Filmvilág blog

Lengyel filmek az Ernst Múzeumban

Übü, Anna, Szex

2012. február 06. - filmvilág

Natalia LL kiállításához kapcsolódva az Ernst Múzeumban a lengyel filmművészet klasszikusaiból és friss filmjeiből rendezenek vetítést, kéthetente szerdánként.

február 8., szerda 19 óra
Szexmisszió / Seksmisja
(R: Juliusz Machulski, 1984, 120’, magyarul beszélő)
A filmet bemutatja: Varró Attila filmesztéta, a Filmvilág szerkesztője

szexmisszió.jpg
A komoly hagyományokkal rendelkező lengyel tudományos fantasztikus film vitathatatlanul legnagyobb kultuszműve – a keleti blokk sci-fi terméséhez híven – a disztópiában talált rá saját társadalmi viszonyainak műfaji modellezésére. Az ötvenéves hibernációból felébredt két tudóshős a 3. Világháború pusztítása után egy kizárólag nőkből álló világban találja magát, és utolsó túlélő férfiakként egész nemük létjogosultságát kell bebizonyítaniuk az ellenséges amazonok szép új világában. Juliusz Machulski, híres műfajkísérleteihez hasonlóan (mint a Vabank gengszterfilmje, vagy a Kingsize fantasy-je), a komoly, filozofikus eszmefuttatások helyett itt a szatíra eszközét használja, szórakoztató zsánerfilmje mégis igen sokat elárul a 80-as évek Lengyelországáról.

február 22., szerda 19 óra
Übü király / Ubu król

(R: Piotr Szulkin, 2003, 90’, magyarul beszélő)
A filmet bemutatja: Varga Balázs filmesztéta


Az Übü királyt szerzője, Alfred Jarry így mutatja be: „A Platón megkülönböztette három lélek – fej, szív, bendő – közül csupán ez utóbbi nem embrionális benne.” Primitív koponya, akinek legfőbb bűne a kapzsiság. Bulimiásként az egész világot felzabálná, bendőjében átalakítaná. Übü groteszk és aljas lény, „sem ember, sem állat, nem egészen démon: kísértet és bábfigura, a zsarnokság megtestesítőjének tetszik.” Az abszurd irodalom egyik alapművének filmes adaptációja, lengyel olvasata a kelet-európai totalitárius rendszerek összeomlása után is izgalmas és aktuális, mert problémafelvetése örök, sajnos újból és újból visszatérő kérdéseket érint.

március 7., szerda 19 óra
Négy éjszaka Annával / Cztery noce z Anna

(R: Jerzy Skolimowski, 2008, 90’, magyarul beszélő)
A filmet bemutatja: Cieklisnski Sándor filmesztéta

4 ejszaka annaval.jpg
 A világhírű rendező, Jerzy Skolimowski tizenhét év hallgatás után forgatott filmjében a kisvárosi szemétégető alkalmazottja, Leon szerelmes lesz egy ápolónőbe, akit megszállottan próbál megközelíteni. Éjjelente az ablakon keresztül bemászik a szobájába és hosszú órákat tölt el az alvó nő mellett. Látogatásai során egyre nagyobb bátorságra tesz szert ebben az abszurd helyzetben. A rendezés a francia „Le Monde” jellemzése szerint a szürreális thriller hangulatát ötvözi a tragikomikus farce-szal, miközben Alfred Hitchcock és Bruno Dumont filmjeinek egyértelmű hatását érezzük.

Belépő: 800 Ft


A Műcsarnok és az Ernst Múzeum vetítéseire bérlet is váltható. Információk a Műcsarnok kapcsolódó vetítéssorozatáról: itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr784071795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása