Filmvilág blog

BuSho - Rövidre fel!

Szeptember 4-től 9-ig

2012. szeptember 04. - Huber Zoltán

bushologo.pngA magyarság igen felemásan viszonyul a rövidekhez: míg italból a „minél töményebb, annál jobb” elvét vallja (és valódi szakértőként ízlelgeti a különböző párlatokat), addig az étkek frontján inkább a masszívabb, homogénebb adagokat részesíti előnyben. Egy rövidfilm-fesztivál szerencsésen egyesítheti ezeket az egymásnak kissé ellentmondó preferenciákat. A felvonuló villám-mozgóképek koncentrált ízei ugyanis ínyenc kóstolgatásra adnak lehetőséget, miközben az egymást bőségesen követő blokkok a nagyobb étvágyat is jótékonyan csillapíthatják.

Ma már unalomig ismert közhely, de az olcsó digitális képrögzítők, a videómegosztók és zsebben hordott lejátszók világában a rövidfilm egész egyszerűen ideális műformává nemesült – hiszen olcsóbb, gyorsabban és egyszerűbben előállítható, könnyebben célba juttatható, ráadásul illeszkedik a megváltozott, felpörgött képfogyasztási szokásainkhoz is. Legyen bár a „nagy testvér” szórakoztató vagy művészi, a kilencven perces moziknak manapság egyre brutálisabb extra trükköket kell bedobniuk a nézői figyelem megragadása érdekében. Eközben a rövidebb kistestvér egyre szabadabbá, sokszínűbbé és kreatívabbá válhat, lehetőséget adva akár a vadabb ötletek, a szokatlanabb kísérletek megvalósítására is.

Szomorú, de a pozitívumok és a potenciál ellenére a közönség csak igen nehezen igazodik el a rövidfilmes kínálat egyre hatalmasabb tengerében. A gerilla-marketing, a megugrott YouTube-nézőszám vagy egy nívós fesztivál díja néha bedob ugyan egy-egy rendezőt vagy címet a köztudatba, de a nagy többség sajnos mégsem igazán ismeri a kortárs rövidfilmet. A hivatalos csatornák, a forgalmazók ráadásul mostohán bánnak ezekkel az alkotásokkal. A minőségi választék dacára a mozikban, a tévében, a kiadott DVD-lemezeken rövidfilmekkel csak igen elvétve találkozhat a honi nézőközönség.

A mai napon startoló, a Vörösmarty moziban és a néhány vidéki helyszínen idén már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő BuSho nemcsak hiánypótló és örömteli esemény, de valóságos örömünnep a mozi szerelmeseinek. A versenyprogramba került 12 kísérleti film, 20 animáció és 54 fikciós alkotás önmagában is figyelemreméltó mennyiség, de a rengeteg néznivaló mellett a szervezők extra vetítésekkel, színes kísérőprogramokkal is demonstrálják a filmkultúra sokszínűségét, a rövidek ütős erejét. Aki teheti, menjen és kóstolgasson bátran!

Az érdeklődők ma 16 órától megtekinthetik a tavalyi fesztivál legjobbjait, illetve 19 órától részt vehetnek az ünnepélyes megnyitón is.

A Filmvilág blogja a következő napokban folyamatosan beszámol majd az eseményekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr74754238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása