Filmvilág blog

Gaspar Noé a Vörösmartyban

Moziba: be

2011. május 25. - filmvilág

A magyarhangya közösségi filmforgalmazó mozgalom szervezésében május 27-én, péntek este egy időben vetítik az ország tizenöt városában Gaspar Noé Enter The Void című kísérleti filmjét. Ennek örömére a francia rendező a Vörösmarty moziban személyesen vezeti fel a filmet, illetve a kapcsolódó programokat.

A film megtekintése után a szervezők a Merlin Színházba várják a közönséget, ahol a DJ-k külön a film inspirálta szettel készülnek, a Merlin Színház Voiddá alakításáról pedig a VJ Centrum gondoskodik. Itt kerül sor a film témáját feldolgozó remixversenyt díjátadójára is, 24:00 – 00:20-ig.
A remixverseny zsűrije: Gaspar Noé, Pálfi György, Szabó Simon, Laki L. László. A győztes a díjat – ami egy franciaországi utazás az Unifrance jóvoltából – Gaspar Noétól, az zsűri elnökétől személyesen veheti át a Merlin Színház kávézójában. A nyertes VJ –k reggelig  szolgáltatnak vizuált a meghívott DJ-k alá. A belépő hangyaPASS tulajdonosoknak: 500,- Ft, ennek hiányában 1000,- Ft.

A filmről a tovább után olvasható (egy korábbi összeállításunkból kiollózott) ajánló.


A 2002-ben bemutatott, jelentős vitákat generáló Visszafordíthatatlan után hét évet kellett várni a következő, nem kevésbé meghökkentő Gaspar Noé opuszra, amely végül a 2009-es Cannes-i Filmfesztiválon debütált, de végleges formáját csak egy évvel később nyerte el. Nem csoda, hogy Noé nehezen tudta elengedni a filmet: az ötletet már ’91 óta dédelgette, ekkor látta Robert Montgomery klasszikus noirját, a végig szubjektív kamerabeállításból forgatott Asszony a tóbant, állítólag erősen betépve. Az Enter the Voidban ugyancsak mindent a főhős szemszögéből látunk – míg meg nem hal, utána a fiú szabadon lebegő lelkének / szellemének perspektíváját vesszük fel – a végeredmény egy elképesztő vizualitású, pszichedelikus trip. Ritka, hogy egy kísérleti film egészestés formában is végig fenn tudja tartani a nézői érdeklődést, ez a 160 perces (!) Enter the Voidnak sem sikerül (legalább 50 perccel meg lehetett volna rövidíteni), ennek ellenére egy mozijegy árát bőven megéri a szavakkal nehezen visszaadható élmény. (BS)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr212933107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2011.05.26. 18:24:19

A filmre csak hangyaPASS-szal lehet bemenni?

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.05.26. 18:29:14

@scorsesefan: ott a posztban:
"A belépő hangyaPASS tulajdonosoknak: 500,- Ft, ennek hiányában 1000,- Ft."

scorsesefan 2011.05.26. 18:43:12

@[bs]:
Az origo szerint a filmre 800 Ft-os jeggyel be lehet menni, az 500, 1000 Ft a bulira vonatkozik.
süti beállítások módosítása