Filmvilág blog

Tarantino nyomában - 14.

Még szebb holnap

2009. december 08. - P. Szabó Dénes

Better Tomorrow 2. (Ying hung bon sik II.) – hongkongi, 1986. Rendezte: John Woo. Írta: John Woo, Tsui Hark. Kép: Wing-Hung Wong. Zene: Joseph Koo, Lowell Lo. Szereplők: Chow-Yun Fat (Ken/Mark Lee), Dean Shek (Lung Si), Lung Ti (Sung Tse-Hung), Leslie Cheung (Sung Tse-Kit). 105 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

John Woo Szebb holnap című mozija 1985-ben két szempontból is paradigmaváltást jelentett a hongkongi akciófilm történetében. Egyrészről az akció nagymestere művészien koreografált jeleneteivel inspirációt és új mintát adott generációjának, másrészről (szó szerint) friss vért pumpált a zsánerbe, megteremtve a heroic bloodshed (hősies vérontás) fogalmát, melyben a főhősök olyan kifinomult eleganciával bánnak pisztolyaikkal, mint a kung fu filmek akrobatikus harcosai szamurájkardjaikkal. Az alacsony költségvetésből készült film olyan nagy sikert aratott, hogy egy évvel később el is készült a folytatás (tárgyalt filmünk), a Még szebb holnap, melyben újra visszatér az akkor még csak hongkongi akciósztárként ismert Chow-Yun Fat, és az ifjú Leslie Cheung.


 
Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

A Még szebb holnap története ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész befejeződött: a börtönből kiengedett Ho azt a feladatot kapja, hogy tartsa szemmel Lung Sit, akinek összeköttetései vannak a pénzhamisítási ügyletekben üzérkedő triáddal. A korábban ugyancsak hasonló "munkakörben" dolgozó Ho már nem kíván visszatérni korábbi életviteléhez, azonban miután megtudja, hogy öccse, Kit is csatlakozott a nyomozáshoz, ő is beszáll a bűnszervezet lebuktatásába. Lung Sit később a maffia üldözőbe veszi, így el kell hagynia Hong Kongot, hogy New Yorkba repülhessen, ahol az étteremtulajdonos Ken, az előző rész Mark nevű főhősének ikertestvére (szintén Chow-Yun Fet alakításában), védőszárnyai alá veszi. A triád keze azonban a tengerentúlra is elér, így a férfiaknak össze kell fogniuk, hogy együttesen indítsanak támadást a terjeszkedő gengsztercsoport ellen.


Apró különbségek - Hol jön QT a képbe?

Míg Tarantino a 87-es Lángoló városból a Kutyaszorítóban narratív szerkezetéhez kölcsönzött jeleneteket, addig az ugyanabban az évben debütált Még szebb holnapból az öltözködési stílust vette át, ugyanis Mr. Narancsék híres fekete öltöny-fehér ing-fekete nyakkendő ruhakombinációja John Woo művéből származik. A filmbolond rendezőnek a keskeny kravátlis viselet olyannyira a szívéhez nőtt, hogy későbbi filmjeiben (Ponyvaregény, Kill Bill) is hőseire adta a kedvelt öltözéket, Wootól pedig azt is megtanulhatta, hogy a kifröccsenő vér piros színe milyen expresszíven mutat a patyolattiszta, fehér ingen. Annak, aki kételkedne a kapcsolatban: QT egy interjúban azt nyilatkozta, hogy miután megnézte a Még szebb holnapot, három hónapon át Chow-Yun Fetet utánozva nagykabátban és fekete napszemüvegben járkált, akárcsak a hongkongi Woo-rajongók.


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya?Hommage, „lopás” vagy valami más?

QT egyértelműen rajong Woo filmjeiért, a Kutyaszorítóban forgatókönyvének első lapjain felsorolt személyek között is ott szerepel a hongkongi rendezőzseni neve. A Szebb holnap-sorozat előtti kalapemelés többi filmjében is érződik, a Kill Billben a Menyasszony képről-képre ugyanúgy riad fel több éves kómájából, mint Ho az első rész kezdő képsorában, míg a Ponyvaregényben Vincent és Jules frontális, pisztolyaikkal való kamerába célzása a második rész véres bosszújának egy konkrét beállítását idézi Dean Shekkel és Lung Tivel. Azt pedig, hogy QT már a kezdetektől rajongását fejezi ki a Még szebb holnap iránt, mi sem bizonyítja jobban, mint az első forgatókönyvéből készült Tiszta Románc egy jelenete, melyben mielőtt Clarence (Christian Slater) elindul, hogy újdonsült barátnőjének stricijével végezzen, Alabama (Patricia Arquette) a közelgő vérontást megtámogatandó épp a Még szebb holnap végső leszámolását nézi a tévében.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin! - Verdikt

Azzal, hogy QT „elleste a divatot” Woo mestertől még nem vádolható plágiummal, hisz a stílusos eleganciát egy teljesen más kulturális környezetbe helyezte, az amerikai kertvárosok és gyorséttermek világába, ahol olykor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy hogyan hívják a sajt negyedfontost Franciaországban, vagy éppen, hogy illik-e borravalót adni a pincérnőnek. Mégis, a Mr. Fehér és Mr. Narancs közötti összetartozás (Kutyaszorítóban) a John Woo-filmekben központi elemként megjelenő férfibarátságot idézi. A Még szebb holnap Woo pre-hollywoodi korszakának kiemelkedő alkotása, melyben ugyan a hófehér galambok helyett még „csak” a töltényhüvelyek repkednek, viszont a főhősök itt sem spórolnak a munícióval.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr121581830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dchrom 2009.12.13. 13:12:53

"A korábban rendőrként dolgozó Ho"
Ho Lungal és Mark-al szintén pénzhamisítók voltak az első részben.

"ahol az étteremtulajdonos Mark, az előző rész Ken nevű főhősének ikertestvére"
az első részben szerpeelt Mark, ebben pedig Ken.

P. Szabó Dénes 2009.12.16. 12:14:02

Köszönöm a pontosítást, javítva.
süti beállítások módosítása