Filmvilág blog

Újra Gyerekszem Filmfesztivál az Urániában

Sajtó közl.

2011. március 10. - filmvilág

Március 18. és 20. között, harmadik alkalommal rendezik meg a Gyerekszem Filmfesztivált, amelyre idén 220 nevezés érkezett. A fesztivál híre külföldre is eljutott, így idén Dél Koreából, Finnországból, Horvátországból, Belgiumból, Spanyolországból, Görögországból, Finnországból, Szlovákiából és Erdélyből is küldtek filmeket a filmkészítés iránt érdeklődő gyerekek.

A Schwechtje Mihály vezette előzsűri 136 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, 84 filmet pedig az információs kategóriában vetítenek. A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén Tóth Tamás filmrendező által vezetett, magyar és külföldi filmes, pszichológus és animációs szakemberekből álló zsűri ítél oda, de az elmúlt évekhez hasonlóan a diákzsűri is oszt ki díjakat.

Az idei fesztivál a családon kívül élő külföldi gyerekekre is gondolt: a fesztiválnapokon „Budapest Szíve” címmel szlovák, lengyel és cseh gyerekek workshop-on vehetnek részt a Visegrádi Alap támogatásával, ahol a fesztiválról és a főváros előre megadott emblematikus helyszíneiről forgatnak filmeket filmszakos egyetemi hallgatók és vágók közreműködésével.



Az előző Gyerekszem Filmfesztivál egyik fődíjas filmje "Kicsi a bors, de erős" kategóriában.


A fesztiválon a vetítések mellett a már megszokott módon szombaton és vasárnap animációs filmkészítés lesz, ahol a gyerekek kipróbálhatják a homok és papírkivágásos animációt Szoboszlay Péter és a Képről Képre Műhely vezetésével, lesz maszk- és jelmez-bemutatók, ahol Breckl János válogatott jelmezeibe bújhatnak az érdeklődő gyerekek, valamint kiállítás, filmes szakmai konzultáció az alkotókkal és szakmai konferencia. A 18-án, pénteken megrendezésre kerülő konferencia idén a gyerekekkel való filmes munka lehetséges pedagógiai és terápiás irányaival foglalkozik.

A zsűri külföldi tagja a horvát SAF animációs stúdió vezetője, Edo Lukman.
A fesztivál külföldi vendégei közt van a kijevi Studio Krok, akiknek az animációs filmjei versenybe kerültek, a spanyol Josep Arbiol, aki a fesztivál szakmai konferenciáján, péntek délelőtt 9-től a többi előadóval együtt a gyerekek filmkészítésének lehetséges pedagógiai és terápiás irányait veszi gorcső alá.
Az érdeklődök a szlovák Early Melon és a horvát Fourrivers Filmfesztivál válogatott filmjeit is láthatják vasárnap délelőtt. Szintén vasárnap kerülnek vetítésre a Busho, az Anilogue és az Egyszervolt.hu filmjei.
A verseny- és információs filmeket péntek délután és szombat egész nap láthatja a közönség. A versenyfilmeket angol felirattal vetítik, de az angolul nehezebben értő és olvasó gyerekek tolmácsgépen keresztül, magyar nyelven is követhetik.



Az előző Gyerekszem Filmfesztivál egyik fődíjas filmje "Kicsi a bors, de erős" kategóriában.


Macskássy Katalin díj
Idén első alkalommal díjat alapított. a Gyerekszem Művészeti Egyesület is. A Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat ezentúl minden évben az a szakember kapja, aki alkotó-nevelő módon filmes projektet hoz létre gyerekekkel. Az Orosz István grafikus művész, Bollók Csaba filmrendező, és Fecskó Edina pszichológusból álló kuratórium 2011-ben Szoboszlay Péter Balázs Béla díjas rajzfilmrendezőnek, a Képről Képre animációs műhely vezetőjének adományozza a Macskássy-díjat. A díj Ligeti Edina alkotása.

A zsűri szombat este dönt a helyezésekről, melyeket vasárnap 13.30-kor az ünnepélyes gálán hirdet ki az Uránia nagytermében. A díjátadó után, 15.00-kor láthatóak lesznek a nyertes alkotások és a Visegradi workshopon készült filmek.
A fesztivál utáni hetekben a nyertes munkákból készült válogatás blokk látható lesz a Puskin mozin kívül Békéscsaba, Győr, Pécs, Kecskemét art filmszínházaiban.

A rendezvény ingyenes, de a pénteki konferenciára és a vetítésekre előzetes helyfoglalás szükséges az Uránia jegypénztárában telefonon (06 1 486 34 00), vagy interneten

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr752727286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása