Filmvilág blog

Egy el nem készült kultuszfilm nyomában

Jodorowsky: Dűne

2011. május 14. - Baski Sándor

Van úgy, hogy egy el nem készült film is legendássá válik. Alejandro Jodorowsky előkészítési fázisban elkaszált Dűnéje is ilyen. 1974-ben bízta meg őt Jean-Paul Gibon producer Frank Herbert regényének adaptációjával, amelyhez 9.5 milliós büdzsét biztosított. A mexikói rendező elsőként a szerepeket osztotta ki: Salvador Dali a Császárt, Orson Welles Harkonnen bárót alakította volna, míg zeneszerzőnek (többek közt) a Pink Floydot és Stockhausent kérte fel, a látványvilág megalkotásában pedig Chris Foss, H.R. Giger és Moebius is segédkezett. Mivel a költségvetésből csak az előkészületek során elfogyott 2 millió dollár, a forgatókönyv pedig annyira felduzzadt, hogy 14 órás filmet kellett volna forgatni belőle, a produkció összeomlott. A jogok később Dino de Laurentiis-hez kerültek, aki David Lynchet kérte fel a rendezésre.

Tegnap jelentették be a Cannes-ban, hogy Frank Pavich rendező-producer dokumentumfilmet forgatott erről a soha el nem készült projektről, amelyben természetesen az összes még élő egykori stábtag megszólal. A sajtóközlemény szerint Jodorowsky Dűnéje annak ellenére fontos szerepet játszott a modern sci-fi történetében, hogy nem készült el, az akkoriban még kevésbé ismert dizájnerek, vizuális művészek ugyanis a későbbiekben részben megvalósították vagy továbbgondolták az itt felvetett ötleteket, témákat - H. R. Giger a Nyolcadik utas a halál, Moebius A birodalom visszavág, a Tron és Az ötödik elem, Chris Foss pedig a Superman látványvilágát dolgozta ki. A tovább után látható filmrészletben maga Jodorowsky mesél arról, hogy a Dűnét egy olyan LSD-tripnek szánta, amely az „utazás” élményét nyújtja a drog fogyasztása nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr442902364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.05.14. 13:00:22

És tegyük hozzá, a stábban ott volt speciális effektus szakemberként Dan O'Bannon, a Nyolcadik utas: a Halál írója is, aki később összeszedte az elvetélt Dűne-projekt kreatívjainak jó részét (Foss, Giger, Moebius), hogy együtt megalkossák az alien figuráját és Scott filmjének dizájnját.

algi 2011.05.27. 16:44:09

De állítólag Tatuin és Mos Eisley épületei is innen lettek kannibalizálva.

Amúgy a legbizarabb momentum szerintem az volt, hogy Salvador Dali lett volna a császár (a távoli jelenetekben animatronicsszal megoldva a csillagászati gázsia miatt), a trónszéke egy vécé lett volna, ő pedig ragaszkodott hozzá, hogy külön csésze legyen a "pipi"-nek és a "caca"-nak, mert undorító, ha a kettő összekeveredik.
süti beállítások módosítása