Filmvilág blog

Eaten Alive - Élve elfogyasztva

Tarantino nyomában - 31.

2010. november 09. - Baski Sándor

Eaten Alive - amerikai, 1977. Rendezte: Tobe Hooper. Írta: Alvin L. Fast, Mardi Rustam, Kim Henkel. Kép: Robert Caramico. Zene: Tobe Hooper. Szereplők: Neville Brand, Robert Englund, Mel Ferrer, Marilyn Burns. 91 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

1974-ben Tobe Hooper, mindössze 300 ezer dollárból, amatőr szereplőkkel leforgatta a filmtörténelem egyik leghatásosabb és legtöbbet hivatkozott horrorját. A texasi láncfűrészes mészárlás elismertségére jellemző, hogy nem csak a különféle filmes toplistákon van bérelt helye – sőt: Tarantino is a kedvenc grindhouse mozijának tartja –, de még a tekintélyes New York-i Modern Művészetek Múzeuma is felvette állandó kollekciójába, mint valódi kortárs műalkotást. Hogyan lehet mindezt fokozni? Hooper meg sem próbálta a lehetetlent: második filmjében ismét a bevált recepthez nyúlt. Keresett egy újabb, redneck környezetben játszódó rémlegendát, maradt az alacsony költségvetésnél és a kevésbé ismert szereplőknél. Így született meg az Élve elfogyasztva 1977-ben, amely nem hogy képtelen volt A texasi… sikereit megismételni, de még a célközönség ingerküszöbét se nagyon tudta átlépni; relatív ismertségre csak később, a VHS-korszakban tett szert.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Egy louisianai bordélyházban nyit a film, ahonnan menesztik az egyik engedetlen örömlányt, aki később egy mocsár mellé épített lerobbant motelben szál meg. A láthatólag komoly mentális problémákkal küzdő tulaj, Judd (Neville Brand) rövid úton kaszaélre hányja a szerencsétlen lányt (motiváció: ismeretlen), majd a holtestet a házikedvencként tartott óriáskrokodiljával falatja fel. Hamarosan újabb vendégek érkeznek a motelbe – hasonló sors vár mindannyiukra.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A nyilvánvaló Tarantino-referencia felkutatásához sem túlzottan éles szemre vagy fülre, se kitartó türelem nincs szükségünk: rögtön a nyitómondat ismerős lehet a Kill Billből. A később Freddy Kruegerként horrorikonná váló Robert Englund egy Buck névre keresztelt tahó rednecket alakít, aki így mutatkozik be az erőszakos szodomizációra kiszemelt, megszeppent örömlánynak: „Name’s Buck, I’m ready to fuck.” Majdnem ugyanez a szöveg hagyja el egy másik Buck, a kómában lévő Mennyasszonyt megerőszakolni készülő férfi száját: „My name is Buck, and I’m here to fuck.”


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…? Hommage, „lopás”, vagy valami más?

Valami más. Egy igazán jó poént kétszer is el lehet sütni. Tarantino valószínűleg ezt tartotta szem előtt, amikor újrahasznosította a nevezett mondatot, amely majdnem ugyanolyan szituációban hangzik el, mint az Eaten Alive-ban, így a legkevésbé sem lóg ki a filmből. Hogy hallatára a keményvonalas horrorfanok a beavatottság jóleső tudatával bólogathattak, már csak bónusz.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Hiába készült az Eaten Alive is ugyanabból a formulából, mint A texasi láncfűrészes mészárlás, nem méltó rá, hogy egy bekezdésben említsük vele. Utóbbi egy trash-gyöngyszem, előbbi szimplán csak trash. A bekattant redneck jóval unalmasabb és kiszámíthatóbb főgonosz, mint Bőrpofa és b. családja, a gyilkos krokodilt pedig olyan olcsó eszközökkel „keltették életre”, hogy képtelenség félni tőle. Legfeljebb az operatőri munka, a stilizált díszletek vagy A texasi… legjobb pillanatait időző, idegtépő hangeffektek dicsérhetőek, de az Eaten Alive ezzel együtt is csak annak ajánlható igazán, aki a grindhouse-korszak hangulatát szeretné megidézni.

Bónusz: Orosdy kolléga némileg pozitívabb kicsengésű kritikája a Filmvilágból.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr552435145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása