Filmvilág blog

Paul Newman, a hallgatag ember

Szerző: Lányi János

2013. január 28. - filmvilág

newman.jpgValószínűleg kevesen tudják, hogy a vakítóan kék szemű amerikai világsztár valójában magyar származású volt. Néhány éve, nyolcvan évesen látogatott el először Budapestre, egy humanitárius alapítvány szponzoraként. Senki sem figyelt fel rá, ő pedig nem ok nélkül kerülte a feltűnést, hiszen egy kétszeres Oscar-díjas, élő mozilegendának nehéz észrevétlenül sétálgatni a Duna-parton…

Paul Newman január 26-án ünnepelte volna 88. születésnapját. Kivételesen sikeres karriert futott be: jobbnál jobb filmek sokaságában játszott, kiválónál kiválóbb partnerek és rendezők tucatjaival dolgozott.  Boldog és hosszú házasságban élt egykori partnernőjével, Joanne Woodwarddal, aki közel fél évszázadon át hűséges társa volt jóban-rosszban. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, Paul Newman hűséges férj és szerető apa volt, aki minden idejét és energiáját rajongott hivatása gyakorlása mellett gyermekeinek és családjának szentelte. Hosszú utat tett meg, amíg a clevelandi boltos kis Palikájából Paul Newman lett: milliók kedvence az egész világon, évtizedeken át állócsillag Hollywood változó felhőzetű egén.

1925 január 26-án született Clevelandben, egy német boltos és egy makói lány másodszülött fiaként. Jó tanuló volt, kiváló sportoló, aki minden szabadidejét már gyermekkorában is moziban töltötte. Ezért nem vette át édesapja helyét a családi vállalkozásban, hanem egyenesen a világot jelentő deszkák felé indult, majd az Álomgyár meghódítását tűzte ki céljául. Noha mindössze 165 centis magassága hátrányával indult, született színészi tehetsége, vakító kék szeme, sármja átsegítette a kezdeti nehézségeken. Barátaival, James Deannel és Steve McQueennel közösen végezte el a híres Actor’s Studiót, majd 1954-ben debütált a mozivásznon. Első filmje, Az ezüst kehely (1954) nem volt sikeres, de az egyszeri kudarc nem vette el a fiatal színész kedvét a későbbiek folyamán oly sok babért tartogató pályától.

newman1.jpg
1955 szeptember 30-án James Dean tragikus autóbaleset áldozata lett, és a neki szánt szerepek egyenesen barátja, Paul ölébe hullottak. Első nagy sikerét a Valaki odafent szeret engem (1956) című filmben aratta. Ettől kezdve karrierje szélsebesen száguldott felfelé: a határ a csillagos ég volt, és ő azt is meghódította. Természetesen Hollywood égboltjáról van szó, ahol jó külsővel és tehetséggel is nehéz sztárrá válni. Newmannek azonban sikerült: fél évszázados pályafutása során 10-szer jelölték Oscar-díjra, és kétszer egymás után el is nyerte az aranyszobrocskát.

Néhány cím emlékezetes pályafutásából: Hosszú, forró nyár (1958), Macska a forró bádogtetőn (1958), Az ifjúság édes madara (1962), A hallgatag ember (1967), Bilincs és mosoly (1967) Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), A nagy balhé (1973), A pokoli torony (1974), A pénz színe (1986) – ezért az alakításáért nyerte el második Oscar-díját, az elsőt egy évvel korábban életművéért kapta –, Senki bolondja (1994.).

newman2.jpgKét legnagyobb sikerű filmje, A hallgatag ember (1967) és A pokoli torony (1974) külön fejezetet érdemelne. A hallgatag ember igazi western, a műfaj gyöngyszeme. Érdekessége, hogy az első ilyen jellegű film volt, amelyet a régi, szocialista rendszerben engedtek bemutatni a mozikban. Newman alakítása vitathatatlanul pályája csúcsteljesítménye: hihetetlenül nyugodt és szűkszavú, szimpatikus és magányos hőse kivételes figurája lett a western műfajnak. A hallgatag ember azon kivételes alkotások közé tartozik, amelyekben remek sztori, a csattanós dialógusok, a hibátlan rendezés, a káprázatos színészi alakítások, a tökéletes fényképezés és a hangulatos kísérőzene rendkívüli összhangban olvadnak össze. Külön érdeme, hogy sikeresen ötvözte az emberi mondanivalót a vadnyugati filmek szokásos izgalmával.

A pokoli torony (1974) az egyik legsikeresebb és legsikerültebb katasztrófafilm volt – méltán aratott világsikert. A hetvenes években a katasztrófafilm virágkorát élte: sorra születtek a látványosabbnál látványosabb szuperprodukciók. A pokoli torony a műfaj legemlékezetesebb alkotása: a két legnagyobb hollywoodi filmgyár, a Warner Bros. és a 20-th Century Fox összefogásából született. A másik főszerepet az akkor karrierje csúcsán tündöklő Steve McQueen játszotta, aki az egykori barátból Newman legnagyobb riválisává lett. A káprázatosan látványos produkció ma is élvezetes élményt nyújt.

Paul Newman közel 100 filmben nyújtott felejthetetlen alakítást. Minden idők egyik legnagyobb amerikai színésze a közelmúltban, 2008 szeptember 27-én hunyt el.

A színészként és emberként egyaránt kiváló művész egy nagyon fontos dolgot hagyott a világra. Egyik legemlékezetesebb alakításában, a Bilincs és mosoly főhőseként minden férfi számára örök példaképül szolgált: valahányszor leütötték, ő mindig újra és újra felállt, és soha nem adta fel a kilátástalannak tűnő küzdelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr305048071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása