Filmvilág blog

Tévéajánló - Szombat (07.18.)

2015. július 18. - Orosdy Dániel

Halott férfi nem hord zakót
A kiváló vígjátékokat jegyző Steve Martin--Carl Reiner színész-rendező páros több szempontból is bravúros noir-paródiája, amely 40-es években készült klasszikusok jeleneteinek felhasználásával közel tökéletes illúziót teremtve hozza össze a vásznon Martint, Rachel Wardot és a rendezőt Hollywood aranykorának legnagyobb csillagaival.
Vetítik: Viasat3 - 11:15

Fogjunk tolvajt!
Alfred Hitchcock neve a thrillerrel forrt össze, de a borzongatás mestere szerette időről időre más műfajokban is kipróbálni magát. Ilyen kiruccanásnak tekinthető a Fogjunk tolvajt! című romantikus caper is, amely ugyan nem tartozik a megkerülhetetlen klasszikusok közé, ám így is a Mester egyik legsikeresebb és legélvezetesebb filmje - mondhatni mestermű a pehelysúlyú kategóriában. A szűk értelemben vett caper alapfilmjei, A rózsaszín párduc és A Topkapi kincse csak közel egy évtizeddel később készültek el, így nem csoda, hogy a Fogjunk tolvajt! néhány szempontból eltér az alműfaj hagyományos receptjétől, azaz inkább közvetlen előzmény, mint hamisítatlan caper mozi: adottak az egzotikus helyszínek, a luxuskörülmények között élő szereplők, a mestertolvaj és a drága ékszerek, viszont hiányzik a csapat és minden, ami ezzel kapcsolatos, valamint A Nagy Terv és annak ilyen-olyan kivitelezése. Mindezeket Hitch kedvenc témáival helyettesíti: az ártatlanul megvádolt férfi (Cary Grant mint nyugdíjas sztárbűnöző), aki saját eszközeivel küzd az igazáért - vö. A 39 lépcsőfok, Észak-északnyugat, A tévedés áldozata -, miközben szórakoztató riposztokkal teli párbeszédekbe bonyolódva próbálja elbűvölni a rá szemet vető, gyönyörű nőt (az utolsó szerepeinek egyikében feltűnő Grace Kelly) - lasd Madarak, Bajok Harryvel. A vérbeli szajrévígjáték kialakulásához vezető úton fontos állomás ez a bájos mozi, Hitchcock művei között sem az utolsók egyike, de ezektől függetlenül is több mint figyelemreméltó: egy igazán szórakoztató, érzelmes bűnügyi vígjáték a Régi Álomgyár szája íze szerint. (OD)
Vetítik: Duna - 14:15

A három testőr Afrikában
Bujtor István Rejtő Jenő-adaptációja. Szereplők: Koncz Gábor, Szilágyi István, Rátóti Zoltán, Stenczer Béla, Kállai Ferenc, Nyertes Zsuzsa, Reviczky Gábor, Benedek Miklós, Bács Ferenc.
Vetítik: Duna - 19:30

3_testor.jpg

Amadeus
Milos Forman Oscar-díjas remekműve, Peter Shaffer világhírű darabjának feldolgozása. Mozartot Tom Hulce, Salierit a szerepért Oscart nyerő F. Murray Abraham alakítja.
Vetítik: Duna - 21:05

A mexikói
Gore Verbinski akcióvígjátéka Brad Pitt, Julia Roberts, James Gandolfini, Gene Hackman, Bob Balaban és J.K. Simmons főszereplésével. Producerek: Lawrence Bender, Steven Spielberg.
Vetítik: TV2 - 21:55

Tortúra
Rob Reiner második Stephen King-feldolgozása, és az Állj mellém!-hez hasonlóan ez is a legjobbak közé tartozik. Főszereplők: a remek formában lévő James Caan és az alakításáért Oscarral jutalmazott Kathy Bates.
Vetítik: Duna - 00:05

Meggyanúsítva
Claude Miller A vizsgálóbíró (alias Őrizetbevétel) című szolid remekének amerikai remake-je elsőrangú színészi alakításokkal (Gene Hackman, Morgan Freeman). Távolról sem hibátlan film, de egyszer érdemes megnézni.
Vetítik: TV2 - 00:30

Brooklyn mélyén
Hatásos zsarufilm a Kiképzés rendezőjétől, rokonszenves színészgárdával (Richard Gere, Don Cheadle, Ethan Hawke, Wesley Snipes, Will Patton, Lili Taylor, Ellen Barkin, Vincent D'Onofrio).
Vetítik: Film+ - 01:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr97635862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása