Filmvilág blog

Előzetes: A vizsga

Thriller, magyar módra

2011. október 05. - Baski Sándor

Jövő héten mutatják be a mozik Bergendy Péter és Köbli Norbert filmjét, A vizsgát, amely 1957. december 24-én játszódik. A történet szerint az Államvédelmi Osztály munkatársai az októberi forradalom után próbára teszik titkosügynökeik lojalitását a rendszerhez. A főbb szerepekben Nagy Zsolt, Kulka János, Scherer Péter és Hámori Gabriella láthatóak.

Részlet az októberi Filmvilágban megjelent kritikából: "A vizsga egy minden ízében izgalmas ügynökthriller, pergő, fordulatos és alapvetően cselekményközpontú darab, amelyet nem terhel a nagyotmondás kényszere, és nem nehezít el az üzenetközvetítés ballasztja – miközben azért a sztorifűzés logikája a (kora)kádári rendszer fertelmes felvilágából is meg - mutat valamit. (...) Ritkaságszámba megy a hazai színtéren a hollywoodi dramaturgia ilyen pedáns alkalmazása, a ritmus remek, a fordulatok jó tempóban érkeznek."

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr693280013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.05. 19:12:08

Ez a film miért nem csak a rendezőé? Vagy ha már valakié IS, akkor miért nem a producer az a másik?

Sepsi László · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.10.06. 00:41:35

@Orosdy Dániel: Szegény forgatókönyvíró már nem is lehet szerző?
Amúgy tényleg korrekt cucc lett.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.10.06. 01:22:11

@Orosdy Dániel: még nem láttam a filmet, de hiszek Pápai Zsoltnak, aki szerint "az óramű dramaturgia A vizsga legnagyobb értéke."

Szegény forgatókönyvírók amúgy is diszkriminálva vannak, ennyit megérdemelnek. :) Érdekes: senki nem tiltakozik, amikor egy kritikus a sztori fordulatai miatt a rendezőt dicséri.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.06. 09:20:51

@Sepsi László: Senki nem mondta, hogy nem lehet a forgatókönyvíró szerző, de elég ritkán említik a rendező MELLETT, és ha már egyértelműen szerzőnek tekintjük, általában nem emeljük ki a rendezőt is külön. Engem az érdekelt, hogy ebben a konkrét esetben miért nem csak Bergendyé a film, és ha már itt tartunk, korábban miért nem emelte ki senki a rendező mellett a forgatókönyv szerzőjét is hasonlóképpen ezen a blogon (akár magamat is beleértve).
"Állítsátok meg Terézanyut, Bergendy Péter és Rácz Zsuzsa filmje" - nem sokszor olvastam ezt, pedig kettejük közél éppen az író végezte a jobb munkát az irodalmi eredetivel...

@[bs]: Egyetértek, a forgatókönyvírók sokkal több elismerést érdemelnek annál, amit kapnak, de a felvetésem megint csak nem ennek szólt. :) Ami a tiltakozást illeti, én tiltakoznék ez ellen, de nincs hol, és ha lenne is, valószínűleg a cikkíró érdemi válasz helyett elmagyarázná nekem a szerzői filmelméletet, ami ma kb. annyit jelent a 'szakemberek' többségének, hogy a rendező egyszemélyben szarja a filmet, a stáblistán feltüntetett kismillió arc pedig közben főzi neki a kávét.

Egyébként pedig... Sanyi, soha ne higgy senkinek. ;) (Az "óramű dramaturgia" nem inkább "óramű pontosságú dramaturgia" akart lenni?)
süti beállítások módosítása