Filmvilág blog

A filmtörténet legjobb főcímei

VIDEO

2011. március 17. - Baski Sándor

Aki látott már legalább egy James Bond-filmet, az pontosan tudja, milyen fontos szerepe lehet a művészi színvonalú főcímnek. (Lásd: korábbi posztunkat a témában.) A múlt század elején, azaz a film hőskorában még csak egy-egy puritán feliraton tüntették fel az adott film címét, a 30-as évektől kezdve azonban egyre kifinomultabb és kreatívabb megoldások születtek. Később, amikor a mozinak versenyre kellett kelnie az egyre jobban hódító televízióval, a stúdiók olyan neves grafikusokat bíztak meg a filmfőcímek, illetve a kapcsolódó marketinganyagok megtervezésével, mint Saul Bass és Maurice Binder, akik a kortárs grafika minden eszközét bevetették. A főcímek azóta is nagy műgonddal készülnek, legyen szó a kreatív betűstílusról vagy az önálló klipként is működő, stilizált animációs intrókról (lásd: Watchmen).

Ian Albinson és kollégái külön honlapot szentelnek a műfaj legjobb, legérdekesebb darabjainak, ahol sokszor nem csak bemutatják, de ki is elemzik kedvenceiket. A tovább után látható klipben, a filmtörténet legemlékezetesebb főcímeit villantják fel egy hangulatos montázsban, mindenféle kommentár nélkül. Több mint 70 főcím, két és fél percben – érdemes végignézni! (A személyes kedvenceket a kommenteknél lehet sorolni, vagy akár be is linkelni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr142746101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blowzy 2011.03.17. 09:42:56

Godard filmek hol vannak hé!

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.03.17. 09:43:49

Nálam a 'tovább' után csak egy nagy kollázs jelenik meg "Art of the Title" felirattal, de klip/montázs sehol...

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.03.17. 10:15:39

@Orosdy Dániel: a böngésződdel lehet a gond, mert a video ott van.

@Blowzy: a válogatás sajnos Amerika-centrikus, remélhetőleg elkészül majd az európai és ázsiai verzió is.

Lavmitendor 2011.03.17. 13:33:12

Volt egy részlet amikor alig tudtam kapkodni a szememet, lehet fent volt, de a Jó a rossz és a csúf nagy kedvencem. www.youtube.com/watch?v=ESxWyPoK6tA

manuva 2011.03.17. 15:31:46

Egyszerűen gyönyörű. A zene külön kurvajó.

Ádám vagy Éva · http://adameseva.blog.hu/ 2011.03.18. 13:12:29

Van benne olyan film, aminek a címe nem is szerepel a benne, de a főcímből lehet tudni. Pl. Zombieland. Azonban a Rózsaszín párduc, Star Wars, Superman, Alien, Terminator kicsit megdobogtatta a szívem :)
Az is biztos, hogy nem lehet egy-egy filmet kiemelni, mert annyi van belőlük...szerencsére :)

gunsmoke (törölt) 2011.03.18. 15:58:38

Kurvajó!

Egyébként pont a héten volt eszemben, hogy össze kéne gyűjteni pár ilyen főcímet (de valaki már megelőzött), sőt pár napja egy csomó film kezdőjelenetét kutattam a netes videómegosztókon (amik sz.tem a legjobbak) és egy csomót el is mentettem.

Ha esetleg gondolkodtok egy ilyen rovatban (a filmtörténelem legjobb kezdőjelenetei - vagy valami ilyesmi), akkor szívesen besegítenék:)
süti beállítások módosítása