Filmvilág blog

Az üresség nyolc leckéje

Filmek a Műcsarnokban

2012. március 28. - filmvilág

Filmvetítés Marina Abramovic Az üresség nyolc leckéje című munkájához

Straw-Dogs-1971-Peckinpah-Dustin-Hoffman-Criterion-Collection.pngAz Abramovic kiállításhoz kapcsolódó filmvetítések az erőszak, a kiszolgáltatottság és a félelem különböző műfajú megközelítéseivel árnyalják tovább a művésznő videóinstallációja által felvetett kérdéseket, s szembesítenek a lehetséges válaszokkal vagy éppen a kilátástalansággal.

2012. március 28., szerda, 18 óra
Sam Peckinpah: Szalmakutyák

(Straw Dogs, amerikai thriller, 113 perc, 1971)
A filmet bemutatja: Mátyás Péter filmesztéta

Az erőszak erotikája és borzalma, valamint a civilizált ember vonzalma az erőszakhoz mindig is komoly szerepet kapott Sam Peckinpah életművében. A Szalmakutyák főhőse egy amerikai történelem-professzor, aki ifjú feleségével és gyerekével egy eldugott angliai birtokra költözik, hogy annak békés csendjében fejezhesse be a könyvét. De a helyi huligánok mindezt másképp gondolják... A bemutatón a nézők egy része „micsoda obszcenitás!”-felkiáltással távozott a vetítésről, mások viszont „vérszomjas lelkesedéssel” fogadták a filmet. (Trailer)

2012. április 4., szerda, 18 óra
Kim Ki-duk: Az íj
(Hwal, dél-koreai–japán dráma, 90 perc, 2005)
A filmet bemutatja: Sári László tibetológus, író


Egy tengerész, aki mellesleg kitűnő íjász, egy tengeren horgonyzó bárkán él. Magához vett egy talált gyereket, felnevelte, végül beleszeretett a 16 éves lányba. Tervei szerint a tizenhetedik születésnapján el szeretné őt venni feleségül. Ám egy nap egy fiatalember érkezik a hajóra. A 60 éves, idős ember csalódottan látja, hogy nevelt lányának, immár menyasszonyának megtetszett a fiú. A film szimbolikájának kibontásában a keleti kultúrák jelképrendszereinek egyik legavatottabb hazai szakértője lesz segítségünkre. 
 

2012. április 11., szerda, 18 óra
Szabó Ildikó: Gyerekgyilkosságok

(magyar filmdráma, 80 perc, 1993)
A filmet bemutatja: Szabó Ildikó filmrendező

gyerekgyilkossgokfilm20.jpg 
Egy 12 éves fiú életének pár napját követi nyomon a film. Bálint nagyanyjával, a hajdani színésznővel lakik együtt Budapesten, ő gondozza a beteg asszonyt, de ideje nagy részét egyedül tölti a Duna-part elhagyott részein kóborolva. Megismerkedik egy intézetből szökött, állapotos cigány lánnyal. A Julival való találkozás szeretetet, játékot és szerelmet hoz az életébe, ám a kallódó fiataloknak pár örömteli óra után szembesülniük kell azzal a kilátástalansággal és azokkal a bűnökkel, melyek fogva tartják sorsukat, vétkekkel, amit ők követtek el, és amit velük szemben követtek el. Az 1993. évi Magyar Filmszemle fődíjas alkotása. 

A filmek egyenkénti jegyára 800 Ft, de lehetőség van egy 8 alkalomra érvényes bérlet megváltására is, mely 2500 Ft-ba kerül és év végéig felhasználható a Műcsarnok és az Ernst Múzeum vetítéseire.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr24344584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása