Filmvilág blog

Filmelőzetesek a múltból

7 rendhagyó trailer

2009. június 11. - Baski Sándor

Van, aki utálja, van, aki szereti – a magam részéről szükséges rossznak tartom –, de tény, hogy milliók nézik, néhányan csak kényszerűségből (a moziban, a filmre várva), de a többség önként, a kíváncsiságát csillapítandó (a különböző blogokon és videómegosztókon). Idehaza talán kevesen tudják, de a filmelőzeteseknek már tíz éve külön fesztiváljuk van. A jubileumi Golden Trailer-díjakat múlt héten osztották ki, olyan kategóriákban, mint a legjobb akciófilm vagy vígjáték trailere, de a legjobb hangalámondást is díjazták – utóbbit idén már Don LaFontaine-díjnak hívják, tisztelegve a szakma nemrégen elhunyt nagymestere előtt.

Az idei győztesek felsorolása helyett inkább egy olyan, előzetesekre szakosodott honlapot ajánlanék behatóbb tanulmányozásra, amely a műfaj klasszikusai előtt tiszteleg. A Trailers From Hell ötlete a Szörnyecskék és Az üvöltés rendezőjeként ismert Joe Dante fejéből pattant ki, aki eredetileg saját gyűjteményét akarta csak közzé tenni. Később jött az ötlet, hogy felkérjen más rendezőket, producereket és egyéb, hozzá hasonlóan megszállott filmes szakembereket kedvenc előzeteseik bemutatására. A Grindhouse guruknak becézett filmesek közt olyan nevek találhatóak, mint Don Coscarelli, Stuart Gordon, John Landis, Eli Roth vagy Edgar Wright, akik audiokommentárral látják el kedvenc filmjeik előzeteseit.

A kezdeti elképzelés szerint csak exploitation filmek szerepeltek volna a kínálatban, de idővel, ahogy egyre több ember kapcsolódott be a projectbe, kiszélesedett a kör, és ma már olyan filmek előzetesei is megtalálhatóak a honlapon, mint a Kamerales, Rio Bravo, Ok nélkül lázadó, Spartacus, Mr. Arkadin, Alkony sugárút , A jó, a rossz és a csúf, Videodrome, Ben Hur vagy a Taxisofőr.

És hogy miért is érdemes régi trailer-klasszikusokat nézegetni? Joe Dante szerint azért mert, amíg a mai előzeteseket marketingcégek vágják össze, fantáziátlanul és panelek alapján, addig régen egy jó trailer olyan volt, akár egy „mozgóképes haiku”, amely a film leglényegét sűrítette bele pár percbe, és nem a nézők megtévesztését tűzte ki célul, illetve ügyelt arra, hogy ne lőjje le a történet fordulatait vagy a poénokat. Minden korszaknak megvolt a saját stílusa, a műfaj legjobb darabjai a hatvanas-hetvenes években születtek, amikor a rendezők egy része, mint például Kubrick, saját maguk készítették el filmjeik előzetesét. A tovább után néhány rendhagyóbb trailer következik.

Elsőként jöjjön a Psychó-é, amelyben a film képsorai helyett Hitchcock körbevezeti a nézőt a film díszletei között, mintha csak egy valódi gyilkosság helyszínéről lenne szó. A majd hétperces klipben többször is eljátssza azt a poént, hogy már-már felfed egy fontos, rejtélyhez vezető kulcsot, de végül csak a kamerának mutatja meg.
 


Ugyanezt a trükköt veti be A légy (1958) bemutatója is: miután az első pár másodpercben a főhősnőt látjuk, amint megijed valami félelmetes lénytől, megjelenik a legendás Vincent Price, és közli, hogy ezt a földöntúli borzalmat korai lenne még leleplezni, így ezután már csak szereplők hangját halljuk.



A Madarak előzetesét is sikerült egyetlen, a filmből kölcsönzött képsor segítsége nélkül elkészíteni, helyette Hitchcock tart ornitológiai kiselőadást a nézőknek.



Az Experiment in Terror trailere a másik véglet: a készítők egész egyszerűen kivágták a film első néhány percét, majd egy hang közli, hogy aki kíváncsi a többire, az nézze meg a moziban.



A Roman Polanski rendezte Rosemary gyermekéhez egy sejtelmes-szürreális bemutató készült, amely nem árul el semmit a cselekményből, de remekül alapozza meg a filmre is jellemző baljós hangulatot.



Végül két példa arra, hogy a stílusosabb előzetesekben a narrátorhangok nem csak felolvassák az eléjük tolt szöveget, de el is játsszák a film hangulatához igazítva. A Foxy Brown trailerében, ahogy az egy igazi blaxploitation-höz lllik, végig rímben beszélnek (Have no fear, Pam Grier is here), Az élőhalottak éjszakájában pedig mintha egy balladát szavalna az előadó, ahol még szabályos refrén is van: a film címe.






Aki tud a fentiekhez hasonlóan rendhagyó, merész és kreatív előzetest, linkelje be nyugodtan a kommentek közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr331177968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2009.06.11. 09:02:30

Nálam a Taxisofőr helyett a Szalmakutyák, a Spartacus helyett pedig a Rebel without a cause jön be újra.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.06.11. 09:17:32

@scorsesefan: köszi, javítva. Innen lehet még szemezgetni: www.trailersfromhell.com/grindhousegurus
A filmek adatlapján a videó alatt lehet kiválasztani a kommentárral vagy kommentár nélkül opciót.

klág 2009.06.11. 10:27:43

"Joe Dante szerint azért mert, amíg a mai előzeteseket marketingcégek vágják össze, fantáziátlanul és panelek alapján"

ezért olyan zseniális az újravágott Ragyogás-tréler/paródia, mert ott aztán tényleg minden panel megvan, az eltolós vágásoktól kezdve Peter Gabriel: Solsbury Hilljéig?
süti beállítások módosítása