Filmvilág blog

Vicky Cristina Barcelona

Ma estére

2012. január 21. - schanda

Vicky Cristina Barcelona – amerikai, 2008. Rendezte és írta: Woody Allen. Kép: Javier Aguirresarobe. Szereplők: Scarlett Johansson (Cristina), Rebecca Hall (Vicky), Penélope Cruz (Helena), Javier Bardem (Juan Antonio). 96 perc.
Vetítik: m1 - 20:15


Párizs, Velence, London, Barcelona: New York. Woody Allen az öreg kontinensen forgatott filmjeiben – hiába a városkulissza varázsa – rendre manhattani történetet mesél el. 2008-as opuszában két amerikai turistalány, a szerelemről kétféleképp gondolkodó barátnő érkezik a katalán fővárosba, hogy végül hosszú, forró barcelonai nyaralásukról felemás szerelmi emlékekkel, keserédes tapasztalatokkal gazdagabban térjenek haza. A katalán szokásokat diplomamunkájához kutató Vicky (Rebecca Hall) menyasszonyként a stabil párkapcsolat elkötelezett híve, a művészi önkifejezés újabb és újabb formáit kereső Christina (Scarlett Johansson) sokkal nyitottabb a kapcsolatok terén – mindkettejük életét felforgatja a sorszerű találkozás a festőművész Juan Antonióval (Javier Bardem) és ex-feleségével, a tüzes, ám kissé zavart Maria Helenával (Penélope Cruz).

 

Woody Allen korábbi noir-kitérője (lásd London-trilógia, különösképp a Kasszandra álma) visszakanyarodott a rá olyannyira jellemző szerelmi komédiához, felvillantva nélkülözhetetlen kellékeit: jómódú, kifinomult értelmiségiek, művészet, neurózis, szerelmi bonyodalmak és a város mágikus atmoszférája. Ami ez utóbbit illeti, Gaudí és Miró városának címbéli szerepeltetése nem csak a két amerikai lány katalán kalandjaira utal. A címválasztás Truffaut-t (Két angol lány és a kontinens) idézi: a Vicky Cristina Barcelona igazi szerelmi kalandora és egyetlen nyertese Juan Antonio, Barcelona a festő életében az állandóságot jelképező bizonytalan pont, a féktelenségben utólérhetetlen Maria Helena. A három sztereotip nőtípust (meleg barna, naiv szőke, tüzes fekete) és egy hamisítatlan machót felvonultató Vicky Cristina Barcelona elsősorban férfiaknak való vérbeli nyári szerelmes film. Bár nem visz közelebb a női lélekhez, sem a szerelem természetének megértéséhez, kellemes élvezet. Fájdalmasan szórakoztató darab, és csak annyira hagy mély nyomot bennünk, mint egy hosszúra nyúlt könnyed nyári kaland.

Schreiber András

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr893620117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása