Filmvilág blog

#155 - Furiosa, Hit Man, New York bandái, Levél egy ismeretlen asszonytól

2024. június 24. - filmvilág

new_york_bandai.jpg

Új adásunkban megemlékezünk a Filmvilág pár hete elhunyt főszerkesztőjéről, Schubert Gusztávról. Foglalkozunk utána a Mad Max - A harag útja előzményfilmjével (Furiosa), a Netflix egyik legjobb idei premierjével (A bérgyilkos, aki nem is volt), egy klasszikus, 1948-as Max Ophüls-filmmel (Levél egy ismeretlen asszonytól), és folytatjuk a Scorsese-sorozatunkat is a New York bandáival.

Menetrend:

Tovább

Film készül a taxis hiénákról

hienak.jpg

A diák-Oscar-jelölt Földiek alkotója, Freund Ádám szeptemberben kezdi forgatni első egész estés játékfilmjét.

A Hiénák című játékfilm sok humorral átszőtt filmdráma, mely a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik. A több egymásba fűzött szálon futó történet hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. Egyszerre szeretetreméltóak és önzők, akik utasaik legpofátlanabb átverésétől sem riadnak vissza. Ám amikor egyikőjük váratlanul lesérül, és a kényszerhelyzet miatt a félénk, áldozatkész felesége lesz kénytelen a taxiba ülni, a közösség élete felbolydul. 

„A történet több szemszögből játszik el a gondolattal, hogy mi történik, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak az apró csalások és hazugságok, és barátságokba, házasságokba, párkapcsolatokba szivárognak be. A hazugság többféle árnyalatával foglalkozik: csalással és megcsalással, árulással, valamint önigazolással / önbecsapással – mindezt egy lendületesebb történetben, kemény, fekete humorral. Szerettem volna egy olyan történetet első filmnek, amelyben komplex, bonyolult figurák kifejezetten nagy íveket járnak be. Sűrű dialógusú, színész- és karakterközpontú film lesz, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a színészi játékra” – mondta el Freund Ádám. 

Tovább

Ruben Östlund-retrospektív a Cirkóban

ruben_ostlund.jpg

 

Az Östlund-retrospektívet két hétvégén, június 21. és 23., illetve június 28. és 30. között rendezik meg a Cirkóban. A kétszeres arany pálmás, Oscar-jelölt svéd rendező világhírű, fesztiváldíjas alkotásai (Lavina, A négyzet, A szomorúság háromszöge) mellett korai filmjei (Gitarrmongot, Akaratlanul, Play – Gyerekjáték?) is műsorra kerülnek, sőt egy rövidfilmes válogatás is látható lesz a moziban.

RÖVIDFILMEK

Nattbad
rövidfilm, 4 perc, 2006 

Egy droghasználat ellen szóló svéd kampányhoz készült alkotás, amelyben néhány fiatal a tengerparton együtt tölti az estét.

Free Radicals 1-2
rövidfilmek, 32/30 perc, 1997/1998

Extrém síelőket bemutató filmek Európa legszebb síterepein készült felvételekből, heavy-metal zenei aláfestéssel.   

Tovább

Operation Sámán címmel jön az új katonai akciófilm

dygazsombor_foto_hujberbalazs.jpg


Ősszel mutatja be a TV2 a 6 részes S.E.R.E.G című, 865 milliós állami támogatásból készülő sorozatot, amelyben magyar katonák vadásznak terroristákra.  Ettől a projekttől függetlenül, de ugyanúgy a Magyar Honvédséggel együttműködésben készül egy mozifilm is.

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg az Operation Sámán munkacímmel készülő mozifilm gyártására. A produkció egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint támogatásban is részesül.

A nagyszabású akciófilm megtörtént események alapján készül a Szupermodern Stúdió gyártásában Horváth Áron forgatókönyvéből, Dyga Zsombor rendezésében, Lajos Tamás producer vezetésével. A film bemutatja, amint a Magyar Honvédség több mint 500 embert, köztük majdnem 200 gyermeket kiszabadít egy ostromlott nagyvárosból.

Tovább

A Semmelweis nyerte a legtöbb díjat a MOZ.GO-n

moz_go_semmelweis.jpeg


Szombat este a veszprémi Petőfi Színházban összesen 22 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. Idén is ötfős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

A legjobb játékfilmnek járó díjat a Semmelweisnek ítélte a zsűri. A legjobb rendező díját Koltai Lajos vihette haza a Semmelweis alkotásáért. A legjobb elsőfilmes díját Breier Ádám kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmjéért. A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Bezerédi Zoltánt díjazták a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweis-béli játékáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanazért a filmért.

Tovább

Átfogó stratégia készül az animációipar fejlesztésére

animacios_kerekasztal_resztvevok.jpg

Káel Csaba kormánybiztos, Fülöp József MOME rektor és Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos a magyar animáció fejlesztéséért indított cselekvési program tervezetét ismertette a MOZ.GO fesztiválon Veszprémben.

A magyar animációt, melynek 110 évvel ezelőtti indulását emlékévvel ünnepeljük idén, gazdag hagyományok, sokszínűség és jelentős kulturális beágyazódottság jellemzik. A Magyarországon készülő nemzetközi produkciók mellett - jó példa erre a cannes-i filmfesztiválon nemrég bemutatott, az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében, a Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) -, az élőszereplős alkotások is egyre több szakembert és technológiát alkalmaznak. A szakterület átfogó fejlesztését a növekvő piaci igények mellett a mesterséges intelligencia térhódításával járó robbanásszerű technológiai fejlődés is szükségessé teszi, figyelembe véve a tényt, hogy az animáció a tömegkommunikáció, a teljes szórakoztatóipar mellett az oktatás és a tudományos élet elsődleges megjelenítő eszközévé vált napjainkra.

Tovább

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

schubert_gusztav.jpg

A Filmvilág szerkesztősége megtört szívvel értesíti az olvasókat és a filmes szakmát, hogy Schubert Gusztáv élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után múlt éjjel elhunyt – fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében.

Lapunk főszerkesztője a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársa volt, aki több mint négy évtizeden át dolgozott a szerkesztőség tagjaként, előbb rovatvezető (1986), majd főszerkesztő-helyettes tisztségben (1998-2010). Balázs Béla- és Cs. Szabó László-díjas filmes szakíróként a lap létrejöttének legfontosabb közreműködőjét jelentette, legyen szó a tartalmi összetételről, az egységes színvonal biztosításáról, valamint a technikai és anyagi feltételek megteremtéséről. Áldozatos és fáradhatatlan küzdelme a Filmvilág fennmaradásáért – különösen az elmúlt egy évtized hazai kulturális helyzetében – példaértékűnek, sőt bátran állítható, hogy páratlannak számít. Nem csupán főszerkesztői pozíciójában, de már jóval azelőtt is a Filmvilág meghatározó munkatársa, a motorja volt – és amennyiben rajtunk múlik, ezután is az marad.

 

Varró Attila, Sümeghy Éva, Pamuk Anna, Fonódi Luca, Baski Sándor

süti beállítások módosítása