Filmvilág blog

Valhalla Rising

Refn és a begombázott vikingek

2010. február 17. - klág

Végtelenül szórakoztatónak tartom, hogy a magyar közönség - hogyha nem olvas Filmvilágot, fesztiválbeszámolókat és nem jár rendszeresen a Titanicra - Nicolas Winding Refn nevével csak egy Miss Marple-epizód erejéig találkozott. Nem került forgalmazásba a zseniális Pusher-trilógiája (magyarul: Elátkozott város I-III), a vérbosszús Bleeder vagy a tavalyi Kubrick-hommage börtönös tragikomédiája, a Bronson. Egyelőre a külföldi (és magyar) kritikák azt sugallják, hogy a Valhalla Rising sem lesz a nagyközönség kedvence: a kilencedik században játszódó vikinges kalandfilm John Milius helyett inkább Terence Mallicket juttathatja eszünkbe, a nemrég netre kerülő két és fél perces részlet ugyancsak ezt a meditatív hangulatot árasztja.

A vékony történet szerint a Félszemű névre keresztelt néma harcos (Mads Mikkelsen) vikingek fogságába kerül, ahonnan egy gyerek segítségével megszökik. Eddig a szinopszis, ahogy Winding Refn mostani munkáit ismerem (kivéve a nagyon vicces Pusher-klónnak induló, de sajnos leleplezett reklámot, a Vinnie & Mario-t), onnantól kezdve harsány színekben úszó pszichedelikus és csigalassúságú odüsszeia lesz. Én nagyon várom.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr551765756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herkules Irma 2010.05.20. 21:50:52

Pontosan ilyen is! érzések, hangulatok, csodálatos képek, nem a történet (ami igazából nem is különösebben említésreméltó, bár a legkevésbé sem hiányzik)a lényeg, ez pedig így kerek. Pontosan olyan, mintha egy mitológiai jelenetet látnál totál közelről. Kevesen fogják értékelni, pedig nagyszerű alkotás szerintem.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.05.21. 13:13:39

Lehet, hogy esetleg (talán) kritika is lesz a filmről itt, hamarosan. :)

Papp Sanyi 2010.05.26. 17:33:05

Legyen kritika. Sok bennem a megválaszolatlan kérdés a filmmel kapcsolatban. Ami egyébként nagyon jó volt.

kultúrpesszimista 2010.08.03. 23:20:28

Ritka rossz film, rég láttam ekkora fost. Ez egy hatásvadász, értelmetlen blöff, annak is gyenge.

kultúrpesszimista 2010.08.03. 23:25:03

@Herkules Irma:

mitológiai jelenet, ugyan már... teljesen kaotikus az egész... tele ócska digitális effekttel. én aztán nyitott vagyok minden intellektuális finomságra Lars von Triertől Lynchen át Jodorowskyig, Svankmajerig, de ez... Megagáz, de tényleg.

zilma 2011.05.11. 23:40:56

fikázók: nézzetek mást, VV4-et
süti beállítások módosítása