Filmvilág blog

Oliver Stone délre megy

Michael Moore nyomdokain?

2009. szeptember 08. - Baski Sándor

Tegnap mutatták be Oliver Stone interjúfilmjét Velencében (versenyen kívül), a vörös szőnyeges bevonuláson ott volt (az obligát vörös nyakkendőben) a film egyik szereplője, a venezuelai Hugo Chavez elnök is. A South of the Border-ben a rendező rajta kívül meginterjúvolta még az argentin, a barzil, a bolíviai, az ecuadori, a kubai és a paraguay-i elnököt, de főként Chavez áll a középpontban. Stone szerint, aki pár éve Fidel Castróról már készített meg meghitt portrét, az amerikai média egyoldalúan ábrázolja a dél-amerikai vezetőket, kritikátlanul átveszik az amerikai kormány propagandáját. Célja, hogy bemutassa, milyen változások történnek ebben a régióban, és hogyan kezdnek kibújni ezek az országok Washington kontrollja alól. A rendező szerint a változások lényege, hogy olyan emberek kerültek hatalomra, akik a lakosság többségét képviselik, mint Chavez, vagy a bolíviai Evo Morales, az első indián származású elnök. A „másik oldal”, vagyis a Chavez kritikusai, akik szerint az elnök autoriter hatalmat épít ki, elnyomva az ellenzéki hangokat és a privát médiát, nem kapnak szót a filmben. „Miért kéne a dolgok árnyoldalát keresni, amikor a fickó jó dolgokat csinál? – kérdezi Stone, aki szerint Chavez „nem diktátor. Ő egy demokrata, nem tökéletes, de van ellenzéke, és óriási dolgokat hoz létre Venezuela és a térség érdekében.” (via)

A fenti nyilatkozatok és a tovább után látható előzetes alapján, a South of the Border hamisítatlan propaganda film. Ellenpropaganda, de attól még propaganda.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr141362714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása