Filmvilág blog

Klasszikus filmek egy percben

Pályázz!

2010. augusztus 31. - filmvilág

Szeptember 5-ig még lehet jelentkezni a Daazo és a Jameson közös pályázatára, egy-egy klasszikus film 60 másodperces verziójával. Műfaj, stílus, technika szabadon választott. A pályázati feltételekről, a zsűriről és a díjakról bővebben itt lehet olvasni, illetve a már beérkezett filmeket is meg lehet tekinteni.

Az egyperces filmek műfaja persze nem új találmány, a YouTube-on több száz ilyet találhatunk. A tovább után - a leendő pályázók okulására -tíz, kreatívnál kreatívabb mikrofilmet mutatunk be, többségüket az angol Empire magazin hasonló pályázatára ("Done in 60 Seconds") beérkezett dolgozatokból válogattuk. (Aki hiányolja közülük a kedvencét, a kommenteknél jelezze és linkelje.)

A University of York Filmmaking Society tagjai nem bonyolítják túl a dolgot: egy futballpályán, a történet kronológiája szerint újrajátszák az egész filmet, és mindezt egyetlen vágás nélkül. A Kill Bill-zanzájukat 1 milliónál is többen nézték meg, a Forrest Gump-verziójukat 3 millióan.


Az alábbi szellemes Kutyaszorítóban-átirat készítői ügyesen rángatják a kamerát, jó a zenehasználat, és nem csak zanzásították a sztorit, de egy-két extra poént is (Gaydio 5) tettek bele. Az utána következő animációs filmet az UCLA egyik diákja készítette: pálcikaemberekkel játszatja újra a Cápát: a stílus kezdetleges, mégis vicces a végeredmény.

 


Szintén az Empire pályázatára érkezett be a Gonosz halottak első részét összefoglaló gyurmaanimáció. Meglepő, de működik a szokatlan (gyurma + gore) párosítás.


A Fargo egyperces újráját (szintén az Empire-pályázatról) kevesebb, mint ezer ember látta a YouTube-on, ennek ellenére az egyik legprofibb munka ebben a műfajban, már ami a helyszínek és szereplők kiválasztását illeti -- valódi hommage.


A Liam Neeson-féle Elrabolva másfélórányi akcióorgia, a svédelt, burleszkszerű verzióból sem hiányoznak a látványos kivégzések (a hős még az Empire kritikusát is kivégzi, amiért csak 1 csillagot adott a filmre).


Az alábbi Psycho-zanza is az "inkább hommage, mint paródia"-típusú dolgozatok közé tartozik, ebből a kategóriából viszont az egyik legprofibb.


A Donnie Darkót többen is feldolgozták, a legváratlanabb megoldás ez a zenésített verzió, amelyben a Mad World alapjaihoz igazított szöveget éneklik a szereplők.


Végül, a Nagymenők újrázói is megérdemelnek 60 másodpercnyi figyelmet, főleg a stílusos narráció, és a fényképek ügyes beillesztése miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr212262292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zotyis 2010.09.01. 20:28:13

egy csomó híres film félperces nyusziverziója. annak idején sokat nevettem rajta, de olyan sok van, hogy előbb unja meg az ember, mint hogy a végére érne.

www.angryalien.com/
süti beállítások módosítása