista

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2013.03.11. 17:45:57

@[bs]: Ez mondjuk erős túlzás, egyrészt mert a Taplógáznak azért akadnak rajongói, másrészt az említett személy amúgy is hajlamos volt külföldi fórumokról szedni a véleményét, úgyhogy biztosan találnánk még pár hozzá hasonló elvetemültet a DVDManiacs-en. :) Plusz a wiki szerint is sokan fényezték a Taplógázt:

en.wikipedia.org/wiki/Talladega_Nights:_The_Ballad_of_Ricky_Bobby#Critical_reception

A Guardian toplistája jó kiindulópont, de sajnos az a lista is azt bizonyítja elsősorban, hogy a szakma hajlamos lesajnálni a vígjáték műfaját, mintha egy vicces film eleve nem is lehetne értékes vagy maradandó. Ld.:

A pacákot és a Brian életét _semmilyen_ díjra nem jelölték, csak utólag, kifejezetten a listázások kapcsán kaptak némi elismerést; Az 1933-ban bemutatott Kacsaleves az első díját 1990-ben (!) kapta stb. A MASH vagy a Borat inkább csak szabályt erősítő kivételek, sajnos.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2013.03.11. 18:06:57

@Orosdy Dániel: Egyetértünk. A Brian élete mondjuk inkább a díjosztók gyávaságának köszönheti a díjtalanságát. A Kacsaleves meg eleve nem "célzott magasra", már a maga korában is hatásvadász blődlinek számított.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2013.03.11. 18:56:26

@[bs]: De ma már legalább nyugodtan leírhatjuk: ZSENIÁLIS hatásvadász blődli. :) És hogy a kör teljes legyen: Woody Allen Oscarjaiban benne van a Kacsaleves minden "hatásvadászata" is. (Mellesleg ismerek olyan országot, ahol ez a blődli már a mindennapok szintjén megvalósul, úgyhogy akár magasra céloztak Marxék, akár nem, telibe találtak...)
süti beállítások módosítása