Filmvilág blog

Újra ingyenes online japán filmfesztivál

2024. május 21. - filmvilág

tizenket_szempar.jpg

2024. június 5. és július 3. között idén 23 japán filmet és 2 televíziós minisorozatot hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Josino Kóhei – aki 2019-ben felkerült a 100 Japán Mozgóképes Alkotó listára – a Japán Filmakadémiától az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! Című alkotását. A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. A filmben látható animejeleneteket a legjobb alkotók készítették, köztük a Production I.G. Csapata.

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Tovább

#153 - Challengers, A kaszkadőr, A majmok bolygója: A birodalom, Godzilla Minus One, Holtak útja

_fall_guy1.jpg

 

Új adás, amelyben megbeszéljük, milyen élmény volt a Filmvilág Podcast első közönségtalálkozója, majd foglalkozunk A majmok bolygója új felvonásával, Ryan Gosling és Emily Blunt akcióvígjátékával (A kaszkadőr), Luca Guadagnino új rendezésével (Challengers), az Oscar-díjas japán Godzilla-filmmel, és folytatjuk a Scorsese-sorozatunkat a Holtak útjával.

Menetrend:

07:00 - Godzilla Minus One
22:40 - A majmok bolygója - A birodalom
45:10 - A kaszkadőr
1:14:00 - A holtak útja
1:50:35 - Challengers
2:15:30 - Ajánljuk még
2:22:55 - Challengers spoileresen

Tovább

Dargay-díj: a Cinefest június 30-ig várja a nevezéseket

dargay_attila.jpg

Június 30-ig várja a miskolci CineFest a nevezéseket a Dargay Attila-díjra. Magyarország vezető nemzetközi filmfesztiválja 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várja.

A 100.000 Forint jutalommal járó díj nem konkrét filmért, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek jár. 

A jelentkezés részletei a cinefest.hu oldalon olvashatók. A zsűri tagjai: Henrik Irén, Dargay Attila alkotótársa és özvegye, Fülöp József, a MOME rektora, Kiss Melinda, a METU Animáció és Media Design Tanszékének vezetője, M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációs rendező, a Kedd Stúdió vezetője és Orosz Anna Ida filmtörténész, a Filmarchívum munkatársa. 

A fesztivál az öt legjobb nevező listáját augusztus végén hozza nyilvánosságra, a díjátadó a fesztivál záróünnepségén, szeptember 14-én lesz.

A miskolci, jubileumi 20. CineFest szeptember 6-án kezdődik.

 

Almodóvar-filmhét az Art+ Cinemában

almodovar.jpg

A Pannónia artmozija a tavaszt Pedro Almodóvar válogatott rendezéseivel búcsúztatja május 23-tól 29-ig minden este 20:30-tól.

Május 23-án, csütörtökön a 2002-es Beszélj hozzá! kezdi a hetet. A 112 perces moziban két férfi idejük nagy részét 1-1 kómában lévő nő mellett tölti egy korteremben, és idővel akaratlanul is elmélyül ismeretségük, mivel szerelmeik felébredésére várva egyre többet beszélgetnek egymással.

Pénteken, május 24-én Penélope Cruz Oscar-, és SAG-jelölt főszereplésével érkezik a Volver 2006-ból. Ezen két órában Raimundát nővére felhívja nénikéjük halálhírével. Bár nagyon szerette, a temetésen nem tud részt venni, így őt is testvére képviseli, akivel szülővárosukban egy igen érdekes fejleményt közölnek: édesanyjuk szelleme visszatért a túlvilágról.

Penélope a szombati kiválasztottban is (mellék)szerepel, május 25-én a 101 perces Mindent anyámról kerül terítékre 1998-ból. Manuela fiát halálra gázolják, amit nehezen dolgoz föl, pláne ahogy olvassa gyereke naplóját. Hiányzott neki az apja, akit eltitkolt előle, mivel nem tudta, hogy adja át a tényt: a férfi már a dúskeblű Lolaként éli mindennapjait. Manuela fejébe veszi, hogy kitálal exének.

Tovább

30 éves a Cirko-Gejzír

cirko30.jpg

A harmincéves jubileum ünneplésére inspiráló filmes programokkal készül a Cirko-Gejzír. Tarr Béla-, Ingmar Bergman- és Ruben Östlund-retrospektívet tartanak, bérlet- és jegyakcióval várják a filmrajongókat, és bemutatják a nemrég a „valaha készült legjobb filmnek” kikiáltott Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című alkotást is. Az összes Cirko30-esemény megtalálható a mozi weboldalán.

A jubileum örömére az OPLA Projekt művészei jubileumi arculatot terveztek a mozinak: a székekre az elmúlt harminc év legfontosabb filmjeit megidéző huzatok készültek, illetve az év során animációs Cirko30-szpotok is láthatók lesznek a filmek előtt.

Tovább

Hableánykönnyek - Little Europe Filmfesztivál

május 7-9. Toldi mozi

az_o_teste_3.JPG


A fesztivál trailere égővörös, szexi szájban világra nyíló szem, ami a 2. Little Europe fesztiválon női sorsokra fókuszál. A szervezők deklarált célja: „Az idei hat filmünk középpontjában olyan nők állnak, akiknek nincs más választásuk, mint minden erejüket latba vetni, hogy ne csak túléljenek, hanem hogy a férfiuralom közepette is méltóságteljes életet élhessenek. (…) Az a belső imperatívusz hajtja és köti össze őket, hogy ne maradjanak a status quo puszta elszenvedői.” Ajánlónk a belsővé vált társadalmi elvárásokkal való szembenézés nehézségeit tárgyaló filmekre fókuszál.

Az öt éven át forgatott szlovén doku, az Isten asszonya (Maja Prettner, 2024) Jana Kerčmar Džuban evangélikus lelkész útja annak felismeréséhez, mit gondol valójában. Fordulópont számára, amikor neveltetése, racionalitása, aktuális érdekei dacára fontolóra veszi, vajon azok a gondolatok, viselkedésmódok, amelyek mentén éli az életét, tényleg a sajátjai-e, vagy jókislányság, feladatteljesítés, jól eljátszott szerep? A lelkészcsaládból származó Jana mind hivatásában, mind családi életében elégedett. Ő és szerettei rengeteget küszködtek a múltban, megérdemlik a boldogságot, vallja. Vérbeli lelkész, értékesnek tartja a szenvedést, azok révén vált azzá a türelmes, megbocsátó és kitartó asszonnyá, akinek tudja magát.

Tovább

Itt a májusi Filmvilág!

fv2405.jpgNŐI DISZTÓPIÁK
A női rendezők által megálmodott disztópiák mintha csak kigúnyolnák a férfiközpontú sci­fi megszokott konvencióit realizmusukkal, „szokatlan” főhőseikkel és happy endjeikkel – így a fantasztikus-­tudományos filmek valóság ra reflektáló fikciós mikrokozmoszai nem csak felbomlanak, de stílusukban is visszatérnek a valósághoz. 

Gombos Réka: Határsértő nők (Feminista disztópiák)  
Buzsik Krisztina: Gyarlóság, asszony a neved? (Naomi Alderman: A hatalom)  
Rudas Dóra: Két­test probléma (Románc és science-fiction) 
Kiss Dalma: Arcnélküli apokalipszis (Sofia Alaoui: Animalia) 
Herczeg Zsófi: Robotálmok – kutyavalóság (Képregény-legendák: Sara Varon – Pablo Berger: Robotálmok)  

TRASH-VILÁG
Waters egész életművét meghatározza tömegkulturális dandyzmusa és iróniakultusza, mely a posztmodern kultúrafelfogás egyik példaértékű alkotójává teszi őt: karakterei nem valami pozitív társadalmi utópia eljöveteléért küzdenek, hanem „csúfot űznek” minden polgári vagy polgárellenes illúzióból.

Nemes Z. Márió: „Légy rossz!” (John Waters és a forradalmi trash)  
Teszár Dávid: Ex oriente exploitation (Indonéz kultfilmek)  
Kovács Marcell: Egyet fizet, ötöt kap (Harry Alan Towers Fu-Manchu filmjei)  
Csomán Sándor: Diabolikus perspektívák (Demian Rugna horrorfilmjei)  

Tovább
süti beállítások módosítása