Filmvilág blog

Kifulladásig Los Angelesben

Tarantino nyomában - 34.

2011. január 18. - Baski Sándor

Breathless - amerikai, 1983. Rendezte: Jim McBride. Írta: François Truffaut története nyomán L. M. Kit Carson, Jim McBride. Kép: Richard H. Kline. Zene: Jack Nitzsche. Szereplők: Richard Gere (Jesse Lujack), Valérie Kaprisky (Monica Poiccard). 97 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Már 1983-ban sem bírt különösebb hírértékkel, ha egy európai filmsikerből amerikai remake készült, Jim McBride vállalkozását nyugodtan nevezhetjük mégis példátlannak. A rendező ugyanis nem vígjátékot, thrillert vagy más zsánerfilmet adaptált, hanem a francia új hullám egyik alapművét, a Kifulladásigot. Az eredeti legfontosabb elemeit megőrző történet Párizs helyett Los Angeles-ben játszódik, Belmondo szerepében az akkor még karrierje elején tartó Richard Gere-t, Jean Seberg-ében a szintén francia Valérie Kaprisky-t láthatjuk. A különös film – talán nem meglepő módon –, sem a kritika, sem a közönség köreiben nem aratott sikert.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

A főszereplő, Jesse Lujack lopott autóval próbál eljutni Los Angeles-be, de útközben megállítja egy rendőr, akit a kocsiban talált fegyverrel agyonlő. Ahelyett, hogy elmenekülne a városból, felkeresi Monicát, azt a francia egyetemista lányt, akivel együtt töltött pár napot Las Vegasban, és rá akarja venni, hogy utazzanak el közösen Mexicóba. A nő, bár vonzódik hozzá, eleinte hallani sem akar a tervről; a rendőrség közben egyre jobban sarokba szorítja a férfit, akinek az elutazás előtt még pénzt is kell szereznie.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Kifulladásig Los Angelesben bevallottan Tarantino egyik nagy kedvence, akár az is lehetséges, hogy előbb látta, mint Godard eredetijét. Rajongásának több filmjében jelét adta, már legelső próbálkozásában, a My Best Friend's Birthday-ben is, ahol McBride-filmjének plakátja feltűnik a háttérben. Richard Gere karakterének kedvenc képregényhőse, Silver Surfer a Kutyaszorítóban Mr. Orange-ének lakásában látható, egy poszter formájában, míg a Tony Scott által jegyzett Az utolsó esélyben két tengerésztiszt arról vitázik, hogy vajon a Kirby vagy a Moebius által rajzolt Silver Surfer az igazi – utóbbi jelenet egyértelműen Tarantino műve, aki Scott kérésére nyúlt bele a forgatókönyvbe. Feltehetően nem véletlen az sem, hogy a Kutyaszorítóban egyik jelenetében Mr. White ugyanúgy fakad ki, mint Jesse, amikor észreveszi az őt üldöző rendőrt („Sometimes I swear I am fuckin' jinxed.” -- „Jinxed. I swear I am jinxed.


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…?Hommage, „lopás”, vagy valami más?

A Seijun Suzuki-féle Tokiói csavargóhoz hasonlóan a film Tarantino munkásságára gyakorolt hatása ezúttal sem a konkrét utalásokban érhető tetten igazán, hanem a filmes kifejezőeszközök használatában és a popkulturális referenciák beemelésében. McBride a jó érzékkel kiválogatott rock’n’roll- és surfzene-klasszikusokat – QT kedvenc stílusa! – nem csak hangulatfestésre használja, de ki is szól velük a filmből, lásd a Jerry Lee Lewis-féle Breathless felcsendülését. Ugyanígy a filmes áthallások is kitüntetett szerepet kapnak: Jesse és Monica menekülés közben egy moziban, a vászon mögött húzzák meg magukat, ahol éppen a Gun Crazy című noir-klasszikus pereg, a Silver Surfer-képregény pedig nem csak visszatérő motívumként, de beszédtémaként is szolgál – Tarantino is hasonló módszerrel építi be filmjeibe a popkulturális utalásokat. (Lásd: a Kill Bill fináléját, ahol Bill – az Ezüst Utazó helyett – Superman figurájáról elmélkedik hosszasan.)


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

A kritikai konszenzus szerint Godard filmjét – a legtöbb szerzői alkotáshoz hasonlóan – lehetetlen újraforgatni, ekképpen Jim McBride és stábja teljesen feleslegesen fáradozott; a Kifulladásig Los Angelesben tehát egy felesleges film. Legitim ez a megközelítés is (Báron György is ezt választotta a Filmvilág januári számában megjelent elemzésében), de van egy másik nézőpont. Ha nem remake-ként, hanem játékos hommage-ként, posztmodern reflexióként tekintünk rá, jóval izgalmasabbnak tűnik a végeredmény. McBride nem akciófilmet vagy krimit készített: a Kifulladásig Los Angelesben, az eredetihez hasonlóan, ízig-vérig szerzői film. Godard klasszikusa rengeteg merített az amerikai B-filmekből – McBride csak visszavette a kölcsönt.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr832593085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.01.18. 16:37:52

Nice work! :)
Néhány apróságot még megemlítenék: a Gun Crazy című noir-klasszikus forgalmazója eredetileg az a Monogram Pictures lett volna, aminek Godard a Kifulladásigot ajánlotta, illetve ez az egyik film, ami a Bonnie és Clyde-dal fémjelzett "lovers on the lam" tematikát megalapozta a filmművészetben. Ebbe a körbe tartozik QT egy másik kedvence, a They Live by Night, a két Kifulladásig, és persze a Tiszta románc - Született gyilkosok kombó is.
Érdemes idézni a mester szavait McBride filmjéről: "Here's a movie that indulges completely all my obsessions - comic books, rockabilly music and movies".

McBride mostanában eléggé eltűnt, de egyébként jeles alakja az amerikai (független) filmnek, a legkevésbé sem írható le ihlettelen és ötlettelen hollywoodi iparosként (a Kifulladásig Los Angelesben és az eredeti mozi viszonyával foglalkozó írások erről többnyire megfeledkeznek).

algi 2011.01.18. 17:29:27

Ez a fiatal Richard Gere kiköpött John Travolta az első két képen.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.01.18. 18:35:33

@Orosdy Dániel: ezt az idézetet nem ismertem, kösz!
Utólag jöttem rá, hogy kimaradt még egy fontos dolog a cikkből, de már nem javítok bele. Mégpedig: rengeteg szándékosan gagyi vetített háttér van a filmben, valószínűleg ez is hatott Quentinre (lásd: a Ponyvaregény vagy a KB vonatkozó jeleneteit.) Ezt persze De Palmától is vehette, a kettő nem zárja ki egymást.

@algi: a filmben ennek ellenére Jerry Lee Lewist próbálja imitálni, nem is rosszul.

algi 2011.01.18. 18:57:37

@[bs]: Igen? Vérfertőző kapcsolatba került egy 13 éves lánnyal? :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.01.18. 19:34:23

@algi: McBride filmje e témában:

http://www.port.hu/a_rock__n__roll_ordoge_great_balls_of_fire!/pls/fi/films.film_page?i_film_id=40632&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2
süti beállítások módosítása