Filmvilág blog

A Fehér Lótusz klánja

Tarantino nyomában - 35.

2011. február 01. - P. Szabó Dénes

Hong Wending san po bai lian jiao – hongkongi, 1980. Rendezte: Lieh Lo. Írta: Tien Huang. Kép: Chih Chun Ao. Zene: Eddie Wang. Szereplők: Gordon Liu  (Hung Wen-tin), Lee King-chue (Wu Ah-biu), Lieh Lo (Fehér Lótusz), Kara Hui (Mei Ha), Yeung Jin Jing (Siu-ching). 95 perc.


Utazók útra fel!Mit kell tudni róla?

A Fehér Lótusz klánja a hongkongi, világhíres Shaw Brothers stúdió egyik méltán kiemelkedő alkotása, színészi és harcművészeti szempontból egyaránt. A Run Run Shaw és Runme Shaw testvérpáros által irányított filmes cég a hatvanas évektől kezdve megállás nélkül szórakoztatta a nagyérdeműt, a történelmi korok, a színpompás öltözékek és mesterien koreografált kung-fu összecsapások egyszerű történetekben tálalva nagy tömegeket vonzottak a filmszínházakba. A Shaw Brothers, akárcsak a szigorú szabályok szerint működő hollywoodi filmgyártás, biztosra ment: tapasztalt, rutinos rendezőkkel és a harcművészetekben otthonosan mozgó színészgárdával dolgozott. A Fehér Lótusz esetében sincs ez másként, melyben a direktori széket Lieh Lo foglalta el, a főszerepet pedig a színészként és rendezőként is elismert Gordon Liu kapta, aki a mára már klasszikussá vált Shaolin 36 próbatételével írta be magát a kung-fu filmek nagykönyvébe. A Fehér Lótusz a három évvel korábban készült Hóhérok Shaolinból kvázi-folytatása, és különlegessége, hogy a főgonosza nem más, mint Pai Mei, a kung-fu mozik közkedvelt alakja, rendszeresen visszatérő kegyetlen mestere.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Két shaolin harcos, Hung Wen-tin és Wu Ah-biu végez a hírhedt, őszbe borult Pai Mei (Fehér Szemöldök) mesterrel, nem élhetnek azonban nyugodtan, mivel a meggyilkolt férfi ikertestvére, Fehér Lótusz megtorlást szervez. Harcosaival feldúlja a két barát faluját, kegyetlen módon végez Hung Wen-Tin hugával és Wu Ah-biuval. Elmenekülni csak Wen-tin és Ah-biu terhes felesége, Siu-Ching tud, akik a nő egy bolondos ismerősénél szállnak meg. Wen-tin bosszút forral, azonban ahhoz, hogy sikeresen felvegye a harcot Fehér Lótusz légies stílusával, el kell sajátítania a kungfu feminim irányzatát is, melyre Siu-Ching készíti fel.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Fehér Lótusz kapcsolata a QT-univerzummal már első látásra szembetűnő: a Kill Bill második részének Kínában játszódó fejezetében a Menyasszonyt a rigorózus Pai Mei tanítja kungfuzni a maga szadista módszereivel. A kapcsolatot tovább erősíti, hogy a szúrós szemű, hosszú szakállú mestert nem más, mint a Fehér Lótusz főhőse, Gordon Liu alakítja. Noha Bruce Willistől Kurt Russelig számos színészóriás tette tiszteletét Tarantino filmjeiben, Liu volt az egyetlen, aki egy korábbi filmjének egy konkrét karakterét játszotta el (igaz, a Fehér Lótusz klánjában az ősz mestert a rendező, Lieh Lo alakítja). Ráadásul a Kill Bill első részében is feltűnik: a Crazy 88 yakuza-különítmény vezetőjeként üti fel kopasz fejét. A híresztelések szerint Pai Mei figuráját eredetileg maga Tarantino alakította volna, a választás azonban szerencsére a neves kínai színészre esett. QT eddig csak humoros szerepekben tűnt fel, így elképzelhető, hogy ha ő bújt volna a bölcs szerzetes ruhájába, a Kínában játszódó jelenetek a maradék komolyságukat is elvesztették volna.
A Fehér Lótuszból megismerhetjük az Öt pontos szívrepesztő technika eredetijét is, igaz Lo Lieh filmjében az áldozatra száz lépés után csap le a halál. Apró érdekesség, hogy a Kill Billben Pai Mei a Menyasszony Tigris-Daru technikájára kíváncsi, melyet Wen-tin a Fehér Lótusz ellen, a Hóhérok Shaolinból című film hősei pedig Fehér Szemöldök ellen alkalmaznak. 


Csak ugatsz egész nap kicsi kutya…?Hommage, „lopás”, vagy valami más?

Egyértelműen hommage, hiszen Tarantino a Pai Mei-szállal kalapot emel az ikonikus karakter, a Shaw Brothers és Gordon Liu előtt. Akárcsak a Menyasszony sárga ruhája vagy a Halálbiztos Dodge Challengere, Pai Mei alakja is felidézi a filmtörténelem egy kisebb szeletét, és ezáltal növeli QT filmjének a presztízsét. Tarantino rajong a Shaw Brothersért, ennek bizonyítéka, hogy a Kill Bill első része is a produkciós cég SB-logójával indít (melynek formáját a testvérek a Warner Brotherstől vették át), valamint a Halálbiztos végső leszámolásakor hirtelen előugró „vége” felirat és az alatta felharsanó zene is a stúdió kung-fu filmjeinek gyors lezárását idézi.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!
Verdikt

A Fehér Lótusz klánja nem büszkélkedhet bonyolult történettel, inkább a népmesei ismétlődéssel él, mikor a főhős minden egyes bukása után újra tréningezni kezd, majd felkeresi a kegyetlen szerzetest, hogy megküzdjön vele. Fordulatban gazdagok azonban harcjelenetei, melyek a számítógépes trükkökkel elkényeztetett nézőket is könnyen ámulatba ejthetik. Lieh Lo és Gordon Liu nemcsak kitűnő harcművészek, de remek színészek is, így képesek a harcok során két ütés közé egy kis humort is csempészni. Különösen Wen-tin alakja mulatságos, mikor elhatározza, hogy megtanulja a nőies kung-fut, így a cél érdekében kiveszi a részét a háztatásból, Siu-Ching babáját dajkálja és hímezni (!) is megtanul. Ebből pedig már sejthető, hogy a Fehér Lótusszal vívott harca korántsem a sokat látott kung-fu koreográfiák szerint fog zajlani.



A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr162630066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lojzi1 2011.02.11. 13:02:48

Ez a szakállas szemöldökmester már így is a komolytalanság határán volt, QT-vel garantáltan kitört volna a röhögés a nézőtéren.
süti beállítások módosítása