Filmvilág blog

Utazás Darjeelingbe

Tévéajánló ma éjszakára

2010. szeptember 23. - filmvilág

The Darjeeling Limited – amerikai, 2007. Rendezte: Wes Anderson. Szereplők: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman. Forgalmazó: InterCom. 88 perc.
Vetítik: HBO Comedy - 22:45


Tenenbaumék Indiában is lehetne a címe Wes Anderson új filmjének, mert a három lelki beteg fivér terápiás célú vonatutazásának története jópofa variáció a rendező korábbi sikere, a Tenenbaum, a háziátok családi krízises témájára. Anderson napjaink amerikai mozijának markáns egyénisége, fiatal kora ellenére kiforrott, egyéni stílussal, ami a visszatérő színészek, a történetek motívumai és a jellegzetes formai jegyek révén azonnal felismerhető. Kamaszosan elvarázsolt világát mintha legóból építené, az aprólékosan megtervezett jeleneteket lényegtelennek tűnő részletek uralják, kedvesen bamba, csetlő-botló hősei gyakran bábuként statisztálnak csak a főszereplővé előlépő tapétaminták, függönyrojtok és a kísérőzenéhez nagy műgonddal válogatott, rég elfeledett slágerek mellett. Az Utazás Darjeelingbe is ilyen, szinte már bábfilmesre stilizált tragikomédia, pompás színekbe öltöztetett, de szomorkás hangulatú videoklip – nagy kár, hogy moziban nem láthatjuk.

Némi változás történt azért a receptben. A részletekben tobzódó, túlburjánzó meseszövés helyett Anderson most egy könnyebben átélhető, egyszerűbb vonalvezetésű sztorit választott, kevesebb szereplővel és magától értetődő szimbolikával. Hamar kiderül, hogy a három fiú road movie-ja valójában a szülői gondoskodástól-uralomtól szabadulás története, a vonat nem a Himalájába, hanem az önálló, felnőtt életbe visz, és a súlyos bőröndök a kamaszkor lelki terhei, amiket jó lenne már ledobni végre. Anderson szemléletmódjában az érzelmek és az irónia patikamérlegen kimért egyensúlya most mintha leheletnyit az érzelmesség felé mozdult volna el, de ez nem feltétlenül baj. Ábrándos burleszkje az ismerős helyzetek és a nem váratlan fordulatok ellenére is élvezetes, a láttuk már csalódása helyett a jó újra látni örömét adja.


Kovács Marcell
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr632318504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása