Filmvilág blog

Tévéajánló - Csütörtök (05.09.)

A csupaszcápa bosszúja

2012. május 10. - Orosdy Dániel

Simon Menyhért születése
Várkonyi Zoltán és Makk Károly filmje Déry Tibor és Bacsó Péter forgatókönyve nyomán Szirtes Ádám, Mészáros Ági és Pécsi Sándor főszereplésével.
Vetítik: Duna - 20:00

Csupasz pisztoly

Avagy a paródiaklasszikusok klasszikusa.
Vetítik: TV2 - 21:20

Megacápa az óriáskrokodil ellen

Szerintem megtörtént eseten alapul.
Vetítik: RTL Klub - 21:25

Bosszúvágy

A filmes manipuláció magasiskolája Brian Garfield (éppenséggel az önbíráskodást kritizáló) regénye nyomán, Michael Winner rendezésében. A főszerepben természetesen Charles Bronson látható, élete egyik legjobb alakításában.
Vetítik: Film+ - 22:55

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr114498980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.10. 12:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dutch 2012.05.10. 10:27:46

A Bosszúvágy könyv jó? Érdekes dolog ez, mert a filmben nem tudod elítélni Kerseyt, inkább szurkolsz neki. Ha a könyv elítéli az önbíráskodást, akkor mi a mondanivaló? Az őt megtámadókat virággal kellett volna felköszöntenie?
Nem trollkodni akarok, komolyan kérdezem.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.05.10. 10:46:25

@dutch: A könyvet sajnos nem olvastam, de állítólag jó, és a lényege is egészen más, mint a filmnek. A wikipédiás leírás szerint kb. az Garfield álláspontja, hogy az önbíráskodás nem megoldás az erőszakra, hanem egy újabb probléma. Pl. a regényben ilyeneket csinál a Bronson-karakter:

"In one case, he rents a car, pulls it over to the side of the road, and writes an 'Out of Gas' sign on the vehicle. He then hides, waiting for someone to steal the car. When some lawbreakers do so, he shoots them."

Meg aztán ez is érdekes:

"It is only within the last fifty pages of the first novel that Benjamin [ő lett a filmben Paul Kersey] slays his first victim. The second novel, Death Sentence, states that Benjamin murdered seventeen people over five weeks."

A film ehhez képest nagyon ügyes manipulációval éri el azt, hogy Kersey-vel szemben mindig megértő maradjon a néző, miközben meggyűlöli az arctalan-névtelen huligánokat, és jogosan lenézi a gyámoltalan libsiket. Szórakozásnak remek, de ha az életben is így mennének a dolgok, hamar a rosszabbik végére kerülnénk az apróval teli zokninak. :)

dutch 2012.05.10. 12:04:21

@Orosdy Dániel: Így már érthető. A filmben ugye mindig fegyverrel támadnak rá (még ha ki is provokálja pl a tárcája mutogatásával), így nem lehet sajnálni azokat, akiket lelő.
Egyébként ahogy a Piszkos Harry-ben, itt is szinte karikatúrázva van a hatóságok tehetetlensége a bűnözőkkel szemben, ráerősítve a főhősök szimpátiafaktorára (bár Kersey nem rendőr).
A való életben előbb-utóbb nyilván káoszhoz vezetnének a hasonló folyamatok, de a híreket olvasva gyakran eszembe jut, hogy elkélne itthon is egy Harry Callahan, vagy Paul Kersey.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.05.10. 14:29:11

@dutch: Én akkor már a Pókemberre szavazok: elkapja és ártalmatlanná teszi a rosszakat, a többi a zsaruk dolga. :) Igazságosabb, mint kéziágyúval hátbalőni a fényképezőgép-tolvajt (ld. Bosszúvágy 3.).

dutch 2012.05.10. 14:50:38

@Orosdy Dániel: Oké, de a harmadik rész már teljesen elvetemült, bármiféle mondanivaló nélkül, csak egy szimpla eszetlen akciófilm. Ezt leszámítva én jól szórakoztam rajta :)

Viszont akkor inkább már Superman, mert ő messzebbről meghallja ha szarban vagy.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.05.11. 07:51:34

@dutch: A Bosszúvágy 3. rejtett szépségeiről annak idején még írtam is a Sokkmagazinra. :) A csúcs (mélypont?) valószínűleg a finálé, amikor az öreg Bronsi helikopterre rendszeresített gépfegyverrel sorozza meg a szemét huligánokat. :D

wrongsideoftheart.com/wp-content/gallery/stills/death_wish_3_04.jpg
süti beállítások módosítása