Filmvilág blog

Tévéajánló - Péntek (10.07.)

Újra és újra

2011. október 07. - Orosdy Dániel

Osztály, vigyázz!
David Zucker, a Csupasz pisztolyért és az Airplane!-ért felelős ZAZ-csoport egykori tagja producere és társírója volt ennek a paródiának, amely az amerikai középiskolában játszódó filmeket állítja pellengérre. Főszereplők: Jon Lovitz és Tia Carrere.
Vetítik: Viasat3 - 10:10

Screamers - Az elhagyott bolygó

Érdekes, többnyire szórakoztató Philip K. Dick-feldolgozás a régi időkből. Az egyik elkövető ezúttal is a néhai Dan O'Bannon, aki már az Emlékmásért is felelős volt.
Vetítik: Filmmúzeum - 21:00

A bolygó neve: Halál

A nyolcadik utas a halál hasonló színvonalú, de más műfajban mozgó folytatása. Nem éppen az olasz neorealizmust erősíti, de attól még minden idők egyik legjobb mozija.
Vetítik: Film+ - 21:00

Sky kapitány és a holnap világa

Álomgyári szellemben fogant "kísérleti film".
Vetítik: Duna - 21:30


A szökevény

Immár klasszikus akcióthriller Andrew Davis rendezőtől, Harrison Ford és Tommy Lee Jones főszereplésével.
Vetítik: RTL Klub - 22:10

Két testben: Újra és újra

Ginger Snaps, harmadik rész.
Vetítik: Viasat6 - 22:25

Gladiátor

Ridley Scott nagysikerű, díjnyertes történelmi kalandfilmje a magánemberként is örömmel keménykedő Russell Crowe-val. (Bízzunk benne, hogy a jelenleg 61 éves Bugner Józsi bácsi kap még rá egy esélyt, hogy megtanítsa kesztyűbe dudálni a nála gyengébbekkel örömmel birokra kerlő világsztárt.)
Vetítik: Viasat3 - 22:15

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr743284155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.10.07. 08:46:07

Kiváló feladat: keressük az olasz neorealizmus jegyeit az Aliensben!

Mondjuk érzékeny a kortárs szociális problémákra. Főhősünk egy korábbi matróz, akitől megvonják a hajózási engedélyt, így raktármunkásként kénytelen dolgozni.

Meg igaz, hogy nem használtak természetes szereplőket, de annyit legalább megtettek, hogy Gormant, meg a civil karaktereket alakító színészeket kihagyták a filmet megelőző katonai kiképzésből.

Az meg a Biciklitolvajokat idézi, hogy elvesztenek egy leszállóegységet, és a film jó része arról szól, hogyan szereznek helyette egy másikat.

Még valaki? :D

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.07. 08:54:37

@algi: "Matróz"? Én kérek elnézést Ripley HADNAGY nevében. :)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2011.10.07. 10:49:55

Ha abbahagynék bármit is, azt szeretném, ha James Cameron folytatná: övé a filmtörténelem két legerősebb második része (leszámítva a Keresztapát).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.07. 11:02:04

@Csunderlik Peti: Abszolút egyetértenék, ha nem láttam volna az "újabb" filmjeit (Titanic, Avatar). Így ma már csak egyetlen kijelentést tartok érvényesnek vele kapcsolatban, ez a "Szeretnék anyagilag érdekelt lenni bármelyik Cameron-filmben". De ha nem forgat soha többé, akkor sem fogok sírni. (És ezt úgy mondom, hogy több kedvenc filmemnek is ő a rendezője.)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2011.10.07. 11:02:45

Lesz még bőrradírozás mellé a Dorian Gray, Oscar Wilde válasza az egzisztencialista just do it-re. A 2009-es adaptáció a szilikonálló playboyjal, Colin Firthszel és CGI Londonnal. (HBO, 0:30)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2011.10.07. 11:08:40

@Orosdy Dániel: A Titanic a maga módján tökéletes, csak a műfaj aljas. Cameron olyan szintű profi, hogy minden műfajból kihozza a maximumot. (Bár véleményes, hogy egy kamaradráma mennyire menne, noha a Két tűz közöttben erre is utalnak jelek.)

Az Avatarral húsz év múlva segget fognak törölni, de a Terminátor I/II-t akkor is megnézik.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.07. 11:24:29

@Csunderlik Peti: Az avataros és terminátoros gondolatokkal egyetértek, a titanicossal nem.

Nemrég megnéztem az Elfújta a szelet, és meg kellett állapítanom, hogy nem véletlenül rajongás tárgya olyan hosszú ideje (és ebbe a rajongásba értsük bele pl. Sergio Leone gyöngéd érzelmeit is, ő egyenesen folytatást akart forgatni a filmhez): az Elfújta a szél annyira magas színvonalon hozza mindazt, amit a fénykorát élő Hollywood tudott, hogy az egyszerűen félelmetes. Ha az életben összefutnék Scarlettel, pajszerrel kéne lefeszíteni a torkáról a kezeimet, annyira irritál a lénye, de minden, ami körülveszi abban a moziban, filmes szempontból t-ö-k-é-l-e-t-e-s (még giccsnek is tökéletes, sőt, talán elsősorban annak). A Titanicnál nem érzem ugyanezt, csak a kasszára kacsintgató cinizmus és a csillogó felszín alatt szabályosan dühöngő társadalomkritika furcsa elegyét; ez már nem az a Hollywood. Talán újra kéne néznem (régen láttam, a bemutató idején), de egy ideig biztosan nem fogom tudni rávenni magam, annyira rosszak az emlékeim. Szerintem óriási tévedés az egész, néhány valóban erős résztől eltekintve.

algi 2011.10.07. 12:47:58

@Orosdy Dániel: Persze csak vicc volt. Az Aliens a német expresszionizmusba tartozik. :) (Azért az őrület, hogy a sci-fi filmek és sorozatok nagyja gyakorlatilag németexpresszionista. A Babylon 5-ben még a fura alakú ajtó is megvolt.)

A Titanic témájához: Én azt vettem észre, hogy mostanában a legmagasabb színvonalú filmek azok nem azok, amelyek önmagukban akarnak valami nagyot és csillogót mutatni (mint a Titanic), hanem azok, amelyek reflektálnak a filmtörténelemre (mint Coenék). Csakhogy az a gáz, hogy ez már több mint harminc éve így megy (már a Star Wars is ilyen volt), ami baromi sok idő. Úgyhogy szerintem ezért nem képes Hollywood kitermelni magából egy igazi Elfújta a szelet, max. egy kiváló Elfújta a szél hommage-t tele vicces utalásokkal.

Na, jó, így utólag, lehet, hogy annyira nem vágott témába, na, mindegy.
süti beállítások módosítása