Filmvilág blog

A restaurált Metropolis élőben - egyenesen Berlinből

Nagyobb, hosszabb, vágatlan

2010. február 12. - klág

Még másfél éve jelent meg a hír, hogy Fritz Lang folyamatosan toldozott Metropolisához újabb egy órányi, eddig nem látott anyagot találtak, amivel talán végre elkészülhet a film meghatározó hosszúságú változata. A restaurálás befejeződött, a kópia vetítésre kész, a premier ma este lesz a Berlinale megnyitóján. Azonban elvileg mi is nézhetjük, ugyanis a bemutatóval egyidőben a filmet a neten élőben közvetítik. A stream 20:15-kor indul, a megnyitó ceremóniával, majd 20:45-kor elkezdődik a Metropolis két és fél órás, a filmvilág ismeretei szerint eddigi legteljesebb változata. Én többször, több változatban is láttam a Metropolist, soha nem éreztem úgy, hogy bármi hiányozna belőle, pedig mindig egy hosszabb verziót néztem meg.

Ha minden igaz (a minden alatt természetesen Rogert Ebert posztját értem), a közvetítést itt vagy itt lehet követni. A Berlinale honlapját is érdemes figyelni, mert rengeteg sajtókonferenciát nézhetünk élőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr21752534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.02.12. 18:15:38

Pont mostanában jutott eszembe, hogy elég régi már a hír és ideje lenne, hogy mi is megnézhessük a legújabb verziót egyben. Köszi az infót.

algi 2010.02.12. 21:07:36

Nekem már többször eszembe jutott, hogy az ilyen régi filmeknél az "elveszett" jelenetek esetében nem inkább kivágott jelenetekről van szó? Talán sokkal pörgősebb változatokat néztek akkoriban, mint amiket mi összegányolunk utólag. Elvégre a filmkészítés egyik legfontosabb szakasza a vágás, a szerkesztés, ami éppen arról szó, hogy mit hagynak benne a filmben és mit nem. Ha restaurálásnál minden létező anyagot beleraknak, akkor talán egy sokkal rosszabb változat jön létre.

algi 2010.02.12. 22:11:08

@fumar sharif:

A Metropolis volt a kor Avatarja? :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.02.13. 11:49:13

@algi: Általában vannak információk a régi filmek eredeti játékidejéről, és a kivágott (azaz tudatosan kihagyott) jelenetek, felvételek gyakran fenn sem maradnak, úgyhogy minden bizonnyal nem egy "rosszabb", hanem az eredetileg bemutatotthoz közelebb álló változatot restaurálnak utólag. Persze hogy konkrétan a Metropolis esetén is erről van-e szó, nem tudom, mindenesetre valószínűbbnek tűnik, hogy igen.
süti beállítások módosítása