Filmvilág blog

Gengszterek gengsztere

Tévéajánló

2009. július 14. - filmvilág

Gangster No. 1 - brit, 2000. rendezte: Paul McGuigan. 103 perc
Vetítik: RTL Klub - 23:20


 

Az elmúlt másfél évtizedben a brit gengszterfilm hirtelen támadt neoreneszánsza izgalmas művek sorát hajtotta be a szerencsésebb országokban a mozikba: az egekig magasztalt Guy Ritchie munkái mellett a Fast Food, a Circus, a Kiss Kiss Bang Bang, a Sexy Beast mind-mind figyelemre méltó darab.

Valamennyi közül a 2000-ben készült, nálunk csak videón terített Gengszterek gengsztere az egyik legsikeresebb. A film a hatvanas évek végén játszódó, kacifántosan alakuló karriertörténet a főnöke hatalmára éhes, ambiciózus és leleményes, eszközeiben nem válogatós maffiózójelöltről. A most debütáló Paul McGuigan klasszikusokon iskolázott rendező, aki úgy forgatta minden ízében modern művét, hogy közben nem ült fel a legújabb trendeknek. A direktor a nagy múltú brit gengszterfilm hagyományából két kulcsműre támaszkodik: Mike Hodges Get Carterével az önnön korlátoltságukba szédült hősök galériája, Peter Medak Kray fivérekével pedig a precíz és aprólékosan rekonstruált miliőrajz rokonítja opusát. McGuigan fél szemmel persze az amerikai mozira is figyel, azonban – ellentétben annyi kortársával – az ottani minták közül nem Tarantino, inkább John Boorman és Brian DePalma klasszikusai ihletik meg: A játéknak vége és A sebhelyesarcú néhány motívuma és történetépítkezésének fordulatai félreérthetetlenül jelen vannak a Gengszterek gengszterében.

A vizuális csemegékkel (nagylátószög, többszörösen osztott vászon, többszörös expozíció stb.) megtalpalt film igazi erénye, hogy a trükkök nem telepszenek rá az építményre, a rendező kizárólag akkor él a finom formalista megoldásokkal, amikor a struktúrát nem sérti velük. A Gengszterek gengsztere így nem szimpla formamutatvány, sokkal több annál: alapvetően színészközpontú munka, melyben a parádés alakításoknak jut a főszerep. A mozi talán egyetlen hibája csöppet elnagyolt, a második felében felhíguló szerkezete. McGuigan meséje a bűnről azonban e hibáival együtt is az év egyik meglepetésfilmje lehet nálunk. A Gengszterek gengsztere aprócska gyöngyszem, de valódi.

Pápai Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr301245973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.07.14. 18:34:51

A "most debütáló" Paul McGuigan valójában 2 évvel korábban debütált az első Trainspotting utáni Irvine Welsh-adaptációval...

www.imdb.com/title/tt0122515/

kelemen.lajos · http://picasaweb.google.com/kelemenlajos 2009.07.14. 18:53:32

Jujjj, hol a heti lista?
Hát mivel etetem az iptv-s felvételi listámat? :)

Sepsi László · http://prizmafolyoirat.com/ 2009.07.14. 18:54:36

És az Acid House nem is volt rossz, a Welsh-novellákhoz képest sem. Sőt: jó volt:).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.07.14. 19:29:40

@Kázmér_von_Odabasz: Etesd a naponta frissülő, egyes filmekre koncentráló ajánlóval. A heti lista szabadságra ment. :)

kelemen.lajos · http://picasaweb.google.com/kelemenlajos 2009.07.18. 09:42:16

@Orosdy Dániel:
Köszkösz.
Jó pihenést a heti listának és várom vissza :)

Mellesleg nem akartok valamit alkotni az iptv-s szolgáltatókkal? Nekem t-home-os van, így csak ezt ismerem:
t-hometv.hu
belpész, és neten ki tudod jelölni, mit vegyen fel a doboz. Lehet hogy vevők lennének a szolgáltatók ilyen filmajánlatokra...

De csak egy ötlet. :)
süti beállítások módosítása