Filmvilág blog

55 éve hunyt el Humphrey Bogart

Szerző: Lányi János

2012. január 14. - filmvilág

humphrey_bogart.jpgJön felénk valaki a mozivásznon. Egy keserű, markáns arcú férfi, felhajtott gallérú ballonkabátban, mélyen a szemébe húzott kalappal, a szája szögletében parázsló cigarettával… Ki más lehetne, mint Humphrey Bogart, az örök gengszter, az amerikai mozi mitikus figurája? Ma is milliós rajongótábora van, egy nagy filmmagazin néhány éve őt választotta meg minden idők legnagyobb mozisztárjának. Női szemmel nézve, ő az igazi férfi: „csak egy fokkal szebb az ördögnél”, keserű, kiégett, mégis erős, férfias és hódító. De nem csak a szebbik nem képviselői rajongtak érte – Woody Allen, Alain Delon és Elvis Presley is őt vallotta legnagyobb kedvencének. Utóbbi így nyilatkozott róla: „Azért szeretem, mert sohasem nevet…”

Humphrey Bogart 1899. december 25.-én, New Yorkban született. Értelmiségi család gyermekeként, rendezett családi körülmények között nőtt fel. Sebészfőorvos édesapja a legjobb iskolákba járatta. A lázadó természetű, nehezen kezelhető fiú, 17 évesen megszökött otthonról és tengerésznek állt. Az I. világháború után változatos foglalkozásokat űzött, míg végül egy színházban horgonyzott le. Ügyelő, statiszta majd mellékszereplő lett. Tíz évig a Broadway-en lépett a világot jelentő deszkákra, olyan sikerrel, hogy az álomgyár tehetségkutatói is felfigyeltek rá és 1930-ban Hollywoodba szerződtették. Két év sikertelen filmezés után visszatért a színházba. 1934-ben a Megkövült erdő című darabban végre rátalált igazi énjére, a gengszterre. A főszerepben remekelt és az osztatlan siker filmszerződések sokaságát eredményezte. Két évvel később színházi szerepének filmváltozatát is sikerre vitte. Hét éven keresztül kizárólag gonosztevő figurákat osztottak rá Hollywoodban, többnyire a műfaj legnagyobb sztárjai, Edward G. Robinson és James Cagney árnyékában. Már úgy tűnt, hogy sohasem tud kitörni a negatív hős szoros skatulyájából, amikor az ugyancsak a Warner Bros.-nál dolgozó John Huston – a filmgyár állandó háziszerzője – 1941-ben, a Magas Sierra krimijében végre érző szívű, rokonszenves gengszter szerepet írt a számára.A film átütő sikere egyszerre sztárt varázsolt Bogie-ból – ekkor már mindenki így hívta –, John Huston pedig újabb közös filmet készített,  A máltai sólyom (1941)címmel, amelyet már íróként-rendezőként irányított. A film noir világsikere életre szóló barátságot és közös, mára klasszikus filmek sorát eredményezte. Bogie magára talált: sorra remekelt a testreszabott gengszter vagy detektív szerepekben. Ő lett az Álomgyár keserű, cinikus, kemény fickója, akiről többnyire kiderült, hogy szíve is van.

A negyvenes évek elejétől már a Warner Bros. legnagyobb férfi sztárjaként tündökölt. 1943-ban elkészítette azt a filmet, amely már életében legendássá tette. A Kertész Mihály rendezte Casablanca sikere máig felülmúlhatatlan. Elnyerte a „Legjobb film” és a „Legjobb rendező” Oscar-díját, Bogie-t pedig a „Legjobb férfi főszereplő”-díjára jelölték. Kettősük a szépséges Ingrid Bergmannal bevonult a filmtörténet leghíresebb szerelmespárjai közé.

bogart.jpg

Ahogy teltek az évek Bogart-ból egyre jobb színész lett: 1952-ben az Afrika királynője főszerepéért megérdemelten nyert Oscar-díjat. Összesen 7 nagysikerű, kalandos történetet forgatott barátjával, a hozzá hasonlóan igen férfias, öntörvényű, örök kívülálló John Hustonnal. Együttműködésük további csúcspontjai: a Key Largo (1948) és A Sierre Madre kincse (1948) örökbecsű mozidarabjai.A sok-sok nagyszerű film ellenére, a világ moziközönsége mind máig a Casablanca Rickjeként őrzi meg emlékezetében.

A már életében legendás színész filmhőseihez hasonló életet élt: négyszer nősült, keményen ivott és dohányzott. Utolsó felesége, élete nagy szerelme, Lauren Bacall színésznő egészen haláláig kitartott mellette. Utolsó éveiben sokféle szerepben remekelt, gégerákja azonban egyre gyorsabban aláásta egészségét. Hetvenkettedik (!) filmje, A félelem órái (1955) felvételeit már egyre gyakrabban kellett félbeszakítani görcsös köhögési rohamai miatt. Besugárzással kezelték és a hihetetlenül erős akaratú férfi még további két filmet fejezett be.

Az örök gengszter, a rosszarcú álomférfi kezéből 55 éve, 1957. január 14-én esett ki a sherrys pohár. Ma is élő legendája szerint utolsó szavai ezek voltak: „Kár volt átszoknom a whisky-ről a vodkára…”

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr93544814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása