Filmvilág blog

Tony Curtis - A leghíresebb hollywoodi magyar

Szerző: Lányi János

2013. június 01. - filmvilág

tony curtis.jpg„Tökéletesen profi volt. Élt benne a rosszcsont tréfacsináló is, de mindig idejében érkezett, mindig tudta a szövegét, tudta miről szól a figura, akit játszik és mindenkivel jóban volt. Ha Tony Curtis-szel van együtt az ember, az olyan, mintha maga az élet volna a társaságában. Egyike volt a legdinamikusabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam”

A fenti idézet Sidney Poitier-től származik, aki A megbilincseltek című filmben volt Tony Curtis partnere. A kétszeres Oscar-díjas színészlegenda ma is legszebb emlékei között őrzi közös munkájukat. Tony Curtis azok közé a kivételes színészek közé tartozott, akikért a szakma és a közönség egyformán lelkesedett. Ötször járt Magyarországon, legutoljára 2009 áprilisában a „Nemzetközi Könyvszemle” díszvendége volt. Dedikálta önéletrajzi könyvét, festményeiből pedig kiállításon adott ízelítőt az érdeklődőknek.

Bernard Schwartz – ez volt az eredeti neve – ma 88 éve, 1925 június 1-én New York-ban született. Szülei Mátészalkáról emigráltak Amerikába, a tengerentúlon házasodtak össze. Mindkét gyermekük már az újvilágban született. Az elsőszülött Bernie otthon csak magyar szót hallott. Középiskolái elvégzése után két évig a haditengerészetnél szolgált. Katonai ösztöndíjjal iratkozott be a New School színiiskolába. Fél év után már színdarabokban játszott. A Golden Boy című darabban egy hollywoodi tehetségkutató felfigyelt a szép arcú, kék szemű, jó kiállású fiatalemberre. Azonnal szerződtette az Álomgyárba, a Universal stúdióhoz. Így kezdődött a csinos fiú hollywoodi álomkarrierje.

tony curtis-megbilincseltek.jpgA filmgyártás Mekkájában elemében érezte magát, rövid idő alatt ismert és népszerű lett. Rövidesen Tony Curtis-re változtatta a nevét. Hétéves szerződése alatt a filmszínészet minden csínját-bínját elsajátította. Saját frizurát kreált magának – híres „kacsafarok” fésülködését később még Elvis Presley is átvette. Kezdeti western- és kalandfilm szerepeit egyértelműen ragyogó külsejének, sármjának köszönhette. Később egyre jobb színész vált belőle, a szépfiúból szakmaszerető, lelkes, szívvel-lélekkel játszó profi lett, kora nagy sztárjainak méltó utódja.

Első nagy sikerét a Houdini (1953) jelentette. 28 évesen sztár lett, Hollywood híres tagja. Közben megnősült: feleségül vette Janet Leigh színésznőt, akitől két lánya született.

Első világsikerét 1956-ban, a Trapéz című film fiatal artistájaként aratta. Partnere, egyik legjobb barátja, Burt Lancaster volt, akivel összesen négyszer szerepelt együtt. Ugyanígy rajongott másik példaképéért, Kirk Douglasért is, akivel három emlékezetes, világsikerű mozifilmet forgatott. Együttműködésük csúcspontját a Spartacus (1960) monumentális szuperprodukciója jelentette, amely sikeresen ötvözte a mondanivalót a káprázatos látványossággal.

Legnagyobb sikereit az 50’-es évek végén és a 60’-as évek elején aratta. A faji megkülönböztetés ellen szót emelő A megbilincseltek (1958) főszerepéért Oscar-díjra jelölték, Partnerével Sidney Poitier-val együtt.

Igazi műfaja azonban a vígjáték maradt, amelyben sikert sikerre halmozott. Ebben a műfajban a csúcsot a Van, aki forrón szereti című 1959-es vígjáték jelentette, Billy Wilder rendezésében, Jack Lemmon és Marilyn Monroe partnereként. De annak idején  nálunk is nagy sikerrel vetítették A szex és a hajadon (1964) és a Verseny a javából (1965) című fergeteges komédiákat is. Ez utóbbi a régi Corvin mozi egyik legnagyobb slágerfilmje volt: a látványos, panoráma-szélesvásznú produkciót hosszú hónapokig, zsúfolt teltházakkal vetítette a filmszínház. Noha vidám szívtipróként, kedves csirkefogóként lett a mozinézők millióinak kedvence, időnként drámai szerepekben is bizonyította kivételes színészi képességeit. Valamennyi közül A bostoni fojtogató (1968) bűnügyi dráma címszerepe maradt meg a legemlékezetesebbnek.

tony curtis-van aki.jpg
1971-ben újabb világsikert aratott, ezúttal a televízió képernyőjén: a Minden lében két kanál humoros krimisorozat főszerepében, Roger Moore partnereként. A hetvenes évek közepétől káros szenvedélyei jó tíz éven át hullámvölgybe sodorták. Kokain-függőségéből, sikeres kórházi kezelés után végleg kigyógyult, és a nyolcvanas években ismét a kamerák elé állt. Visszatért régi életkedve: mókázott, írt, festett, önéletrajzi könyve nálunk is nagy sikert aratott.

Tony Curtis ötször nősült, 6 gyermeke született. A közelmúltban, 2010 szeptember 30-án hunyt el. De kedves, magával ragadó egyénisége örökké él a mozirajongók emlékezetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr845338784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása