Filmvilág blog

Filmszemlés double feature az M1-en

Tévéajánló ma estére

2009. december 05. - Baski Sándor

Ma este az M1 rögtön két magyar filmet is levetít a tavalyi Filmszemléről. Elsőként a fődíjas Utolsó időket, amely már túl van a mozibemutatón (kritika a Filmvilág novemberi számában, de a blogon is többször írtunk róla, itt, itt és itt.). A történet (Schubert Gusztáv szemlebeszámolóját idézve):


A ’90-es évek közepén járunk, a keleti végeken, az ukrán kishatáron át zavartalanul folyik a megélhetési csempészkedés, a főhős egy becsületes, jószándékú, de nem eléggé élelmes autószerelő fiú, aki, hogy autista húgát (Vass Teréz bravúros átlényegülése) eltarthassa, kicsiben beszáll a gázolajbizniszbe. Amikor húgát ismeretlenek megerőszakolják, a fiú a rendőrség (meglehetősen szűk) látókörébe kerül, s onnantól vége nincs a vegzálásnak. Ivánból idővel kirobban a visszafojtott harag, amikor a rendőrség a húga megrontóit már nem keresi tovább, maga veszi kézbe a nyomozást és az ítélkezést. Az Utolsó idők nem csak a falusiak történetét meséli el, Herbai Máté kamerája az erdők, mezők, hegyek színekben és hangulatokban gazdag tájképeivel ellenpontozza a szürke emberi sorsokat.


 


A 22:50-kor kezdődő A hetedik kör televíziós premierje még ennél is exkluzívabb, ugyanis Sopsits Árpád filmje még moziba sem jutott el (a hírek szerint január végén mutatják majd be.) A "lételméleti kalandfilm" sorsa meglehetősen hányattatott: eredetileg a 2008-as Filmszemlén vetítették volna először, de nem készült el időben, majd a decemberi mozis premier is elmaradt, a 2009-es Szemle után pedig a kritikák többsége néhány rövid mondattal letudta a filmet. Pedig A hetedik kör ennél jóval többet érdemelne: bátor, sőt vakmerő alkotás, amelytől valószínűleg kényes témája (gyereköngyilkosság) miatt tartottak / tartanak a forgalmazók és kritikusok. (A filmről még a tavalyi Szemle előtt beszélt a rendező a Filmvilágban, de spoileres volta miatt kizárólag a film után ajánlom az elolvasását.)
 


Utolsó idők - magyar, 2009 - Rendezte és írta: Mátyássy Áron. Kép: Herbai Máté. Zene: Márkos Albert. Szereplők: Kádas József (Iván), Vass Teréz (Eszter), Földes Eszter (Ilus), Szalay Marianna (Léna). 90 perc
Vetítik: M1 - 21:05


A hetedik kör - magyar, 2008 - Rendezte és írta: Sopsits Árpád. Kép:  Győri Márk. Zene: Erdélyi Péter és Tóth Péter. Szereplők: Trill Zsolt (Gábor atya), Csuja Imre, László Zsolt, Danyi Judit, Szakács Eszter, Létay Dóra (Melinda anyja). 107 perc
Vetítik: M1 - 22:50
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr101575601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirandellus 2009.12.05. 22:21:42

Schubert G., talán nem véletlenül a fősz. "hugának" mondja (írja) a lányt - a filmben a srác "nővérének" mondják. Én is hugának néztem. Engem zavar az ilyen kis bosszantás.
süti beállítások módosítása