Filmvilág blog

Európa döntött – Az Ida kapta meg a LUX-díjat

Élőben Strasbourgból

2014. december 17. - P. Szabó Dénes

pawel_pawlikovski.JPGKihirdették a Lux-díj nyertesét az Európai Parlamentben: a díjat Paweł Pawlikowski a holokauszt témáját feldolgozó Ida című alkotása kapta. A verseny utolsó fordulója szoros volt, mindhárom film komoly, az európai kontinenst érintő társadalmi problémákat feszegetett. Céline Sciamma Csajok című filmje a kortárs francia lányok problémáit és identitáskeresését mutatta be, Roc Biček Osztályellenesség című munkája egy keménykezű német tanár és az osztálya közötti feszültségről szólt egy osztálytárs rejtélyes öngyilkossága miatt, míg a nyertes film egy apáca felnövését mutatta be, felidézve közben Lengyelország történelmének legsötétebb korszakát.

A díjátadón a három rendező mellett megjelent az Ida két producere és a Csajok két főszereplője is. A díjat Paweł Pawlikowskinak az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz adta át. A politikus is kiemelte, hogy három kivételes film versenyzett egymással, és külön köszönetet mondott a Lux-Prize szülőanyjának, Doris Pack ex-képviselőnőnek, a LUX-díj koordinátorának. Schulz elmondta, hogy az elmúlt hetekben az Európai Unió huszonnyolc országában mutatták be a három filmet, melyek a közös európai történelmünket tárják fel, és segítenek, hogy szomszédainkat jobban megértsük. Elmondta, hogy annak idején a neorealizmus, az új hullám és a német új film volt képes egységesíteni Európát. A jövőben is arra törekszenek, hogy még több film lépje át az ország és nyelvi határokat.

Az Ida rendezője elmondta, hogy bár filmje az 1960-as évek Lengyelországát mutatja be, az alkotás más európai országok nézőire is hatott, úgymint Magyarország, az Egyesült Királyság vagy Málta. Pawlikovski elmondta: „Az Idának egész Európában sikerült megérintenie a nézőket. Ez is mutatja, hogy a mozinak továbbra is van szerepe a társadalmunkban”. Pawlikovski úgy érzi, neki és a másik két jelöltnek is sikerült közös nyelvet találnia: az érzelmek nyelvét.      

Kritikánk az Idáról: itt olvasható.

Fotó: P. Szabó Dénes

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr836991265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása