Filmvilág blog

A sötét oldal: Élni!

Titanic Filmfesztivál

2012. április 19. - Huber Zoltán

titaniclogo19.jpgAz orosz filmművészet a mai napig magán viseli a legendás mester, Andrej Tarkovszkij hatását. Az újabb rendezőgenerációk is vonzódnak a metafizikai problémákhoz, és még akkor sem tagadják meg a szláv identitáshoz ezer szállal kötődő spiritualitást, ha épp a legnépszerűbb tömegfilmes megoldásokat alkalmazzák. A végtelennek tűnő orosz táj, a fenséges természeti környezet óhatatlanul egzisztencialista felhangokkal gazdagítja a leghétköznapibb történeteket is – legutóbb például az Így ért véget a nyaram bizonyította, hogy a megfelelő helyszínen akár két szereplővel és minimális cselekménnyel is feszült, univerzális érvényű mozi varázsolható a vászonra.

Az Élni! hasonló elvek mentén építkezik, de a neves elődöktől eltérően a hit, a morál és a lelkiismeret vizsgálatához adrenalindús dramaturgiát használ. Jurij Bikov remek első filmje imponáló könnyedséggel fűzi össze a jól ismert hollywoodi paneleket, illetve az orosz filmes (és irodalmi) hagyományokat: a mű izgalmas akcióként, etikai allegóriaként és okos kamaradrámaként is működőképes, így azok sem fognak unatkozni, akiket az évezredes erkölcsi dilemmák esetleg teljesen hidegen hagyják.

élni1.jpg

A film hőse, Mihail akár egy Tolsztoj-regényből is előléphetett volna, de a jólelkű vadász egy tipikusan mai leszámolási ügybe keveredik, és akaratlanul is megmenti a marcona Andrej életét, akivel kénytelen együtt menekülni az elhagyott erdőn át. Az elveihez ragaszkodó, pozitív kisember, és a cinikusan pragmatista, zord bűnöző remek párost alkot, miközben Bikov is ügyesen adagolja az információkat, és megfontoltan egyensúlyoz a hajszafilmes feszültség, illetve a mélyebb filozófiai dimenziók között. A véres tűzpárbajokat meditatív tájképekkel, az egyéni tragédiákat pedig száraz orosz humorral ellensúlyozza, a fináléban mégis olyan választás elé állítja a szereplőket, ami egész biztos felkavarja majd a közönséget. Erős és ütős, akár egy üveg vodka.


Vetítik: Uránia Nemzeti Filmszínház - Csortos terem - 04.21. 17:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr434431393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.19. 12:54:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása