Filmvilág blog

David Lynch tovább meditál

Olvastuk

2009. november 21. - Baski Sándor

A jó hír: Lynch újra forgatni készül, a rossz: nem fikciót, hanem dokumentumfilmet, méghozzá kedvenc témájáról, a transzcendentális meditációról, pontosabban Maharishi Mahesh Yogiról, aki elsőként népszerűsítette a technikát a nyugati világban. Tanítványai és követői között ott voltak a Beatles, a Beach Boys és a Rolling Stones tagjai, színészek (Clint Eastwood Jane Fonda, Mia Farrow, Shirley MacLaine), írók (Kurt Vonnegut), a komikus Andy Kaufman vagy a rádiós műsorvezető Howard Stern, és sokan mások. Maga Lynch több mint 30 éve gyakorolja napi rendszerességgel ezt a technikát, elmondása szerint ez is hatással van írói és rendezői munkásságára, ihletet és ötletet merít belőle az alkotói folyamat során. Saját alapítványt hozott létre a TM iskolai népszerűsítésére, de könyvet is írt a témáról. (Utóbbiról egy recenzió erejéig a Filmvilágban is beszámoltunk.)

Lynch a Vulture interjújában elmondta, hogy nem igazi „lynches”-filmet készül forgatni, hanem hagyományos dokumentumfilmet, sok-sok interjúval, de azért az absztraktabb megoldások sem hiányoznak majd belőle. A forgatás indiai része decemberben kezdődik, ahol egy olyan 97 éves férfivel is beszélgetni fognak, aki kezdettől fogva Maharishi mellett volt.

Az interjúból egyébként kiderül, hogy az indulásakor Lynch nevével hirdetett, és Lynch weboldalán futó Interjú-projekt, amelyről a blogban is írtunk, valójában a rendező 27 éves fiának a munkája. Az IMDb-n, a készülő filmek között szereplő Snootworld-ről, csak annyit árul el, hogy gyerekeknek készülne, de egyelőre még csak terv. Azt viszont elmondja, hogy kik a kedvenc rendezői: Werner Herzog, Martin Scorsese, Paul Thomas Anderson és Aki Kaurismäki.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr551541513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása