Filmvilág blog

Tévéajánló - Péntek (02.10.)

Lorenzótól Csontváry-ig

2012. február 10. - Orosdy Dániel

Lorenzo olaja
George Miller (Mad Max-trilógia) orvosként szerzett tapasztalait használta fel ennek az igaz történetből készült, megrázó, de hatásvadászatot kerülő drámának az elkészítésekor.
Vetítik: Viasat3 - 09:50

Az alkusz nem alkuszik

Francis Veber egyetlen "önálló" amerikai rendezése. Szerethető blődli Matthew Broderick, Jeffrey Jones és John C. Reilly főszereplésével.
Vetítik: TV2 - 11:35

Kölcsön bosszú

Malcolm Mowbray vígjátéka Sam Neill, Helena Bonham Carter, Kristin Scott Thomas, Rupert Graves és Steve Coogan főszereplésével.
Vetítik: Filmmúzeum - 19:25

Ébredések

Penny Marshall elismert drámája Robin Williams (Golden Globe-jelölés) és Robert De Niro (Oscar-jelölés) főszereplésével. A forgatókönyvet Oliver Sacks könyve alapján Steven Zaillian (Schindler listájaA tetovált lány) írta.
Vetítik: AXN - 21:00

Awakenings.jpg
Sikoly

Wes Craven nagy visszatérése és a legutóbbi horrorhullám egyik elindítója. Mellesleg egy igen korrekt, (ön)ironikus slasher sok jó ötlettel és jelenettel.
Vetítik: Viasat3 - 21:10

A nemzet aranya

Nézhető-felejthető kalandfilm Nicolas Cage-dzsel, kb. felvizezett Da Vinci-kód (és ha belegondolunk, hogy már az is valaminek az erősen felvizezett változata volt...).
Vetítik: Cool - 21:15

A kígyó

Ted Lewis (Öld meg Cartert!) művének francia feldolgozása, többek között Pierre Richard-ral.
Vetítik: Duna - 21:30

Csontváry

Huszárik Zoltán második, egyben utolsó nagyjátékfilmje.
Vetítik: Duna World - 21:30

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr34086158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manuva 2012.02.11. 14:55:33

Minek a felvizezett változata A Da Vinci-kód?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.02.11. 16:35:16

@manuva: Azt még felsorolni is nehéz... :) Kis ízelítő:

hu.wikipedia.org/wiki/A_da_Vinci-k%C3%B3d#Kritik.C3.A1k

"Nem csak a római katolikus egyház támadta élesen a könyvet: több alkalommal beperelték más könyvek szerzői azt állítva, hogy a szerző az ő munkájukat plagizálta a művében. Például Az abbé titka című, magyarul 1994-ben megjelent kötet szerzői és Lewis Perdue, a Isten lánya (1983) és A Da Vinci örökség (2000) című regények írója. Az utóbbi ügyben a New York-i bíróság 2005. augusztus 5-én kihirdetett ítéletete szerint Dan Brown nem végzett másolást, tehát a műve egyedi. A művek között, mint más műveknél is találhatóak azonos szálak, de ez nem feltétlenül jelent plagizálást.

Az egyik kritikus szerint a regény leginkább Umberto Eco művének, A Foucault-ingának felhígított, az amerikai piac által fogyaszthatóvá tett változatának tekinthető. Valójában Umberto Eco idézett műve nem teljesen azonos téma feldolgozása, és csak egy a témát szerepeltető tucatnyi könyv közül."

en.wikipedia.org/wiki/The_Da_Vinci_Code#Literary_criticism

en.wikipedia.org/wiki/The_Da_Vinci_Code#Lawsuits

Ez persze mind a könyvre vonatkozik, a film ebben az összefüggésben csak vizuális kiegészítőként jön szóba, szerintem nem is sokkal több annál. (Ha mégis önálló munkának tekintjük a filmet, akkor kb. az Indiana Jones-sorozat intellektuális, krimiszerű, viszont többé-kevésbé kalandmentes változatának nevezhetnők.)

Lényeg a lényeg: Dan Brown semmi újat nem talált ki, csak megírta a már rég létező elemek legújabb kombinációját a lehető legolvasmányosabb formában.

manuva 2012.02.12. 01:28:43

@Orosdy Dániel: Igen, a Scorsese-filmben is van gyereke Krisztusnak. (Meg gondolom a regényben is, de azt nem olvastam.)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.02.12. 01:44:55

@manuva: Igen, de csak "álmodja" a keresztfán (illetve ez maga az "utolsó megkísértés", amit végül elutasít). Mindenesetre nem új az ötlet, az biztos.
süti beállítások módosítása