Filmvilág blog

Néznivaló: Alena utazása + kisfilmek a Balkánról

A hét videója

2011. július 16. - filmvilág

A Szarajevói Filmfesztivál kapcsán a Daazo.com rövidfilmes portál olyan rövidfilmeket mutat be, melyek a Szarajevói Filmfesztiválhoz kötődő Sarajevo City of Film program részeként balkáni koprodukcióban készültek - főként a Balkánról érkezett fiatal tehetségek részvételével.

Ebből a válogatásból elsősorban egy magyar rövidfilmet ajánlanánk a Filmvilág blog olvasóinak: az Ujj Mészáros Károly által jegyzett Alena utazása számos nemzetközi fesztiválon megfordult és a 40. Magyar Filmszemle Legjobb Rövidfilmnek járó díjat is elnyerte.  

 

 

Pápai Zsolt így írt róla a Filmvilágban megjelent szemletudósításában:


A Szarajevóban játszódó Alena utazása klasszikus szerkezetű, hagyományosabb építkezésű film, komoly történetmesélési ambíciókkal. Ujj Mészáros Károly a magyar filmtörténeti hagyomány egyik meghatározó témáját boncolgatja: egyén és történelem viszonyát tárgyalja, ami önmagában véve figyelemre méltó, mivel ez a közelítésmód jobbára hiányzott az elmúlt évtized hazai kisfilmjeiből.

A napjainkban játszódó, szinkron idejű történet címszereplője szarajevói lány, akinek magánéleti drámája különös módon összecseng a népét ért történelmi csapásokkal, jóllehet a felszínen semmi köze azokhoz. Egy ember halála: tragédia; egymillióé: statisztika – mondta a XX. század valamelyik nagy gazembere. Ujj Mészáros tisztában van vele, hogy egy közösség tragédiája legjobban az egyéni sorsokba konvertálva, konkretizálva – vagyis a személyes drámák megmutatásával – lehetséges, és úgy rímelteti egymásra a szarajevói háborús események gerjesztette, a lelkekben máig rezonáló sokkot, illetve a címszereplő megrendítő sorsfordultát, hogy filmje egyetlen pillanatra sem lesz didaktikus. Nagy empátiával és minden érzelgősséget kerülve beszél az egymással összehangzó nemzeti és személyes tragédiáról; gyönyörű a film végén az útnak induló Alena arcáról és a szarajevói házak golyóütötte sebeiről készült rövid montázsszekvencia, annál is inkább, mert mintegy foglalata Ujj Mészáros inkább sejtetésekre, semmint direkt kijelentésekre épülő technikájának.

Az Alena utazása látszólagos eszköztelenségével, természetes filmnyelvével, egyúttal professzionalizmusával tűnt ki a mezőnyből: a pazarul fényképezett, vágott, tökéletesen működő kísérőzenével élő, továbbá erőteljes színészi alakításokat elősoroló filmnek jóformán nem akadt párja.  


A Daazo.com szerkesztőinek további ajánlatai:

- Béres Dániel Waiting című filmjében egy lány Szarajevón átutazva a városban ragad néhány órára, és furcsa dolgokra lesz figyelmes. Az emberek hosszú percekig mozdulatlanul állnak, csinálnak valamit, majd ismét szoborrá merevednek. A lány először viccnek hiszi a dolgot, de aztán rájön, hogy közel sem ennyire tréfás a helyzet.    

- A Pink River, Zacharias Mavroeidis rövidfilmje egy leszbikus nő kalandjait követi végig. Meri Londonból tér haza a Balkánra tíz év után, és összetalálkozik volt barátnőjével. A két nő eltérő életstílusa azonban szükségszerűen konfliktusokhoz vezet.    

A teljes kínálat ezen a linken tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr723072078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása