Filmvilág blog

Tímár Péter az akadálymentesített filmekért

2015. július 17. - filmvilág

mmp.jpgMozgókép Mindenkié Program névvel civil szerveződés indult, amelynek célja a mozgóképalkotások akadálymentesítése vakok és siketek, valamint látás- és hallássérültek számára.

Magyarországon több mint 83,000 látássérült és 64,000 vak ember él, akik nem tudják igazán "látni" a filmeket. A Program ezen szeretne segíteni a következőképpen:

  • A magyar filmtörténet fontosabb és népszerűbb műveit visszamenőleg ellátják egy új hangsávval, ahol egy narrátor elmeséli a párbeszédek közötti eseményeket.
  • A filmeket szükség szerint feliratozzák, ezzel a siketek és hallássérültek számára is élvezhetővé válnak az alkotások.
  • Az akadálymentesített DVD borítóját Braille címkével látják el, majd ingyenesen elérhetővé teszik a közhasznú szervezetek tagjai számára.
  • A média törvény módosítását kezdeményezik, melynek célja az audiovizuális információk akadálymentesítésének kiterjesztése a vakok és látássérültek javára.
  • Folyamatosan lobbiznak annak érdekében, hogy a hazai filmgyártás és forgalmazás szerves részévé váljon a teljes körű akadálymentesítés, valamint hogy ennek érdekében a megfelelő magyar és EU pályázatok kerüljenek kiírásra.

A program alapítója és kreatív vezetője Tímár Péter filmrendező, aki 2001-ben készítette el a Vakvagányokat, azzal a céllal, hogy nyitottabbá és elfogadóbbá tegye a társadalmat a vakok és gyengénlátók iránt.

A Programnak jelenleg nincs jogi formája, csupán civil szerveződés szintjén létezik. Hamarosan non-profit szervezet formájában tudnak pályázni és adományokat is elfogadni, de támogatást kifejezni vagy filmet szponzorálni már most is van lehetőség.

Kapcsolódó interjú Tímár Péterrel: itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr237635542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása