Filmvilág blog

Házhoz jön A horror filozófiája

2020. április 01. - filmvilág

horrorfilozofiaja.JPG

Online mutatkozik be Lichter Péter és Máté Bori legfrissebb kísérleti filmje, A horror filozófiája. Az alkotók a bevételek egy részét a Filmvilág és a Metropolis filmművészeti folyóiratok támogatására ajánlják fel.

Lichter Péter és Máté Bori legújabb egész estés absztrakt filmje Noël Carroll híres műfajelméleti könyvére, a The Philosophy of Horrorra (1990) épül. Carroll a nemzetközi művészetfilozófia és filmelmélet egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek szövegei meghatározó szerepet játszanak a kortárs filmelméletben. A horrorfilm műfaját vizsgáló kötet elsősorban a horror paradoxonját járja körül, vagyis azt a műfajt meghatározó ellentmondást, miszerint a horror nézője önként és nagy élvezettel veti alá magát olyan érzelmeknek, melyektől egyébként ösztönösen kerülne.

A horror filozófiája képsorait az alkotók két nyolcvanas évekbeli slasher film (Rémálom az Elm utcában, Rémálom az Elm utcában 2.: Freddy bosszúja) 35 mm-es tekercseinek képzőművészeti felhasználsával (roncsololásával, festésével és karcolásával) hozták létre. A horror filozófiája a zsánerfilmek és az avantgárd, a filmelmélet és Hollywood érzéki összemosására tesz kísérletet: arról a kísérteties gyönyörről tudósít, amit a művészetelmélet vagy egy jó horrorfilm is kiválthat a befogadóból.

A horror filozófiájának egyes epizódjait korábban már számos filmfesztiválon vetítették. A film első felének magyarországi premierelőadása a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon volt, az első epizódját az ősszel megrendezett Jihlavai Dokumentumfilm-fesztiválon vetítették először. A horror filozófiája első epizódját (Etimológia) a Sight and Sound brit folyóirat 2019 legjobb esszéfilmjei közé válogatta. A filmet később több filmfesztiválra is meghívták (például a hollandiai Go Shortra vagy Wiesbadenbe), de a COVID-19-járvány miatt ezeket az eseményeket elhalasztották. A rendkívüli helyzet miatt az alkotók úgy döntöttek, hogy a filmet a Vimeo On Demand platformon forgalmazzák, és az így befolyó bevételeknek felét a Filmvilág folyóirat és a Metropolis filmtörténeti és filmelméleti folyóirat támogatására fordítják.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr915581032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása