Filmvilág blog

Elhunyt Andrew Laszlo operatőr és David Hess színész

Gyász

2011. október 14. - Orosdy Dániel

andrew-laszlo.pngAndrew Laszlo Gregory Sandor (Nővérek, Two-Lane Backtop, Ride in the Whirlwind) és a névrokon Ernest Laszlo (Airport, Aki szelet vet, Bolondok hajója) mellett a kevésbé sztárolt, de kivételes tehetségű magyar származású operatőrök közé tartozott. Leghíresebb munkái a Rambo-széria első és a Star Trek ötödik része, a Joe Dante rendezte Vérbeli hajsza, a Sógun című mini-sorozat, de dolgozott Új-Hollywood nagyságainak olyan korai munkáin is, mint a Razzia Minsky bárjában (William Friedkin) és a Te már nagy kisfiú vagy (Francis Ford Coppola). Széles spektrumon mozgott, a vígjáték-specialista Arthur Hiller (Vidékiek New Yorkban) mellett számíthatott rá a horrorista Tobe Hooper (The Funhouse) vagy akár Walter Hill is, akivel három remek akciófilmet készített (A harcosok, A lápvidék harcosai, Ha eljönnek a Bomberek - utóbbi különlegessége, hogy a főleg utcákon és tereken játszódó, nem mellesleg lélegzetelállító vizuális világú cselekményt túlnyomórészt stúdióban rögzítették).

david hess.jpgElhunyt David Hess színész-zenész is, aki ugyan elsősorban komponistaként alkotott maradandót (ő szerezte az All Shook Upot, amit többek között Elvis Presley is sikerre vitt, és a Speedy Gonzalest, Pat Boone slágerét), mégis afféle alternatív horror-ikonként lett ismert, miután eljátszotta Wes Craven vitatott Szűzforrás-remake-jében, a nemrég feldolgozott Az utolsó ház balrában Krug szerepét. A film a grindhouse egyik kultikus gyöngyszeme lett, a zenéjét is szerző Hess pedig az alacsony költségvetésű rémfilmek visszatérő szereplője, a Freddy-rajongók benne tisztelhetik a derék Krueger szellemi előzményét (Craven Hess figuráját dolgozta át gonosz álomterroristává az első Rémálom az Elm utcában-mozi kedvéért, innen a két név hasonlósága).
Hess főszerepet alakított leghíresebb filmje kvázi-folytatásában, ez Ruggero Deodato itthon is forgalmazott Ház a park szélén című műve. További ismertebb munkái: Őrangyalok (2 epizód, Deodato rendezése), Camping del terrore (Deodato), Mocsárlény (Craven), Autostop rosso sangue (Pasquale Festa Campanile), Avalanche Express (Mark Robson), Knight Rider (1 epizód), A szupercsapat (1 epizód). Játszott többek között Franco Nero, Irene Papas, John Savage, Lee Marvin, Robert Shaw, Maximilian Schell, Horst Buchholz, William Holden, Mario Adorf, Ernest Borgnine, Martin Balsam oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr363302418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása