Filmvilág blog

Dokumentumfilm-pályázat: A kultúra mint ellenállás 

2017. augusztus 25. - filmvilág

cpg.jpg

A PAREVO és a COURAGE A kultúra mint ellenállás címmel  nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált rendez a Kelet-Európa volt szocialista országaiban kialakult kulturális ellenállás formáiról. Pályázni olyan színvonalas dokumentumfilmekkel lehet, amelyek nem csupán elgondolkodtatnak, de izgalmas vizuális élményvilágot közvetítve a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthatnak.

A nemzetközi filmfesztiválra egész Kelet-Európából várják az egykori szocialista országokban kialakult nonkonform és ellenzéki kultúra különféle válfajait feldolgozó dokumentumfilmeket.

A fesztivál nemzetközi zsűrije által legjobbnak ítélt film rendezőjét a Dunatáj Alaptívány 1000 euró értékű fődíjban részesíti.

A zsűri által kiválasztott filmeket 2018 májusa és decembere között, négy közép-európai városban – Budapesten, Prágában, Bukarestben és Varsóban –, valamint az Egyesült Királyságban és Németországban mutatják be a fesztiválsorozat keretében és a kapcsolódó rendezvények keretében.

A fesztivál a megjelölt tágabb tematikán belül különösen az alábbi témákról vár filmeket:

  • a nonkonform művészet világa a szocializmusban;
  • ifjúsági szubkultúrák, underground zene (rockerek, hippik, punkok);
  • kísérleti színház;
  • alternatív film-, performansz- és táncművészet;
  • illegális oktatás és kiadói tevékenységek (pl. szamizdat, repülő egyetemek);
  • emberi jogok és ökológiai (zöld-) mozgalmak;
  • hagyományőrző csoportok (pl. táncház mozgalom);
  • kisebbségi, emigráns és “disszidens” kultúra;
  • új életmódot hirdető körök;
  • vallásos közösségek élete a szocialista korszakban.

A cél felfedezni és támogatni a független kelet-európai dokumentumfilmeket, és a legjobbakat bemutatni a nemzetközi közönségnek. A COURAGE–PAREVO dokumentumfilm-fesztivál egész Kelet-Európa területéről várja az újszerű megközelítéseket alkalmazó alkotásokat. A fesztivál nyilvános fórumot és támogató platformot biztosít a feltörekvő filmkészítők számára műveik bemutatásához.

A pályázat további részletei (formai kikötések, beküldési határidő stb.) itt olvashatóak

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6412779468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása