Filmvilág blog

Indul a 12. Frankofón Filmnapok

2022. március 17. - filmvilág

bergman_szigete.jpg 

A legnagyobb francia színészek főszereplésével, a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjából, valamint a César-díj jelöltjei és nyertesei közül több is megtekinthető lesz március 17-27. között a 12. Frankofón Filmnapokon. A Francia Intézet szervezésében a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón - francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai - alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Az esemény műfajilag is sokszínűnek ígérkezik. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, horrorfilmek, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm is található a programban.

Március 17-én, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált, március végén forgalmazásba kerülő Minden rendben ment nyitja majd a 12. Frankofón Filmnapokat André Dussollier-val és Sophie Marceau-val a főszerepben. Jacques Audiard legújabb filmje, a Cannes-i versenyprogramban debütált Ahol a nap felkel Párizsban négy önmagát kereső fiatal felnőtt szerelmi kalandjait ábrázolja Párizs ázsiai negyedében, a 13. kerületben. A tavaly szintén Cannes-ban debütált Amíg lehet - Catherine Deneuve-vel és az idén ezért az alakításáért a legjobb férfi színész César-díjával méltatott Benoît Magimellel a főszerepben - merész alkotás a betegség elfogadásáról és a halállal való szembenézésről. Ugyancsak a Cannes-i versenyprogramban szerepelt az Elemi ösztön rendezője, Paul Verhoeven valós történeten alapuló romantikus, erotikával átszőtt történelmi drámája, a Benedetta, Virginie Efirával, Charlotte Ramplinggal és Lambert Wilsonnal a főszerepben. Szintén 2021-ben, Cannes-ban mutatták be az Intenzív találkozások című vígjátékot, mely társadalmi-politikai témát tárgyal tragikomikus hangvétellel, csakúgy, mint a bipoláris festő küzdelmeit bemutató belga szerelmesfilmet, a Nyughatatlanokat.

Mia Hansen-Løve különös vígjátéka, a Bergman szigete a művészet és az emberi kapcsolatok témáját járja körül Tim Roth-szal a főszerepben. A film főhajtás Ingmar Bergman előtt. Megrázó erejű alkotás A fiunk élete című tunéziai dráma, mely a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Interfilm-díjat, Sami Bouajila pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el. Xavier Giannoli a 2021-es Velencei filmfesztiválon a hivatalos versenyben bemutatott filmje, az Elveszett illúziók Balzac címadó regényének csodálatos adaptációja. Nemrégiben a legjobb film díját nyerte el az idei Césaron, ahol további hat másik díjjal is jutalmazták. Olyan színészeket láthatunk a filmvásznon, mint a Cesaron a legjobb férfi pályakezdő színész díját elnyert Benjamin Voisin, vagy Xavier Dolan és Gérard Depardieu.

Az idei rendezvény minden bizonnyal egyik legnagyobb kedvence a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díját elnyert Elég a hülyékből című vígjáték lesz Virginie Efirával a főszerepben. Gaspard Ullielnek állít emléket a Hosszú jegyesség című film, melyet Jean-Pierre Jeunet rendezett (Amélie csodálatos élete), aki a filmért a legjobb pályakezdő színész César-díját kapta. Hitchcocki hangulat áraszt a kettős életet élő Judith történetét elmesélő Madeleine Collins Virginie Efirával a főszerepben.

A valós események alapján készült Szabadság, egyenlőség, ínyencség az első étterem születését mutatja be az 1789-es francia forradalom előestéjén, míg a Lány bilincsben című francia thrillerben a 18 éves Lisét a legjobb barátnője meggyilkolásával vádolják.

Az Ereszd ki a hangod! című marokkói film érzékeny védőbeszéd a fiatalok kulturális, politikai és társadalmi emancipációjáról a rapen keresztül, míg az elektronikus zene egykori úttörőjének harmincéves pályafutását bemutató Laurent Garnier: Off the Record azt is ábrázolja, hogy a mára ikonná vált DJ hogyan járult hozzá a társadalom átalakulásához is.

A kis Nicolas és az elveszett kincs egy vicces, kedves, jólesően nosztalgikus francia családi mozi. A Foglalkozása: szülő című francia feel-good movie kegyetlen humorral ötvözött mulatságos és világos képet alkot a modern és hiper konnektált társadalmunkról, míg A szeretet nyelve című kanadai dokumentumfilmben Madame Loiseau bevándorlóknak tanítja a francia nyelvet, hogy munkát vállalhassanak. Végül március 18-án három filmből álló Horror Filmmaratont tartanak a Toldi moziban.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6817782766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása