Filmvilág blog

Ex-kódex a Műcsarnokban

Filmklub

2011. szeptember 26. - filmvilág

Az Ex-kódex az a film, ahol a bűvös kocka feltalálója a Kontroll Csoport két tagjának apja lehet, ahol Gémes János Dixi filozófussá válik és az Európa Kiadóból ismert Kiss László buszsofőrré avanzsál.

Szeptember 27. (kedd) 18 óra:

Ex- kódex (r.: Müller Péter Sziámi, 1983, 90 perc, színes)
Főszereplők: Gémes János, Kistamás László, Bárdos Deák Ágnes, Hajnóczy Csaba, Víg Mihály

Egy testvérpár olyan anyagot talál fel, amely minden eddiginél nagyobb fényt idéz elő. Ezt az anyagot beillesztve egy ember agyába a megvilágosodás olyan magas szintjét érik el, hogy az ember számára a történelem leghomályosabb eseményei is személyes élményként jelennek meg. A szer hatni kezd, és fantasztikus kalandok sorozatát indítja el...

Az Ex-Kódex tipikusan budapesti értelmiségi fiatalok önreprezentációja, underground zenével. Benne: egy hasismámorban gyilkoló szekta, egy filozófus (Gémes János Dixi), egy testvérpár (Bárdos Deák Ágnes és Kistamás László – a Kontroll Csoportból), a papájuk (Rubik Ernő, a bűvös kocka atyja), Kontroll- és Sziámi-zene, egy dal Víg Mihálytól (Balaton), egy vak buszsofőr (Kiss László az Európa Kiadóból), sok-sok titokzatosság és tündöklő színek.

Vendég: Müller Péter Sziámi

Bestia bestia látlak” - A Bizottság-kiállításhoz kapcsolódó filmklub (2011. szeptember 6.- december 13.)

A 70-es, 80-as évek közérzetéről ad gazdag és tanulságos körképet ez a filmválogatás, amelyben 1969-től 1993-ig készült kísérleti és dokumentumfilmek, kis- és nagyjátékfilmek, kultfilmek és elfeledett művek szerepelnek, a Diorissimótól az Álombrigádig, az Extázis 7-től 10-ig című beatfilmtől a Rocktérítőig. Itt-ott megjelenik a Bizottság is, feltűnnek arcok, elő-előbukkannak az underground jól ismert figurái, a két évtized pop- és szubkultúrájának ikonjai, de a filmekben kibontakozó társadalmi körképben a hétköznapok jellegzetes alakjai és problémái is főszerephez jutnak.

A filmklub vetítéseire bérlet váltható (6000 Forint), mellyel a vetítés előtt a Bizottság kiállítás is ingyenesen megtekinthető!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr243258462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása