Filmvilág blog

Grace Kelly - Egy szomorú tündérmese

2015. szeptember 15. - filmvilág

kelly.jpgGrace Kellyre, a tragikus sorsú, csodaszép monacói hercegnőre emlékezik ezekben a napokban egy kis ország és vele együtt az egész világ. Új és újabb könyvek tucatjai boncolgatják élete és halála máig felderítetlen titkait: hogyan lett a gyönyörű, tehetséges színésznőből boldogtalan, depressziós uralkodónő, akinek élete második felét sötét árnyak borították be, egészen titokzatos, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.

A jómódú Kelly család harmadik gyermeke 1929. november 12-én Philadelphiában született. Fotómodellből lett sikeres színésznővé, már második filmjében, a Délidőben (1952) Gary Cooperrel szerepelhetett együtt. Következő szerepe a Mogambo (1953) című filmben, Clark Gable partnereként, meghozta számára a legjobb női mellékszereplő Oscar-jelölését is. A nagyhírű MGM-stúdió hét évre szerződtette, ő pedig bámulatosan rövid idő alatt a Metro legnagyobb női sztárjává nőtte ki magát.

Alfred Hitchcock őt kérte fel a Gyilkosság telefonhívásra (1954) főszerepére. Sikeres együttműködésük további két klasszikus - A hátsó ablak (1954) és a Fogjunk tolvajt! (1955) - megszületését eredményezte. A nagy Hitch szerelmes volt felfedezettjébe, ám Grace nem viszonozta mestere érzelmeit. Igaz, mindvégig szoros, közeli barátságot ápoltak.

1954-ben, élete 6. filmszerepéért (A vidéki lány) Oscar-díjat kapott, rövid filmszínésznői karrierje csúcsára érve ezzel. Ezután még öt hollywoodi produkcióban játszott, de az amerikai bulvárlapoknak érdekesebb témát adott „gazdag” magánélete. Tény, hogy 1951-től 1956-ig tartó színésznői pályafutása során csaknem minden férfi partnerébe beleszeretett (és viszont!): Gary Cooper, Clark Gable, Ray Milland, William Holden, Bing Crosby, Frank Sinatra, David Niven - csak néhány név a sok közül, amelyeket Margaret Kelly, az édesanyja árult el a vezető lapoknak.

kelly_delidoben.jpg

Az említett „lista” közzétételét az a rendkívüli esemény váltotta ki, hogy III. Rainer, a 32 éves monacói uralkodó feleségül kérte Grace-t, akit az 1955-ös cannes-i filmfesztiválon ismert meg. A herceget nem zavarták a pletykák, így a vonzó szőkeség mindörökre búcsút vehetett Hollywood édes-bús álomvilágától, és 1956 április 18-án feleségül ment Rainerhez.

Az „évszázad esküvőjét” megalázó procedurák árnyékolták be: a menyasszonytól kétmillió dolláros hozományt követeltek, „termékenységi teszt”-nek kellett alávetnie magát, és házassági szerződést köttettek vele anyagi javaik elosztásáról… A temperamentumos, életvidám fiatalasszony teljes átváltozásra kényszerült, kapcsolatukban csakis férje akarata érvényesülhetett. Mindezek ellenére Grace az alkalmazkodás magasiskoláját mutatta be Monacóban, ahol az uralkodócsalád idegenként, már-már mint ellenséget kezelte.

kelly_hatso_ablak.jpg

1957 január 23-án szülte meg első gyermekét, Caroline-t, akit rövidesen követett a trónörökös, Albert. 1960 júniusától, édesapja Jack Kelly halálát követően, egymás után érték a csapások. Nagy reményt adott számára Alfred Hitchcock látogatása: az idős mester Marnie című új filmje főszerepajánlatával kereste meg, csakhogy Grace, aki mindig hollywoodi visszatérésről álmodott, a monacói közvélemény nyomására kénytelen volt lemondani az áhított szerepről.

Az energikus, változatlanul gyönyörű hercegnőnek boldog feleséget és anyát kellett színlelnie, dekoratív háttérként reprezentálnia Rainer hivatalos kötelezettségein. A fokozatosan felgyülemlő keserűséget harmadik gyermekük, Stephanie születése (1965-ben) sem szüntette meg. Ahogy nőttek a lányok, egyre nyíltabban szembefordultak vele, fiát pedig a fenséges apa valósággal kisajátította. Mindezek tetejébe Rainer elhidegült tőle, és egyre gyakrabban félrelépett. Sok keserűsége orvoslásaként Grace egyre gyakrabban nyúlt a pezsgőspohár után, egyetlen vigasza az ital maradt.

Némi színt hozott sivár magánéletébe barátnője, Elizabeth Taylor ünnepélyes meghívása Budapestre, a Hotel Intercontinental szállodába. Itt ünnepelték ugyanis a világsztár 40. születésnapját, és a kivételes esemény díszvendége Grace de Monaco volt. 1972. február 27-én közel 200 világhírű vendég köszöntötte az ünnepeltet. Elizabeth férje, Richard Burton 50 ezer dolláros gyémántritkasággal lepte meg feleségét. (Ő éppen akkoriban forgatta nálunk a Kékszakáll című filmjét.) Burton azonnal a szívébe zárta a gyönyörű hercegnőt, különösen amikor elképedve tapasztalta, hogy az még rajta is túltesz a pezsgő és Martini eltüntetésében.

kell_fogjunk_tolvajt.jpgAhogy teltek az évek, a monacói hercegi pár élete úgy-ahogy konszolidálódott. Grace mérsékelte alkoholfogyasztását, a kis ország felvirágzott, a hercegnő jótékonykodásaival megtelt a világsajtó. A korábban bizalmatlan monacóiak befogadták az „idegen amerikai asszonyt”, akinek a neve végül egybeforrt Monacóéval.

1982 szeptember 13-án Grace kisebbik lánya, Stephanie társaságában a család Roc Agel-i birtokáról hazaindult Monacóba. Útközben, máig tisztázatlan körülmények között, súlyos autóbalesetet szenvedtek, amelyben Grace életét vesztette. A baleset kivizsgálásakor megindult a találgatás: baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt azon a szeptemberi reggelen. Mindössze annyi derült ki, hogy a veszélyes hegyi úton száguldó kocsiban nem működtek a fékek és a biztonsági övek sem voltak bekapcsolva. Az érvényes rendeletek értelmében a francia rendőrség nem hallgathatta ki a monacói uralkodócsalád tagjait, a balesetet túlélő Stephanie szerint pedig édesanyja elvesztette uralmát a Rover 3500-as felett. Két szemtanú viszont azt mondta: a vezetőülés felőli oldalról a vérző hercegkisasszony mászott ki.

Grace Kellyt 1982. szeptember 18-án temették el királynőnek kijáró fényes külsőségek között. A sok herceg és uralkodó mögött lehajtott fejjel állt az ősz Cary Grant, Grace egyetlen igaz barátja. A korábban mindig derűs színész némán, könnyek között búcsúzott el a mindenki által szeretett csodaszép színésznőtől, akinek halálával egy hollywoodi tündérmese ért szomorú véget.

Lányi János

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr977789394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása