Filmvilág blog

Tévéajánló - Kedd (10.25.)

Magyar Rambo

2011. október 25. - Orosdy Dániel

John Rambo
A Rambo-sorozat enyhén túlhájpolt negyedik része. Korrekt cucc, bár Sly helyében ezt a rendezősdit nem erőltetném. Főleg azoknak ajánljuk, akik szerint az már akciófilm, ha egy viaszarcú izomtibor mutatóujja beszorul egy géppuskába.
Vetítik: TV2 - 22:00

Magyar szépség

Gothár Péter szemledíjas szatírája Sam Mendes Amerikai szépség című sikerfilmje nyomán. Forgatókönyvíró: Závada Pál. Főszerepben: Máté Gábor és Udvaros Dorottya. Lassan többet megy a TV2-n, mint a moziban valaha. Biztosan mert "nem lehet megunni!"
Vetítik: TV2 - 01:30

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr693327805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.10.25. 08:13:53

Én olyan véres akciófilmet még nem láttam, mint a John Rambo. (Jól emlékszem, hogy a 3. rész az teljesen matiné jellegű volt?)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.25. 08:29:03

@algi: A 3. rész body countja sokáig vezette a rekordok könyvét, és van benne egy véres "önműtét" is, de alapvetően tényleg elég soft a 4. etaphoz képest.

algi 2011.10.25. 10:22:36

@Orosdy Dániel: Jut eszembe, nekem a 4. után kicsit rossz szájízem volt. Mintha pöttyet rasszista felhangja lett volna a filmnek. Gyakorlatilag artikulálatlanul üvöltöző vadállatokként ábrázolta a délkelet-ázsiaiakat. Tudom, hogy nehéz a dolga a filmkészítőnek, ha egyszer a filmben szereplő ellenséges ország őslakosai egy adott etnikumhoz tartoznak, de valahogy nem éreztem azt, mint a vietnami háborús filmeknél, hogy emberekként kezeli az adott nép tagjait.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.25. 10:36:27

@algi: Van benne valami, legalábbis ami a katonákat illeti, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítanék a dolognak, tutira nem volt tudatos Sly részéről, neki csak a kellően utálható ellenre volt szüksége. (A rasszizmus vádját még a jóval rétegzettebb Trafic is megkapta, ma egyáltalán nem olyan egyszerű elkerülni ezt a skatulyát, még a legjobb szándékok mellett sem.)

algi 2011.10.25. 11:22:23

@Orosdy Dániel: Én se szándékoltságra gondolok, csak olyan rossz érzésem volt egy idő után, mert azt éreztem a sokadik akciójelentnél, hogy "de jó, megint irthatjuk ezeket a sárga állatokat." Ráadásul most jut eszembe, hogy fehéreket menekítenek ki.

(Akiknek kb. 0 hasznuk van, egyetlen mesterlövész lövésnek volt haszna, a többi összecsapásban mindig Sly mentette meg a helyzetet. Még akkor is, amikor a végén kifogyott lőszerből: előbb sikerült neki utántöltenie, és csak az általa szétlyuggatott, lakatlan hajót lőtték szét a többiek rakétával tök feleslegesen.)

Mondjuk akkor inkább csak azt állapítanám meg, hogy az ilyesmire illik ma már odafigyelni. A leggagyibb Asylum-filmben sem fordulhat elő a gyanú árnyékának a látszata sem. De, gondolom, akik felhívták volna erre Sly figyelmét, azok a sok-sok vért is kivágatták volna a filmből, amiért kár lenne, mert az egyetlen pozitívum az egész filmben a hálás erőszak. :)

hakaba 2011.10.26. 16:12:16

én úgy értelmeztem, hogy a macsóságot "hozta vissza" Sly a John Ramboval a csillámvámpírok idejében (ld. még The Expendables), így szerintem tök rendben van. a "Who are you?" jelenetre pedig mindig szívesen fogok visszaemlékezni. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.26. 16:46:56

@hakaba: A szándékával nincs is gondom, csak a kivitelezéssel. :) Sztem egyszerűen nem elég jó rendező ahhoz, hogy tényleg ütős akciófilmet készítsen. Még Peter MacDonald és George Pan Cosmatos is izgalmasabban koreografálta az akciójeleneteket, pedig ők sem tartoznak egy kategóriába pl. Sam Peckinpah-val. Nekem a John Rambo és az Expendables egyaránt csalódás volt, pedig előítélet nélkül ültem le eléjük.
süti beállítások módosítása