Filmvilág blog

„Alkotó nők” - Spanyol Filmhét az Urániában

(x)

2011. április 26. - filmvilág

A Spanyol Filmhét 2011-ben új formában jelentkezik. Az ápr. 29-től öt napon át tartó program a spanyol filmművészet panorámáját kívánja nyújtani az Uránia Nemzeti Filmszínházban, egyaránt válogatva a spanyol film korábbi éveinek legkiemelkedőbb alkotásaiból, és a legújabb termésből, mindezt világhírű spanyol színésznők jelenlétében.

A Magyarországi Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet által szervezett filmhét „Alkotó nők” mottójához hűen, hat színésznő látogat el az eseményre, melynek az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. Filmjeik a legnagyobb és legismertebb spanyol rendezők munkái, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a spanyol film elfoglalhassa kitüntető helyét az egyetemes filmművészetben. Minden színésznő megtestesít egy-egy, egymást követő generációt a kortárs spanyol filmkultúrában.
Itt lesz Ángela Molina (A vágy titokzatos tárgya, Eleven hús), kinek személyisége, még szédítő filmkarrierje előtt, Luis Buñuelt is magával ragadta, Ana Belén (Dolgok, amelyekért érdemes élni) aki soklemezes énekesnő, s színházi és filmszínésznőként is híres, Maria Barranco (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Kötözz meg és ölelj, Szájból szájba), kinek pályafutása kezdetén Pedro Almodóvar fogta a kezét. Maribel Verdú (Anyádat is, A faun labirintusa) művészi kvalitásait a legjobb rendezők munkái fémjelzik. Végül a legfiatalabbak, mint Elena Anaya, aki nagy sikert aratott Julio Medem Szoba Rómában című filmjében, valamint a népszerű Szex és Lucíában, még mielőtt Almodóvarral is forgatott volna, és Manuela Velasco a Rec című film Goya díjas főszereplője.


Ők mind-mind ünnepelt színésznek Spanyolországban, és ismertek az egész világon. A filmek után minden nap közönségtalálkozó és beszélgetés lesz egy-egy színésznővel, melyeket Javier Rioyo író-filmrendező-producer, a filmhét egyik házigazdája vezet majd. Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a spanyol és magyar filmművészet különböző területein dolgozó kiválóságok, rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, színészek producerek vagy a film szerelmeseinek találkozására.


Mint minden évben, idén is a Spanyol Filmhét vendége lesz a spanyol mozi egyik kiemelkedő alakja is, akinek művészi pályafutása nagy hatással volt a mozgóképkultúrára. Ezúttal Manuel Gutiérrez Aragón filmrendező és író a kiválasztott, aki filmjeivel számos jelentős díjat nyert, Habla, mudita című filmjével a Berlini Filmfesztiválon a Kritikusok Díját, az Utolsó vacsora című filmjéért (2008) a Malagai Spanyol Filmfesztiválon a Zsűri Különdíját valamint San Sebastiánban a Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Kagyló Díjat a Démonok a kertben–ért (1982) és a Goya-Díjat az Don Quijote lovag–ért 2002-ben.
Ez utóbbi két alkotás egyben keretbe is foglalja a filmhét változatos film kínálatát, április 29-én a Démonok a kertben című alkotással, a rendező mellett Maribel Verdú és Elena Anaya jelenlétében indul a program, és május 3-án a Don Quijote lovag vetítésével zárul. Ezek mellett láthatjuk a húsz nemzetközi (Goya, Cannes, San Diego...) díjjal büszkélkedhető, többek között Cannes-ban is díjazott, Szerencsecsillag című filmdrámát Maribel Verdúval, Pedro Almodóvar Kötözz meg és ölelj! című klasszikusát, mely nemcsak Maria Barranco, hanem Antonio Banderas pályáján is mérföldkő volt a világhír felé. Újra borzonghatunk a nagy sikerű spanyol horrorfilm folytatásán, a REC 2-n, és izgulhatunk a Hierro című thriller hősnőjéért, aki eltűnt gyermekét keresi egy elhagyott szigeten.

A filmhét vetítéseire a belépő 1000 Ft, emellett kedvezményes páros jegy (800 Ft/fő) , és az összes filmre érvényes bérlet (700 Ft/film) is váltható az Uránia jegypénztárában. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal és magyar tolmácsolással vetítik. Részletek: www.urania-nf.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr52856878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falcsabander 2011.04.27. 23:45:49

ez szuperfasza lesz !!!!!!!!

juppppijuhéjj!

nagyon örülök!

falcsabander 2011.04.27. 23:49:44

magyar feliratot azért kaphattak volna a filmek ejnyebejnye!
süti beállítások módosítása