Filmvilág blog

Uránia Filmnapok

Ajánló

2013. január 27. - filmvilág

urániafilmnapok.jpgFebruár első hétvégéjén az Uránia Nemzeti Filmszínház háromnapos rendezvény keretében – vetítésekkel, gyerekprogramokkal, élőzenei műsorokkal és szakmai beszélgetésekkel – köszönti a magyar filmet. Sajátos „filmszemle” ez, amely nem az aktuális filmtermésre koncentrál. Történetében kívánja láttatni közös filmkincsünket, méghozzá egy szokatlan nézőpontból: a szervezők három nap programját a filmhang és a filmzene hívószavainak segítségével állították össze. A filmvetítések jelképes, 50 Ft-os belépődíjjal látogathatók.

A film sosem volt néma, a vetítéseket a szinkronhang megjelenése előtt is kísérte beszéd, zene, zörej. A film tehát kezdettől fogva nemcsak mozgóképi, de hangélményt is jelentett, még ha erről olykor meg is feledkezünk. Az Uránia Filmnapokon viszont a filmhangé lesz a főszerep: az 1912-től napjainkig egy évszázadot felölelő, különleges filmválogatás a film hangi világára – átvitt értelemben pedig a filmkultúra „láthatatlan” dimenzióira irányítja a figyelmet.

A program gerincét adó, harmincnál is több vetítés a filmhangban rejlő lehetőségek sokféleségét tükrözi. A kínálat a filmhang-történeti ritkaságoktól kezdve a bő nyolc évtized közönségsikerein át az elmúlt évtized díjnyertes fesztiválfilmjeiig összesen mintegy 50 játék-, dokumentum- és rövidfilmet ölel fel.

Február 1-jén, este 7 órától némafilmes összeállítás keretében, élőzenei kísérettel vetítik a sokáig elveszettnek hitt Egy fiúnak a fele című 1924-es Bolváry Géza filmet, amelynek digitális felújítása most fejeződött be a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetben. Este 9 órától Pálfi György Final Cut című filmjét láthatja a közönség. A csak kivételes alkalmakkor, zárt körben látható alkotás 2012-ben egyedüliként képviselte a magyar filmet Cannes-ban.

A felejthetetlen filmzenék – a vetítéseken túl – élőben is felcsendülnek a moziban: február 2-án, szombaton 5 órától Darvas Ferenc zenei improvizációi az ötvenes-hatvanas-hetvenes éveket idézik meg. Este 7 órakor pedig a Hot Jazz Band ad koncertet a harmincas-negyvenes évek magyar filmslágereiből.

Vasárnap délelőtt 10 órától rajzfilmes program várja a családokat, a gyerekeket. Az 5-10 éves korosztálynak szóló műsorban maguk a rendezők és a zeneszerzők mutatják be a kicsiknek a jól ismert meséket és dallamokat.

A filmszakma képviselőit szólaltatja meg két kerekasztal-beszélgetés. Február 2-án, szombaton 3 órától a Mozgóképes archívumok a digitális korban című beszélgetés vendégei arra keresik a választ, mit, miért és kinek lehet és kell gyűjteni a digitális korban.
Február 3-án, vasárnap délelőtt 11 órától A magyar filmhang jelene és jövője című beszélgetésen neves hangmérnökök és kritikusok elemzik közösen a magyar filmhang-iskola rangját, helyzetét.

Az Uránia Filmnapok támogatói, szakmai partnerei:
MMA, MaNDA, MTVA, NMHH, Kecskemétfilm Kft., Inforg Stúdió

A filmnapok teljes programja itt található: http://filmnapok.urania-nf.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr995046614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása