Filmvilág blog

Országimázs Iris-módra (Videókkal frissítve!)

Budapest, Budapest, te csodás!

2009. november 18. - teszár

Idén júniusban több mint két héten keresztül Magyarországon forgott az Iris című nagyköltségvetésű dél-koreai tévésorozat, mutatós ensemble castjában egy pán-ázsiai szupersztárt (Lee Byung-hun mellesleg Hollywoodot is sikerrel ostromolja, az augusztusban bemutatott G. I. Joe-ban ő formálta meg Storm Shadow karakterét), illetve megannyi nehézsúlyú hazai celebritást találunk (a masszív délkelet-ázsiai rajongótáborral rendelkező, Big Bang névre hallgató fiúbanda egyik tagjának szerepeltetése a tinilány-nézőközönséget garantálja, míg az ország egyik legismertebb reklámarca, Kim Tae-hee a férfilakosság képernyő elé szegezését hivatott szolgálni). A melodrámába mártott, akciódús kémtörténet első epizódját október 15-én, szerda este, főműsoridőben sugározta a koreai KBS2 csatorna (a nézettségi adatok igen impresszívek voltak), azóta természetesen már angol felirattal is nézhető


Az első negyedóra teljes egészében Budapesten játszódik, a titkos ügynököt alakító Lee-nek egy magas rangú észak-koreai politikust kell likvidálnia; kapunk szép főváros-montázst, lesz kisföldalattis menekülés, taxizás a Hősök tere mellett  és gyilkosság az Országos Széchényi Könyvtár udvarán (forgatási beszámoló itt), de a legbájosabb mégiscsak az, hogy Magyarország több egyszerű helyszínnél: a nyitó dialógusban Lee munkaadója párhuzamot von a berlini fal leomlása és a Koreai-félsziget egyesítése között, hangsúlyozva hazánk 1989-es határnyitását, amely lehetővé tette a keletnémet állampolgárok NSZK-ba utazását. A balul elsült pesti küldetést egy nagyjátékfilmbe illő, impozáns akciószekvencia zárja, az ezt követő flashback már Szöulba kalauzol, hogy képet adjon az északi és a déli ügynök egykori barátságáról és az elmaradhatatlan szerelmi háromszög-szituációról.


A húsz részes széria producere a Taegukgit jegyző, kizárólag gigaprojektekben gondolkodó Kang Je-gyu, akitől egyáltalán nem állnak távol a félsziget megosztottságát tematizáló kémnarratívák: az 1999-es keltezésű Shiriben annyira jól működött a nemzetbiztonsági konfliktusba ágyazott, méregerős melodráma, hogy a hallyu (szó szerint: koreai hullám) legelső blockbusterévé emelte a mozit, letaszítva a Titanicot (1997) az ország nézettségi örökranglistájának éléről. A formula, úgy tűnik, nemcsak Dél-Koreában működőképes, ugyanis az Iris sugárzási jogait hét ázsiai ország is megvette, méghozzá pusztán az előzetes reklámanyagokra támaszkodva. Tekintve, hogy az egzotikus európai államokban játszódó, komolyabb nézettséget produkáló dél-koreai tévésorozatok országimázsban betöltött szerepe igen jelentős (lásd Lovers in Paris, Lovers in Prague), nem lennék meglepődve, ha az Iris hatására nagyobb számban érkeznének Budapestre ázsiai (kivált koreai) turisták.


 
Az Iris öt legjobb magyar vonatkozású jelenete:

1. Elegáns utalás a '89-es magyar határnyitásra!  Velejéig cool Budapest-montázs! Lee Byung-hun a Hősök terénél taxizik! Merénylet az Országos Széchényi Könyvtár udvarán! Menekülés kisföldalattival! Pirotechnikai bemutató egy MÁV-hangárban!



2. Kim Tae-hee 05:10-től gulyáslevest eszik Lee Byung-hun és Jeong Joon-ho társaságában! Autentikus kenyér-mártogatás!

 

 3. Vallomás a balatonarácsi vasútállomás előtt (05:26)! Hihetetlen izgalmak! Ármány és szerelem!


4. Szöktetés a Festetics-kastélyból! A magyar statiszta, aki azt mondja: "állj!" Hipermodern kémkütyük! Autós üldözés a Balaton-partnál!




5. Végezetül elhinteném a válogatás csimborasszóját, e tökéletességet: leleplezés a Nyugati pályaudvaron (03:45-től)! Lee Byung-hun MÁV-jegyet vásárol! Az észak-koreai ügynök (Kim Seung-woo), aki magyarul gajdol! ("Diplomata vagyok! A gyilkos után futottam!") A gyártásvezető, aki azt mondja a statisztáknak: "tessék kiabálni!" Lángba boruló szerető! (főcímdal: Baek Ji-young: 잊지 말아요) Autós üldözés a Nagykörúton!




A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr341452386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deliria · http://deliriahungaria.blogspot.com/ 2009.10.16. 13:53:46

Nem tudom mennyire lendítette fel a Hongkongból felénk irányuló turizmust, ez még 1997-ben történt:
deliriahungaria.blogspot.com/2009/02/hksa-menni-magyarorszag.html

droidkiller 2009.11.21. 17:14:31

költői kérdés: valamelyik magyar adó nem fogja ezt nálunk is leadni? a jó koreaiak gondolom koprodukcióban forgattak, úgyhogy biztos olcsón meg lehetne kapni és ha jól tudom amúgy is megy már egy koreai sorozat a tévében
süti beállítások módosítása