Filmvilág blog

Az év legjobb animációs filmjével nyit az Anilogue

Jószolgálati közlemény

2009. november 25. - filmvilág

Mától ismét, immár hetedik alkalommal: Anilogue animációs filmfesztivál Budapesten (az Uránia és a Toldi moziban), illetve két bécsi helyszínen (Filmcasino és Topkino). Az esti nyitóelőadáson debütál Adam Elliot, az Oscar-díjas Harvie Krumpet rendezőjének új egész estés filmje, a Mary és Max. Az egyszerre ironikus és megható ausztrál mozi a 2009-es Sundance fesztivál nyitófilmje volt, és elnyerte a legendás Annecy fesztivál fődíját is. A történet egy valószínűtlen barátságról szól: a pangó, ausztrál kertvárosi közegben élő Mary találomra levelet ír egy New York-i ismeretlennek, a magányos, asperger-szindrómás brooklyni nyugdíjas Max Horowitznak. Bár soha életükben nem találkoznak, az évtizedes levelezés során egymás életének legfontosabb szereplőivé válnak.



A zsűri

Az Anilogue központi programja az európai animációs rövidfilmek versenye. Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli, a fődíjat november 29-én az Uránia filmszínházban adják át. A zsűri idén három tagú. Alexej Alexejev, a világszerte ismert KJFG No.5 orosz származású, Budapesten élő rendezője egyaránt otthon van a hazai és a nemzetközi animációs világban. A Hanyatló művészet (Fallen Art) és az Oscar-jelölt Katedrális rendezője, Tomek Baginski a versenyfilmek elbírálása mellett bemutatja korábbi és legfrissebb animációs filmjeit. Japánból pedig Hitoshi Suzuki, az egyik legnagyobb távol-keleti animációs rendezvény, a Tokyo Anime Fair igazgatója kapcsolódik a zsűri munkájához.

Érdekességek
Az idei fesztiválon több olyan program is lesz, amely egyes nemzetek, iskolák animációjára koncentrál: 4-4 program foglalkozik a német és a lengyel animáció jelenével és múltjával – az egykori NDK-ban a propagandafilmek között megbúvó avantgárd törekvésektől a lengyel animációs szakma legfrissebb műveiig. Új sorozatként indul a világ elit-egyetemeinek animációs munkáit összegyűjtő program, idén a Harvard animáció tanszékének vizsgafilmjeit láthatjuk. Az Anilogue, szokás szerint, bemutatja az év öt legjobb európai animációja közé válogatott, tehát a Cartoon d’Or díjra jelölt alkotásokat, köztük a Wallace és Gromit sorozat legújabb epizódját, de lesz Világpanoráma a világ animációs fesztiváljain idén legnagyobb feltűnést keltett filmekkel, és nem marad el a maratoni Animált éj sem, melynek ismét a Toldi mozi ad otthont.

Nagyjátékfilmek
Az Anilogue idén hat egész estés animáció magyarországi premierjét ünnepelheti Pesten, és további kettő a bécsi közönség előtt debütál. A fesztivál idején zárul a Japán-Magyar Kulturális Év, ebből az alkalomból rendkívül friss és izgalmas válogatás érkezik Japánból. A tövisek ura (King of Thorn) című tudományos-fantasztikus film budapesti bemutatója néhány nappal még meg is előzi a tokiói premiert, így a hazai közönség hamarabb találkozhat a filmmel, mint a japán nézők. A filmet jegyző Kadokawa stúdió ráadásul egy, kizárólag az Anilogue-ra létrehozott kiállítás formájában mutatja be A tövisek ura készítésének fázisait, amelyet a rendező, Kazuyoshi Katayama személyesen nyit meg az Uránia moziban a fesztivál alatt.


Tatia Rosenthal $9.99 című filmje ausztrál-izraeli koprodukcióban készült, cselekménye egy rejtélyes kézikönyv körül forog, amely állítólag magában foglalja az élet értelmét, mégis kevesebb mint 10 dollárért kapható. Rin Taro a japán animáció egyik legismertebb alakja, Metropolis című filmjét még 2003-ban, a legelső Anilogue-on láthattuk. A mester idén gyerekeknek szóló filmet készített Jonajona pingvin (Yonayona Penguin) címmel, ám a Rin Taróra jellemző látványvilág és a sajátosan japán cselekményszervezés a felnőtteket is képes lenyűgözni. A pingvint (aki valójában persze nem is pingvin), a film két producere, Masao Maruyama és Denis Friedman mutatja be az Anilogue közönségének – három héttel a tokiói premier előtt.  

Izgalmas műfaji kísérletnek ígérkezik Az előőrs (First Squad) című orosz-japán koprodukció, amely Moszkva világháborús ostromának eseményeit dokumentarista és misztikus elemek vegyületeként, a japán animék felfokozott stílusában mutatja be. A nácik oldalán harcba szállnak a feltámasztott teuton lovagok, a szovjetek válaszul természetfölötti képességű gyerekekből állítanak össze egy úttörőcsapatot – mindezt pedig valódi háborús veteránok kommentálják. Az Anilogue japán programjában megtalálható a népszerű Gurren Lagan sorozat nemrég készült, egész estés moziváltozata is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr751550612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puncskocka 2009.11.25. 09:48:04

Nagyon tetszik a Mary és Max! remélem, adják még valahol...!!!
süti beállítások módosítása