Filmvilág blog

Coenék szerint a mozi

World Cinema

2009. augusztus 11. - Baski Sándor

A 2007-es jubileumi 60. Cannes-i Filmfesztiválra tucatnyi neves rendező közreműködésével készült egy szkeccsfilm (Chacun son cinema - Mindenkinek a maga mozija), amelyhez a Coen testvérek is forgattak egy epizódot, a DVD-re azonban már nem került fel. Anne Thompsonnak, a híres hollywoodi bloggernek sikerült valahogy megkaparintania a napokban, és fel is tette a netre. A filmben (címe: World Cinema) Josh Brolin, mint kovbojkalapos farmer (a neve Dan, de gyakorlatilag Llewelyn Moss-t játssza el újra a Nem vénnek való vidékből) egy artmozi pénztárában azon vacillál morfondírozik, hogy vajon A játékszabályt nézze-e meg Renoir-tól, vagy Nuri Bilge Ceylan Iklimer című filmjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr821303491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vferi · http://filmklubpodcast.blog.hu 2009.08.11. 21:11:42

"Anne Thompsonnak, a híres hollywoodi bloggernek sikerült valahogy megkaparintania a napokban, és fel is tette a netre."

faszt. a videót egy khayamashi (www.youtube.com/user/khayambashi) usernevű ember tette fel a YouTube-ra három héttel ezelőtt, aztán tegnap megtalálta Jim Emerson (blogs.suntimes.com/scanners/2009/08/a_coen_brothers_movie_youll_en.html) a Chicago Sun Times bloggere, amit aztán erre a cikkre hivatkozva megírt Anne Thompson, majd ma délután fél hétkor megírtam én az [origo]-ra (www.origo.hu/filmklub/20090811-elokerult-coenek-vicces-rovidfilmje-coen-testverek-world-cinema-chacun.html) és Twitteren népszerűsítettem az írást, amit ti előbb re-tweeteltetek, aztán meg hivatkozás nélkül, éppen hogy csak átírt szöveggel kinyomtatok ide. viszont a "vacillál" szót két l-el írjuk, azt nem sikerült átkopizni rendesen.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.08.11. 21:22:36

@vferi: igen, a ti cikketeket olvastam el először, és a re-tweettel asszem meg is adtam a kellő kreditet. Aztán elolvastam ezt:
www.ropeofsilicon.com/article/come-watch-the-coen-brothers-short-film-world-cinema
Hittem a szerzőnek, ezért írtam, hogy Anne Thompson tette fel a netre. Örülök, hogy elmondtad, honnan van a videó, mert a cikkedből ez nem derült ki, lévén ott sincs egy darab hivatkozás sem. Ha majd ti raktok ki egy ilyen videót elsőként a netre, természetesen hivatkozunk rátok azonnal. A vacillál szó meg talán egyelőre nem esik szerzői jogvédelem alá.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.08.11. 21:24:43

Na, ha már itt tartunk, ez például egy eredeti szerzeménynek tűnik, ajánlanám is a Filmvilág blog olvasóinak figyelmébe:
www.origo.hu/filmklub/20090810-igy-keszult-volna-a-delta-werkfilm-bertok-lajossal-toth-orsival.html

vferi · http://filmklubpodcast.blog.hu 2009.08.11. 21:25:27

@[bs]: Persze, tök véletlenül fogalmaztad meg pont ugyanúgy a posztot, ez világos.

Szerintem azt kell kreditálni, akitől _te_ értesülsz először valamiről.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.08.11. 21:31:02

@vferi: hogyan máshogyan lehetett volna (a vacillál szó kivételével) másképpen megfogalmazni? nincs túl sok értelmezési lehetősége a sztorinak.

Kreditálás: te sem láttad értelmét, hogy megnevezd a forrásod, és én sem. nincs mit egymás szemére vetnünk.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.08.11. 21:35:44

Visszanéztem jó pár bejegyzéseteket, gyakorlatilag sehol sincsenek források megnevezve, sőt a trailereket feltöltitek a videára, a Filmklubos accountotokra, így a link alapján vissza sem lehet a forrásra keresni. Miről beszélünk akkor?

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.08.11. 21:47:00

Legalább illett volna egy TELJESEN más szöveget létrehozni és nem kopizni... Igazából azonnal törölnötök kéne, ha erre a szerző felhívja a figyelmeteket. Felhívja?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.08.11. 22:30:35

@vferi: Az "arrogáns"-t hány r-rel írod?

Csak hogy a másik oldalról is beszálljon egy haver a nemes küzdelembe.

Mellesleg ez a link nálam 404-re mutat:

www.origo.hu/filmklub/20090811-elokerult-coenek-vicces-rovidfilmje-coen-testverek-world-cinema-chacun.html

Angyalosi Ádám · http://aeonflux.blog.hu 2009.08.12. 00:11:07

@vferi:
csak hogy egy harmadik oldal is megszólaljon:

1. lehet, hogy félrecsúszott a kontaktlencsém, de szerintem közel sem ugyanaz a szöveg olvasható a két cikkben.
2. mégis mikor szokott egy híroldal az ötezer másik, ugyanazt az érdekességet posztoló szájt valamelyikére hivatkozni? ha nem hivatalos sajtóközleményről, hanem ehhez hasonló, egyéni szerzővel (jelen esetben feltöltővel) rendelkező dologról van szó, akkor az eredeti forrást illik említeni és ha lehetséges, linkelni: ezt az itteniek sajnos hibásan tették meg, de ez a kis tájékozatlanság még mindig jobb, mint a ti cikketek, melyben semmilyen forrásmegjelölést nem vélek felfedezni, pedig az első kommentedből elég nyílvánvaló, hogy pontosan tudod, hova kellene mutatni. sőt, az ugyebár evidens, hogy ha valamit ennyire tahón számon kérsz a kollégákon, akkor az a minimum elvárható, hogy te magad betartsd az említett elvet, tehát a khayambashi-féle youtube account mellett azt a híroldalt/blogot is linkelned kellett volna, ahol te a videót először megláttad. ez kettőből nulla. de persze mi ez egy kihagyott mássalhangzóhoz képest...

2009.08.12. 15:17:50

@daesu: így ahogy a barátom mondja...!
Én is mindjárt lelopom az ő blogjáról a YouTube-os Avatar official trailert, kirakom a saját blogomra, és juszt se tüntetem fel forrásként :-O
Ti ketten meg próbáljatok már meg nem úgy viselkedni, mint két potenciális bálkirálnyő a szalagavatón.

vferi · http://filmklubpodcast.blog.hu 2009.08.13. 21:57:48

meglepő jófejségnek tartottam, amikor csináltatok egy összeállítást a magyar mozikból hiányzó filmekből és beleírtátok a lídbe, hogy az egy hasonló filmklubos összeállításról jutott eszetekbe. ez sztem simán elvárható, de mégis a magyar filmes blogokra nem jellemző tisztességes eljárás volt.

ez a coenes szöveg nagyon hasonlít a mi cikkünkre - bárki elolvassa egymás után a két írást, ez egyértelműen látszik. ugyanazok az infók, ugyanabban a sorrendben, kurvára hasonló megfogalmazásban, pedig meg lehetett volna ezerféleképpen írni. ezen felbasztam az agyamat és az indokoltnál hevesebben reagáltam.

valóban nekem is fel kellett volna tüntetnem a forrást, de az az utólagos érvelés, hogy "azért vagyok inkorrekt, mert sztem te is inkorrekt voltál másokkal szemben" nem állja meg a helyét.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.08.13. 23:25:44

@vferi: Nem akarok a szerző helyett okoskodni, de szerintem az a bizonyos "utólagos érvelés" leginkább a fent eufemisztikusan "heves"-nek nevezett reagálásnak és vélt erkölcsi felsőbbségnek szólt. Akárhogy is nézem, végülis egy rohadt hírről van szó, amire jelenleg nem lehet copyrightot bejegyezni (vagy ha mégis, akkor mától stipistop alapon enyém a II. Világháború, és holnaptól Tarantino is nekem tejel az új filmje után). Kizártnak tartom, hogy [bs] akár copy/paste eljárással, akár más hasonló módon rosszindulatúan meglopta volna az origót, a Coenek pedig még nem jelentkeztek, pedig szerintem egyelőre hozzájuk fűződik a leginkább eredetinek nevezhető szellemi termék ebben az egész sztoriban.
"Filmvilágos gyerekként" most magam is kabátlopási ügybe keveredtem, ami - bevallom - nem tetszik. Ezzel együtt legyünk békesség köztünk mindenkor, ámen. Aztán persze majd nyilatkozzon a fő érintett is.

klág 2009.08.14. 10:34:20

remélem ez nem olyan kabátlopás, mint a Szabadíts meg a gonosztól c. filmben, ahol addig megyünk utána dohos pincékben, míg egy udvaron le nem lőnek a fasiszták.

hagyjátok már az egészet, értelmetlen.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.08.14. 13:24:44

Ez lesz az első kabátlopási ügy a történelemben, ami úgy ér véget, mint a Hófehérke.
süti beállítások módosítása